Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания увеличиха

...
Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания увеличиха
Коментари Харесай

ФЕД повиши основната лихва до връх, невиждан от 2007 г.

Федералният запас на Съединени американски щати и Централната банка на Англия усилиха с още 25 базисни пункта главните си лихвени проценти. Така и от двете страни на океана главните лихви доближават невиждано от години високо равнище. Това се случва на фона на разтърсвания в банковия бранш. 

След двудневно съвещание Федералната комисия за отворените пазари в Съединени американски щати е решила да увеличи референтния лихвен % по федералните фондове до диапазон от 4,75% до 5%, което е най-високо равнище от 2007 година насам. Комисията показва, че банковата система на Съединени американски щати е „ постоянна и устойчива “, само че че „ степента “ на икономическите резултати от последните разтърсвания е „ несигурна “. „ Последните развития евентуално ще доведат до по-строги кредитни условия за семействата и бизнеса и ще натежат върху икономическата интензивност, наемането на работа и инфлацията “, се споделя в изказването на регулаторния орган. 

Ходът идва в миг на остра неустановеност по отношение на това дали държавното управление на Съединени американски щати е направило задоволително, с цел да предотврати " резултат на доминото " след краха на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец.

Банковите банкрути
Всичко за Вашата сватба
повлияха съществено на политиката на Фед – централните банкери преди този момент обсъждаха ускорение на растежа на лихвите, отбелязва " Файненшъл таймс ".  Изданието напомня, че през предходната година Фед вдигаше главната рента с по половин процентен пункт. През февруари американската централна банка увеличи лихвата с четвърт процентен пункт и допреди банкрутите планираше отново да се върне към повишаване на лихвите с по 0,50 процентни пункта.

Решението за лихвите е съпроводено от ревизиран набор от прогнози за паричната политика до края на 2025 година Повечето публични лица в този момент чакат главният лихвен % да доближи връх от 5-5,25 % тази година и това равнище да се резервира най-малко до 2024 година

Междувременно и Bank of England увеличи с 25 базисни пункта водещите си лихвени проценти в опит да сведе инфлацията в страната до целевото ниво от 2 на 100, като в същото време се запазят икономическият напредък и заетостта. Това оповести в документално изказване английската институция на формалната си страница, след съвещание, на което 7 от членовете на Комитета по парична политика на банката са се оповестили за повдигането на лихвите с 25 базисни пункта, а други двама са дали своят вот за
Всичко за Вашата сватба
опазване на достигнатото лихвено равнище, заяви Българска телеграфна агенция.

Така главните английски лихви доближават ниво от 4,25 на 100, което е най-високо от 2008 година насам.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg