Fashion Supply е високотехнологична модна компания със стабилни пазарни позиции

...
Fashion Supply е високотехнологична модна компания със стабилни пазарни позиции
Коментари Харесай

Д. Стойков, Fashion Supply: България е страна с традиции в текстилния бранш

Fashion Supply е високотехнологична фешън компания със постоянни пазарни позиции в Европа, която предлага планиране, конструиране и произвеждане на мъжки и дамски сбирки дрехи главно в един от най-бързо възходящите сегменти в промишлеността - облеклата с ексцентрични размери.

Тя разполага с квалифицирани дизайнери, които основават съвременни модели на сезонна база за всеобщи марки и за марки от по-висок клас мода.

Компанията е следващият сполучлив план на серийния бизнесмен Димитър Стойков, създател още на бутилиращата компания за изворна вода “Рилана” и цеха за бутилиране на питиета в кенове Can Supply. Във Fashion Supply Стойков внедрява неповторим, напълно автоматизиран модел на работа.

Модната компания е учредена през 2010 година като правоприемник на фамилен шивашки бизнес, който се нарежда на интернационалните пазари от 1990 година Дружеството има ясна тактика за развиването си.

Основният фокус на капиталовия проект ще бъде ориентиран към внедряване на следващия високотехнологичен план на Fashion Supply – нова система за цифров щемпел на платове, допълнение на индустриалната и складовата инфраструктура, както и основаването на личен бранд.

Компанията ще заложи и на устойчиви енергийни източници посредством построяването на 250 KW фотоволтаична централа, с която чака да покрие личните си индустриални потребности и да предложи действен хедж против високата волатилност на енергийните пазари.

На 20 юли Fashion Supply ще реализира своето IPO на BEAM пазара на Българската фондова борса. Ето какво описа в изявление за Profit.bg нейният създател Димитър Стойков:

Как се промени стилната промишленост през последните години и какви са новите условия на бизнеса?

Безспорно стилната промишленост беше измежду най-големите пострадали последните две години. От една страна, COVID-19 пандемията аргументи редица проблеми с доставките и суровините, а от друга - непредвидената война в Украйна ги задълбочи.

Но възходящото търсене на дрехи с ексцентрични размери в Европа и гъвкавият ни бизнес модел ни даде доста преимущества и ни затвърди като конкурентно способна компания. Справихме се с новата действителност, като бързо отговорихме на задаващите се трендове и нови бизнес модели в стилната промишленост. Една от тях е опцията за разработване на дребни сбирки за по-кратки периоди, която Fashion Supply предлага.

Модният бизнес беше пострадал и във връзка с доставките поради нарасналата геополитическа неустановеност в района. Някои наши контрагенти прекратиха практиката да доставят с отсрочено заплащане. Въпреки това, ние успяхме да договорим заплащане при доставка. Успяхме да се приспособяваме бързо и поради дългогодишните ни връзки с доставчиците. Това ни даде съществено конкурентно преимущество в Европа.

Добрата вест е, че пазарът към този момент се възвръща от пандемията и следим ежемесечно нарастване на количествата поръчки от Европа за сметка на поръчките към азиатските производители. Вече покриваме загубите от пандемията и до края на 2022 година планираме да достигнем равнищата от 2019 година

За тази година чакаме 10-15% растеж на приходите, а за 2023 година - най-малко 20%. Горди сме и че преминахме през пандемията устойчиво и без никакви съкращения на човешкия капитал.

А що се касае до новите условия към бизнеса – следи се засилено търсене на производители в България от европейски марки. За тях към този момент не е рентабилно да създават сбирките си в Азия, в случай че цената в Европа е близка до азиатската.

Отпадна и нуждата да се поръчват стотици хиляди бройки дрехи от един модел, с цел да се реализира по-задоволителна цена за производството. По този метод клиентът понижава риска от застояване на стоката – понижава количествата облекла на промоция и надлежно се резервира по-високият марж на облага.

Кои са нововъведенията, които отличават Fashion Supply от останалите снабдители на пазара?

Нашият модел на работа е напълно автоматизиран и неповторим за България. В завода в Благоевград сътворяваме дизайнерски сбирки посредством цифрово създаване на кройки благодарение на съвременни CAD/CAM технологии, а разкрояването на облеклата е изцяло роботизирано.

Иновативният метод на Fashion Supply, както и стратегическите партньорства с няколко шивашки цеха за предпочитано осъществяване на поръчки, дават неповторимо преимущество да работим предпочитано с няколко шивашки цеха. Така можем да произвеждаме и доставяме сбирки в по-малки серии и в доста по-кратки периоди от тези, които оферират азиатските ни съперници. Съответно това ни дава по-високи маржове на облага.



Снимка: Лилия Йотова

Какви са проектите ви за разширение на бизнеса, ще наемате ли нови чиновници или ще заложите на автоматизацията и внедряването на нови технологии?

Ще предложим инвестиция със постоянна рентабилност в дълготраен проект. Сред сериозните ни преимущества за вложителите е по-голямата непоклатимост за сметка на по-ниската волатилност. Целта ни е да внедрим следващия високотехнологичен план – нова система за цифров щемпел на платове, с който ще разтеглим обсега и ще имаме даде опция да произвеждаме дребни серии сбирки в доста по-кратки периоди.

Ще имаме опция да обслужваме по-ефективно и бързо актуалните си клиенти, само че и да навлезем в бизнеса с по-малки марки, интернет ритейлъри на лично произвеждане и модерно стартъпи, където маржовете на облага са доста по-високи.

Стремим се и към увеличение на потенциала до 350 000 броя дрехи месечно посредством допълнение на индустриалната и складова инфраструктура. Това ще ни разреши да увеличим и настоящата продажба на потенциал за кроене на външни контрагенти, при положителни пазарни цени. Планираме и да пуснем личен бранд, с цел да се превърнем в изцяло интегриран пазарен участник.

Тази стъпка ще придаде и спомагателна стойност за вложителите в компанията - в пъти на вложените средства. И не на последно място, ще заложим и на устойчиви енергийни източници посредством построяването на 250 KW фотоволтаична централа за покриване на личните индустриални потребности.

Какви са преимуществата на България като база за един сходен бизнес?

България е страна с обичаи в текстилния бранш. В предишното сме имали доста сполучлив текстилен бранш, който в наши дни още веднъж стартира да набира известност. Не е за подценяване и местоположението ни - намираме са на доста стратегическо място по отношение на другите страни от Европейския съюз – близо сме до Турция, която е измежду главните производители на платове в Европа.

Това ни дава преимущество, както и фактът, че доставките на платове от азиатските страни идват по-бързо до България, съпоставено с останалите страни в Европейския съюз. Също по този начин, рационалната себестойност за произвеждане на подготвени дрехи ни дава много добра конкурентоспособност по отношение на другите страни в Европа.



Снимка: Лилия Йотова

При триумф на общественото предложение на Fashion Supply на BEAM пазара, в бъдеще бихте ли обмислили вероятно IPO и на контролирания пазар на Българската фондова борса?

Стратегическото развиване на компанията е обвързвано с финансови вложения – каквато опция дава ВЕАМ пазарът. Капиталовото финансиране, което ще търсим на 20 юли 2022 година, ще обезпечи нужната ни стратегическа устременост. Освен средствата, които търсим от пазара за напредък на МСП, планираме да вложим и лични - за сметка на част от бъдещите облаги на Fashion Supply.

В този ред на мисли, при достигането на заложените обществени цели, които са и част от проектите на нашата компания, след отчитането на предстоящите растежи, които да се трансферират и към актуалните и бъдещите акционери след предлагането на пазара ВЕАМ, бъдещите тактики на Fashion Supply сигурно включват опцията за предложение на акциите на компанията на по-широкообхватен пазар.



Снимка: Лилия Йотова

Кои са основните пазари и райони, в които ще се развива компанията през идващите няколко години?

Планирам да се съсредоточим главно върху пазарите от страните в икономическия съюз Бенелюкс, тъй като това е пазар, който познаваме от самото си основаване. Успяхме да си изградим доста положително име като компания, на която може да се разчита, и предлага положително качество на добра цена.

Разбира се, ще се насочим и към останалите страни от Европейския съюз, защото считам, че бизнес моделът на Fashion Supply, е подобаващ и за страни, като Германия, Франция, Австрия. Модният бранш в тези страни са доста сходни със страните от Бенелюкс и бързо ще отговорим на новата наклонност в модата – произвеждане на дрехи в дребни серии, доставени в къси периоди.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР