Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline планира да се раздели на две подразделения ...

Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline планира да се раздели на две подразделения

GSK и Pfizer обединяват бизнесите си за потребителско здраве

Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline възнамерява да се раздели на две подразделения – едно за медикаменти с рецепта и ваксини, а другото за артикули без рецепта – откакто образува ново взаимно сдружение с бизнеса за здраве на потребителите на немската Pfizer, оповестява Ройтерс.

Преструктурирането е най-смелият ход до момента на основния изпълнителен шеф Ема Уомсли, която пое поста предходната година.Още по тематаФармацевтичната GSK купува собствен съперник за 5,1 милиарда $

По-рано тя отхвърли концепцията за делене на групата – нещо, за което редица вложители приканват от години.

В сряда обаче Уомсли разгласи, че GSK и Pfizer ще обединят подразделенията си за потребителско здраве в едно общо сдружение с продажби за 9,8 милиарда паунда. 68% от него ще бъдат благосъстоятелност на английската компания, а договорката е напълно с акции.

GSK съобщи, че съглашението слага основите за основаването на две нови основани във Англия световни компании, фокусирани върху медикаментите с рецепта и имунизациите и върху потребителското здраве до три години след края на договорката.

За Pfizer договорката взема решение казуса ѝ с отдела за здраве на потребителите, което включва обезболяващото лекарство Advil и витамините Centrum, откакто не съумя да го продаде по-рано тази година.

Новото взаимно сдружение с Pfizer се чака да генерира общи годишни икономии по разноските от 500 млн. паунда до 2022 година при предстоящи общи парични разноски от 900 млн. паунда и непарични такси от 300 млн. паунда.

В опит да увери вложители във финансовата си мощ GSK разшири гаранциите си по дивидента, заявявайки, че чака да заплати същия дял от 80 пенса на акция и през 2019 г.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg