Федералният резерв на Съединените щати повиши целевия си лихвен процент

...
Федералният резерв на Съединените щати повиши целевия си лихвен процент
Коментари Харесай

Фед вдигна лихвите с нови 75 пункта и обяви, че предстоят още повишения

Федералният запас на Съединените щати увеличи целевия си лихвен % с три четвърти от процентния пункт до диапазона от 3%-3.25% и алармира, че предстоят още огромни нараствания. Според прогнозата на американската централна банка, главният лихвен % ще се увеличи до 4.40% до края на този година, преди да доближи 4.60% през 2023 година като съществена мярка за ограничение на инфлацията.

Междувременно тримесечните стопански прогнози на централната банка на Съединени американски щати демонстрираха, че американската стопанска система и в края на 2022 година темповете на напредък на брутния вътрешен артикул ще се забавят до минималните 0.2%. През 2023 година се чака растежът да се форсира до 1.2%, само че ще останат много под капацитета на стопанската система.

Предвижда се равнището на безработица да нарасне до 3.8% тази година и 4.4% през 2023 година Инфлацията се чака постепенно да се върне към целевото равнище на Фед от 2% през 2025 година

Намаляване на лихвите не се планува до 2024 година

Лихвеният % по федералните фондове, плануван за края на тази година, алармира за общи покачвания на лихвените проценти с още 1.25 процентни пункта, които предстоят на двете оставащи срещи на Фед през 2022 година Това нивопредполага най-малко още едно нарастване от 75 базисни пункта.

„ Комитетът по интервенциите на отворените пазари е мощно зает с връщането на инфлацията до нейната цел от 2% “, се показва в изказването на Федералния запас, представено от Ройтерс. Това е третото следващо нарастване от 75 базисни пункта, което е доста по-високо от нормалните нарастванията с четвърт процентен пункт, типични за Фед.

Централната банка чака, че настоящите нараствания на целевия диапазон ще бъдат задоволителни за последователното изстудяване на потребителската инфлация.

Според икономическата оценка на Фед, " настоящите знаци сочат непретенциозен растеж на разноските и производството, само че стопанската система ще се забавя още през тази година "

Борсовите показатели на Уолстрийт се намалиха след оповестяването на решението на Фед, като необятният S&P 500 регистрира спад от 0.6 на 100. Щатският $ пък нарастна по отношение на главните валути.

Еврото падна до равнище от 0.9838 по отношение на " зелените пари ", а японската йена поевтиня до 144.41 йени за $.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР