Фазата на изплащане във втория стълб на пенсионната система, за

...
Фазата на изплащане във втория стълб на пенсионната система, за
Коментари Харесай

Втората пенсия най-често е разсрочено плащане до 300 лв.

Фазата на погашение във втория дирек на пенсионната система, за която се приказва от години, към този момент е в ход. Изненадата до този миг е една - множеството хора не бързат да изискат парите си от универсалните фондове. Вероятно някои от тях към момента не знаят, че за задачата е задоволително да имат навършена възраст за пенсиониране, без значение дали са събрали нужния стаж за държавна пенсия. Други пък може би изчакват заради прекомерно ниски натрупвания в самостоятелните партиди.

Докато тази фаза бе регламентирана, специалистите поставяха акцент върху пожизнените заплащания като най-желан артикул на втория дирек и негов главен план. Както и се очакваше обаче, за хората значим се оказа не срокът, а размерът на заплащането - болшинството от първите пенсионери на промяната избират да вземат оптимално вероятната сума, въпреки и за по-кратък интервал. Това демонстрират първите данни от пенсионноосигурителните сдружения, предоставени на " Сега ".

По предварителни данни, през септември са подписани към 250 пенсионни контракта. Това бе първият месец, в който у нас се извършиха изискванията за заплащане от втория дирек - възраст за пенсиониране навършиха първите дами, родени след 1959 година и обезпечени за втора пенсия. По експертна оценка, тези 250 дами са най-много 10% от всички правоимащи, които са навършили възрастта през този месец. От сдруженията чакат в идващите месеци този развой да се форсира.

От първите пенсионери с втора пенсия болшинството ще получават разсрочено заплащане, като това също бе предстоящо. Пожизнените пенсии са малко над 20 броя, а единици са хората, които са изтеглили еднократно парите си. Подписаните в първия месец контракти обаче са прекомерно малко, с цел да могат да се вършат по-генерални заключения за втория дирек. Усреднените стойности пък още по-малко от нормалното могат да дадат действителната картина поради строго самостоятелните фактори, които въздействат върху сумата за всеки човек.

Пожизнена пенсия

Видът на пенсионния артикул, както е известно, не е въпрос на избор - законодателят дефинира в кои граници на натрупвания се поставят другите типове заплащания. Който има задоволително натрупвания за пожизнена пенсия обаче може да избере сред три типа - общоприета (изплаща се до живот и не се наследява), с обезпечен интервал на заплащане (от 2 до 10 година и право на наследяване) и с интервал на разсрочено заплащане до навършване на избрана възраст (след което минава в пожизнена, като тук също има отчасти наследяване). Минималният размер е 45 лева (15% от минималната пенсия).

За септември, пожеланият тип пожизнена пенсия е тази с разсрочено погашение до навършване на избрана възраст, като междинният размер на месечното заплащане за този интервал е насочен към 230-290 лева месечно. Стандартните пожизнени пенсии за миналия месец са към 60-70 лева месечно, а тези с обезпечен интервал на погашение са към 90 лева месечно. Сумите са експертна оценка, а действителните размери би следвало да станат известни, когато КФН стартира да оповестява регулярна статистика на заплащанията.

Разсрочено заплащане

Хората, които имат право на разсрочено заплащане - да разделят насъбраното в партидата на избрани месечни заплащания, които могат да бъдат от 45 до 300 лева, се ориентират към оптимално позволения по закон размер. Така междинният размер на разсрочените заплащания за септември е към 270 лева, още веднъж по експертна оценка.

Еднократно изтегляне

Изненадващо дребен брой от хората, които са придобили право да изтеглят еднократно средствата от партидата си, са го създали. Предстои да се разбере дали през идващите месеци тези хора ще се усилят, или ще се окаже, че множеството не са в България. Еднократно се теглят партиди до 900 лева

ПРОЦЕДУРА

При пенсиониране от втория дирек единственото изискване е навършена съответната възраст и не се изисква стаж, както е в Национален осигурителен институт, припомнят от сдруженията. Не се изискват и никакви документи. Достатъчно е човек да отиде до офиса на пенсионния си фонд и да носи персоналната си карта. Ако обезпечения е разпределен служебно и не знае в кой фонд е, би трябвало да направи информация в Национална агенция за приходите, която е налична с ПИК.

ФАКТОРИ
Средните размери на пожизнените пенсии зависят от доста фактори - насъбраната сума в партидата, определеният интервал на приемане, типът на пенсионния артикул, техническият лихвен %, който е друг за всяко сдружение, коефициентите на смъртност (които се дефинират годишно от Национален статистически институт и на собствен ред се въздействат от ред фактори). Ако да вземем за пример в даден месец има повече хора, които желаят в по-кратък интервал да получат парите си, то за този месец междинната пенсия ще бъде по-висока и назад. Когато броят на осъществилите правото си на пенсия стартира да се мери в хиляди, това естествено деформиране на междинните размери ще се саморегулира, показват от сдруженията.

НАТРУПВАНИЯ

За да има право на пожизнена пенсия, човек би трябвало да има най-малко 9-10 хиляди лева в самостоятелната си партида, като съответният най-малко зависи от сдружението - множеството я разгласяват на видно място в уеб страниците си. 

След нарастването на минималната пенсия от 300 на 370 лева от 25 декември, ще се усили и нужната минимална сума в самостоятелната партида, с цел да се получи право за пожизнена пенсия. При равни други условия, тя ще се усили до равнища от 11 000 до 12 000 лева, предвиждат от сдруженията. Ще се трансформират и минималните размери на самите заплащания. Минималната пожизнена пенсия ще се усили от 45 на 55,50 лева Максималният размер на месечното разсрочено заплащане ще се усили от 300 на 370 лева, а еднократното заплащане ще се усили от 900 на 1110 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР