Федералната търговска комисия на Съединените американски щати поде действия срещу

...
Федералната търговска комисия на Съединените американски щати поде действия срещу
Коментари Харесай

Nvidia се изправи срещу най-мощния противник на $75-милиардната сделка за Arm

Федералната комерсиална комисия на Съединените американски щати поде дейности против договорката на стойност $75 милиарда, в границите на която американският производител на чипове Nvidia желае да придобие английската компания Arm, предава The Wall Street Journal.

Твърдението на комисията е, че съглашението ще свие конкуренцията в промишлеността.

Заведеното дело евентуално е началото на нападателна антитръстова акция на комисията под ръководството на новия ръководителя Лина Кан, която бе определена от президента Байдън през юни.

То е и следващото деяние на регулаторите по света, с което те желаят да спрат договорката. Първоначално, през септември 2020 година, тя се оценяваше на $40 милиарда, само че цената ѝ набъбна до към $75 милиарда през днешния ден.

В претекстовете си комисията показва, че придобиването ще даде на Nvidia противозаконен надзор върху технологиите, от които съперниците ѝ се нуждаят, с цел да основават лични чипове. Ако договорката бъде утвърдена, обединената компания може да задуши развиването на технологии от последващо потомство, считат от комисията.

Това не е първият път, в който регулаторите се пробват да спрат голяма договорка в полупроводниковата промишленост. През 2018 година Съединени американски щати спря опита на Broadcom да придобие Qualcomm против $117 милиарда Самата Qualcomm пък не съумя да купи нидерландската NXP Semiconductors през същата година, откакто Пекин не даде утвърждение.

Още от оповестяването си договорката сред Nvidia и Arm повдигна терзания измежду регулаторите и съперниците. Arm, основана в Англия и в този момент благосъстоятелност на японския конгломерат SoftBank, е измежду най-важните компании в промишлеността.

Създадените от Arm дизайни и планове на чипове се лицензират на другите компании в региона. И все още могат да бъдат открити в 90 % от телефоните по света. Компании като Apple, Qualcomm и AMD разчитат на нея. А наблюдаващите разказват Arm като " Швейцария на чип промишлеността " — продавайки дизайна си на всички, без да дава преимущество на която и да е компания.

Nvidia дава обещание, че това няма да се промени.

Миналия месец и Англия стартира задълбочено следствие, като по-рано регулаторът съобщи, че договорката може да донесе по-малко конкуренция, по-малко нововъведения и по-скъпи артикули.

През октомври и регулаторите в Европейския съюз започнаха сходно следствие поради опасения, че обединената компания ще има опцията и претекста да попречи на съперниците да се снабдят с продуктите на Arm.

Китай също стартира да преглежда транзакцията.

Сделката идва в миг, в който държавните управления по света се пробват да затегнат контрола си над полупроводниците посред международния дефицит на жизненоважните съставни елементи. Съединени американски щати, Китай и Европейски Съюз дадоха обещание милиарди долари за поддръжка на локалното произвеждане.

Първоначално Nvidia се надяваше договорката да бъде завършена до април 2022 година

" Сливането на Nvidia и Arm ще сътвори следващия американски софтуерен монопол "

Един от съоснователите на компанията упорства английското държавно управление да спре сделката
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР