Фармацевтичните производители и центровете за развойна дейност работят усилено, за

...
Фармацевтичните производители и центровете за развойна дейност работят усилено, за
Коментари Харесай

Ваксините срещу COVID-19: Колко ще струват, как ще се съхраняват и кой вече е купил от тях?

Фармацевтичните производители и центровете за развойна активност работят интензивно, с цел да разработят сигурна и ефикасна против COVID-19 ваксина. Само през последните няколко дни две компании оповестиха, че са съумели да реализират това, само че към момента стоят доста въпросителни и предстоят спомагателни проби за техните препарати.

От CNBC вършат анализ на тази тематика, както и това по какъв начин тези ваксини ще се доставят и какъв брой би коствало това.

Moderna

Американската биотехнологична компания Moderna разгласи в понеделник, че предварителните данни от клиничните проби на тяхната ваксина, демонстрират, че тя има 94% успеваемост при попречване на заразяването с ковид. Тя съставлява препарат, който се слага на две дози в период от четири седмици.

Според производителя имунизацията би трябвало да се съхранява на температура сред 2 и 7 градуса по Целзий, като срокът ѝ е 30 дни. При температури под минус 20 градуса тя може да се съхранява и в продължение на 6 месеца.
 Ваксината на Moderna е с 94,5% успеваемост
Още една компания е подготвена с ваксина против ковид с 94,5% успеваемост

Пазарите още веднъж потеглиха нагоре, златото поевтиня

През август от Moderna оповестиха, че цената на препарата може да бъде сред 32 и 37 $ на доза, като при контракт за по-големи поръчки цената може да бъде по-ниска. Независимо от това тази цена е доста по-висока от тази на множеството други ваксини на пазара.

От американския производител показват, че чакат към 20 милиона дози от имунизацията да бъдат доставени в Съединени американски щати до края на годината, а през идната могат да бъдат създадени сред 500 милиона и 1 милиард дози, които да бъдат доставени в международен мащаб.

Досега Щатите са оповестили, че ще закупят 100 милиона дози от препарата, Канада - 56 милиона, Англия - 50 милиона, а Швейцария - 4,5 милиона.

Pfizer-BioNTech

През предходната седмица двете компании оповестиха, че имат създадена ваксина, която има потвърдена 90% резултатност. Тя изисква слагането на две дози в границите на 21 дни.

Нейният минус е, че тя би трябвало да бъде съхранявана на доста по-ниска температура - минус 70 градуса по Целзий, а това изисква специфични уреди, в които да се поддържа сходна температура.

Също по този начин значи, че за някои страни може да се окаже прекомерно мъчно да я дистрибутират. Все отново имунизацията може да бъде съхранявана и в елементарен ледник, само че за едвам 5 дни.
 Европа купува по-евтино имунизациите на Pfizer от Съединени американски щати
Европа купува по-евтино имунизациите на Pfizer от Съединени американски щати

Европейски Съюз ще заплати по-малко от 19,5 $ за доза за общо 300 млн. дози

Американският и немският производител възнамеряват да слагат сходни уреди в двата им центъра за разпространяване - в Каламазу, Мичиган и в Белгия. Там ще могат да бъдат зареждани над 20 камиона дневно, които да транспортират към 7,6 милиона дози до околните летища.

Цената на имунизацията на Pfizer и BioNTech е доста по-ниска от тази на Moderna - към 20 $. Двете компании към този момент имат подписани контракти за доставки с няколко страни в света. Европейският съюз (ЕС) е поръчал най-вече - 300 милиона дози. Япония има съглашение за 120 милиона, а Съединени американски щати - за 100 милиона.

AstraZeneca-Оксфорд

Британският фармацевтичен колос AstraZeneca работи по евентуална ваксина дружно със експерти от Оксфордския университет. Последните данни от тестванията демонстрират, че тя може да бъде реалност до края на годината.

По-рано през този месец производителите оповестиха, че сега препаратът се съхранява в огромни хладилни контейнери и следва да бъде добавена съставна част, която да разрешава те да се съхраняват на по-висока температура в елементарен ледник.
 AstraZeneca стартира проби на антителата против ковид
AstraZeneca стартира проби на антителата против ковид

Те ще обзет 50-ина здрави добворолци, с цел да ревизират дали антителата са безвредни

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд също ще бъде в две дози, а цената ѝ ще бъде релативно ниска - сред 3 и 4 $, съгласно Financial Times.

Засега Съединени американски щати и Индия са се договорили за доставката на 500 милиона дози, Европейски Съюз - за закупуването на 400 милиона дози. Сред другите страни, поръчали най-малко 100 милиона дози, са Англия, Япония, Индонезия, Бразилия, Латинска Америка, само че без Бразилия.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson работи по ваксина, която се слага на веднъж. Тя употребява технология сходна на тази при нейната имунизацията против ебола. През септември компанията даде старт на клинично изследване, в което бяха включени 60 000 души.

Препаратът ще може да се съхранява в елементарен ледник, а цената му ще бъде към 10 $ за доза.

Досега Европейски Съюз е поръчал 200 милиона дози от него, Щатите - 100 милиона дози, а Канада и Англия - над 60 милиона дози взети дружно.
 Johnson & Johnson спря тестванията на ваксина против Covid-19 поради заболяване
Johnson & Johnson спря тестванията на ваксина против Covid-19 поради заболяване

Засега от компанията не дават повече информация
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР