Федералната корпорация за гарантиране на депозитите поема контрола върху 175

...
Федералната корпорация за гарантиране на депозитите поема контрола върху 175
Коментари Харесай

Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият фалит на американска банка след финансовата криза от 2008 година насам

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите поема контрола върху 175 милиарда $

Емил Василев преди 2 минути 3 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 16:24 | 07.03.2023

След възбраната на Съединени американски щати за вноса на смарт телефони с цена над $300 в Русия стартира всеобщо изкупуване на iPhone

IT НовиниДаниел Десподов - 11:49 | 09.03.2023

За първи път бе записано антинеутрино на 240 километра от нуклеарния реактор

НаукаЕмил Василев - 16:30 | 10.03.2023

Според учени най-големият организъм в света постепенно умира

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Silicon Valley Bank – банката, която финансираше доста стартъпи от Силициевата котловина от през вчерашния ден се трансформира във втория по величина банков банкрут в историята на Съединени американски щати. Фалитът ще нанесе съществени вреди на стопанската система на рисковия капитал и към този момент вреди на банковия бранш, най-малко в кратковременен проект. Въпреки това рискът от срив, сходен на този през 2008 година е дребен.

В петък Silicon Valley Bank банкрутира след всеобщо изтегляне на депозити, което сложи под контрола на FDIC (Федералната корпорация за гарантиране на депозитите) близо 175 милиарда $, в това число пари на някои от най-големите софтуерни компании. Банката е била значим източник на финансиране на рисков капитал за софтуерни компании, оповестява New York Times.

Институцията изследва опцията за продажба, защото е спряла цялата търговия с акции. FDIC ще държи депозитите и активите на Silicon Valley Bank в неотдавна откритата Национална банка на Санта Клара, която би трябвало да проработи до понеделник.

Застрахователната лавица на банката обаче покрива единствено депозити под 250 000 $. Сметките над тази сума вероятно ще получат документи за отчасти погашение на незастрахованите пари. По-малко от три % от депозитите на Silicon Valley Bank са били застраховани, защото банката работеше с доста огромни софтуерни компании.

Silicon Valley Bank е употребила богатия си капитал от фондовете за рисков капитал, с цел да влага в облигации, които носят надеждна възвръщаемост заради ниските лихвени проценти. Между 2018 и 2021 година депозитите в банката са нарастнали от 49 милиарда $ до 189,2 милиарда $. Миналогодишното покачване на федералните лихвени проценти обаче прекатурна тази тактика.

Тази седмица банката реагира с някои защитни ограничения, само че оповестяването на тези ходове провокира суматоха. Silicon Valley Bank продаде някои скъпи бумаги на загуба, като продаде вложения за 21 милиарда $, взе заем за 15 милиарда $ и набра парични средства посредством незабавна продажба на акции. Тези неприятни решения провокираха всеобщо евакуиране на средства от банката, като цената на акциите ѝ внезапно спадна.

В резултат на този спад, Signature Bank и Western Alliance приключиха петъчния ден с повече от 20 % спад. PacWest Bancorp спадна с над 35 %. Други огромни банки обаче, като JPMorgan и Wells Fargo, приключиха добре, даже с леко покачване в петък. Bank of America и Morgan Stanley претърпяха незначителни спадове.

Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият банков банкрут в Съединени американски щати след срутва на Washington Mutual през 2008 година – най-големият в американската история, който засегна депозити на клиенти на стойност 300 милиарда $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР