Фармацевтичната компания Merck обяви в петък, че според актуални данни

...
Фармацевтичната компания Merck обяви в петък, че според актуални данни
Коментари Харесай

Хапчето на Merck срещу Covid се оказва по-слабо ефективно

Фармацевтичната компания Merck разгласи в петък, че съгласно настоящи данни от изследването на пробното ѝ хапче за лекуване на Covid-19 молнупиравир (molnupiravir), лекарството е по-малко дейно от в началото оповестеното в намаляването на хоспитализациите и смъртните случаи, заяви Ройтерс.

Медикаментът е посочил понижение с 30% на хоспитализациите и смъртните случаи въз основа на данни от над 1400 пациенти. През октомври, още веднъж оповестени от Merck данни демонстрираха почти 50% резултатност въз основа на данни от 775 пациенти.

Компанията подаде на 11 октомври документи за позволение на молнупиравир в Съединени американски щати, базирайки се на междинните данни от провежданото изследване. А европейският регулатор ЕМА издаде рекомендации за незабавна приложимост на лекарството на територията на Европейски Съюз до момента в който се чака публично утвърждение.
В петък Merck уточни, че новите данни за хапчето молнупиравир, създадено взаимно с Ridgeback Biotherapeutics, са били изпратени до Администрацията по храните и медикаментите (FDA).

Очаква се експертна комисия да гласоподава дали да предложи на FDA да позволи хапчето за лекуване на лек до сдържан Covid-19 при възрастни, които са изложени на риск от тежко заболяване.

Междинен разбор на данните от предишния месец сподели, че 7.3% от хората, приемали молнупиравир два пъти на ден в продължение на пет дни, са били приети в болница и никой не е умрял до 29 дни след лекуването. За съпоставяне процентът на хоспитализация в плацебо групата е 14.1%.

В обновените данни обаче, показани през днешния ден, 6,8% от тези, получили молнупиравир, са били приети в болница и един човек е умрял, до момента в който другата група с плацебо е била регистрирана хоспитализация при 9.7% от участвалите в изследването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР