Файненшъл таймс“ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще

...
Файненшъл таймс“ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще
Коментари Харесай

„Файненшъл таймс“ и „Гардиън“ коментират анексирането от Русия на украински земи

„ Файненшъл таймс “ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще даде корав боен отговор на опитите на Русия да анексира нейни територии. „ Териториалната целокупност на Украйна ще бъде възобновена. И нашата реакция на съветското признание на резултатите [на референдумите] ще бъде доста мощен “, сподели Зеленски в телефонен диалог с оттеглящия се италиански министър председател Марио Драги.

 

Изданието цитира и среднощното видеообръщение на Зеленски, в което приканва жителите на Русия и изключително тези от етническите малцинства в Кавказ и Сибир, които стачкуват против военната готовност, да се опълчат на Путин.

 

„ Гардиън “ напомня и оценката на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, че анексирането е „ рискова ескалация “ на спора в Украйна, която подлага на риск възможностите за мир в района. По думите му това анексиране няма правна стойност и би трябвало да бъде наказано, а в случай че бъде осъществено, ще удължи " трагичното влияние върху международната стопанска система ", изключително в разрастващите се страни, и ще затрудни опциите на Организация на обединените нации да доставя животоспасяваща помощ.

Русия се кани да анексира Запорожието, само че не го управлява напълно, акцентира „ Вашингтон пост “. Вестникът напомня, че украинските сили към момента държат към четвърт от територията на региона дружно с основния град Запорожие на река Днепър, а районната администрация продължава да изплаща заплати, в това число в окупираните обитаеми места.

 

В преписка от столицата на Запорожката област изданието показва, че на фона на несъответствието сред фантасмагоричната изразителност на Москва и действителния живот в провинцията, доста нейни поданици окачествяват гамбита на Путин като нещо сюрреалистично и неуместно. „ Това е съществено нещо, само че по какъв начин можеш да го възприемеш като съществено “, споделя една жена, избягала от териториите под съветски надзор. „ Те просто чертаят линии по картата “, декларира пред „ Вашингтон пост “ дамата, без да споделя името си, с цел да не изложи на заплаха роднините си.

Друга жена споделя пред сътрудник на вестника, че е научила за проектите за анексиране едвам когато е пристигнала в града и че посланието ѝ към Путин е малко. „ Ще му кажа да върви на... “ споделя тя и довършва ругатнята си.

„ Нощта в Украйна – Русия анексира украински територии “, гласи заглавие на немския „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “.

 

С подписаните тази нощ укази, с които Русия признава „ независимостта “ на Запорожка и Херсонска област, Путин публично афишира разделянето на Украйна, акцентира полското списание „ Впрост “. Изданието написа, че изменници на Украйна са отправили молба към съветския президент да включи четири украински области в състава на Руската федерация, имайки поради водачите на сепаратистките републики и промосковската администрация в Запорожието и Херсон.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР