Фармагигантът Pfizer обяви, че ваксината срещу респираторно-синцитиален вирус (RSV), която

...
Фармагигантът Pfizer обяви, че ваксината срещу респираторно-синцитиален вирус (RSV), която
Коментари Харесай

Pfizer напредва с разработването на ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус

Фармагигантът Pfizer разгласи, че имунизацията против респираторно-синцитиален вирус (RSV), която създава, е ефикасна при по-възрастни хора и това е потвърдено в изследване, което е на късен стадий. Компанията възнамерява в околните месеци да подаде заявление за утвърждение до лекарствения регулатор на Съединени американски щати – Администрацията по храните и медикаментите (FDA).

Засега в Съединени американски щати няма утвърдени ваксини за RSV - един постоянно срещан вирус, който нормално предизвиква леки признаци, сходни на простуда, само че може да бъде съдбовен за дребни деца и хора в преклонна възраст. Смята се, че RSV предизвиква към 14 000 смъртни случая годишно измежду възрастни хора в Съединени американски щати.

Ваксината на Pfizer е потвърдила 85,7% резултат измежду участниците с три или повече признака и 66,7% измежду участниците с два или повече признака, съгласно промеждутъчен разбор, осъществен от група външни специалисти за наблюдаване на данни.

Ваксината, която се отбелязва като RSVpreF, се понася добре и не провокира опасения във връзка с сигурността в границите на изследването, считат от компанията.

Тя ще се вкарва по инжекционен път и е ориентирана към два варианта на респираторно-синцитиалния вирус. Досега компанията е присъединила към 37 000 участници на възраст 60 и повече години в своето световно изследване на имунизацията в късен стадий.

От Pfizer показват също по този начин, че възнамеряват да подадат заявки за утвърждение на продукта и до други регулаторни органи през идващите месеци.

Конкурентът им Moderna също стартира изследване в късен стадий на своята иРНК ваксина против RSV през февруари, напомнят специалисти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР