Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания увеличиха

...
Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания увеличиха
Коментари Харесай

ФЕД повиши основната лихва до връх, невиждан от 2007 г.

Федералният запас на Съединени американски щати и Централната банка на Англия усилиха с още 25 базисни пункта главните си лихвени проценти. Така и от двете страни на океана главните лихви доближават невиждано от години високо равнище. Това се случва на фона на разтърсвания в банковия бранш.

След двудневно съвещание Федералната комисия за отворените пазари в Съединени американски щати е решила да увеличи референтния лихвен % по федералните фондове до диапазон от 4,75% до 5%, което е най-високо равнище от 2007 година насам. Комисията показва, че банковата система на Съединени американски щати е „ постоянна и устойчива “, само че че „ степента “ на икономическите резултати от последните разтърсвания е „ несигурна “. „ Последните развития евентуално ще доведат до по-строги кредитни условия за семействата и бизнеса и ще натежат върху икономическата интензивност, наемането на работа и инфлацията “, се споделя в изказването на регулаторния орган.

Ходът идва в миг на остра неустановеност по отношение на това дали държавното управление на Съединени американски щати е направило задоволително, с цел да предотврати " резултат на доминото " след краха на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец.

Банковите банкрути повлияха съществено на политиката на Фед – централните банкери преди този момент обсъждаха ускорение на растежа на лихвите, отбелязва " Файненшъл таймс ". Изданието напомня, че през предходната година Фед вдигаше главната рента с по половин процентен пункт. През февруари американската централна банка увеличи лихвата с четвърт процентен пункт и допреди банкрутите планираше отново да се върне към повишаване на лихвите с по 0,50 процентни пункта.

Решението за лихвите е съпроводено от ревизиран набор от прогнози за паричната политика до края на 2025 година Повечето публични лица в този момент чакат главният лихвен % да доближи връх от 5-5,25 % тази година и това равнище да се резервира най-малко до 2024 година

Междувременно и Bank of England увеличи с 25 базисни пункта водещите си лихвени проценти в опит да сведе инфлацията в страната до целевото ниво от 2 на 100, като в същото време се запазят икономическият напредък и заетостта. Това оповести в документално изказване английската институция на формалната си страница, след съвещание, на което 7 от членовете на Комитета по парична политика на банката са се оповестили за повдигането на лихвите с 25 базисни пункта, а други двама са дали своят вот за опазване на достигнатото лихвено равнище, заяви Българска телеграфна агенция.

Така главните английски лихви доближават ниво от 4,25 на 100, което е най-високо от 2008 година насам.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР