Федералната търговска комисия на САЩ наложи рекордна глоба от 5

...
Федералната търговска комисия на САЩ наложи рекордна глоба от 5
Коментари Харесай

САЩ глобява Facebook с 5 млрд. долара заради изтеклите лични данни на потребители

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати наложи рекордна санкция от 5 милиарда $ на Фейсбук по делото, обвързвано с компанията Cambridge Analytica, в границите на което се проверяват нарушавания на поверителността на данните, съобщи BBC.
Комисията е проучила данни за това, че английската консултантска компания непозволено е получила и употребила данните на 87 млн. консуматори на обществената мрежа, множеството от които са американски жители.
Решението за санкцията е утвърдено през тази седмица с гласовете на трима от петимата членове на комисията, съгласно източници на The Wall Street Journal.
Американското правосъдно министерство би трябвало да вземе окончателното решение, само че не е ясно по кое време ще стане това.
Ако бъде утвърдена, санкцията ще е най-голямата налагана от американската комисия против интернет компания и най-голямата изобщо що се отнася до нарушавания в сигурността на персоналните данни.
Това е и оптималната глоба, която очакваше самата компания, която съобщи през април година, че най-вероятно ще бъде санкционирана с сред 3 и 5 милиарда $ по случая.
Федералната комерсиална комисия стартира следствието против Фейсбук през март предходната година, малко откакто избухна абсурда с Cambridge Analytica.
Смята се, че данните са употребявани от политически фигури и партии, с цел да нападат съответни групи от гласоподаватели с политически лозунги.
В отговор обществената мрежа, която има над 2 милиарда консуматори, вкара серия промени, с които да усъвършенства сигурността. 
Според критиците, задължението на компанията да преразгледа методите на предпазване на информация не е задоволителна мярка, а санкцията е прекомерно дребна за Фейсбук, от където оповестиха 15 милиарда $ доход единствено за първото тримесечие на 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР