Фамозният Валери Божинов даде специално интервю сръбското разклонение на Sportal.bg.

...
Фамозният Валери Божинов даде специално интервю сръбското разклонение на Sportal.bg.
Коментари Харесай

Валери Божинов пред сръбския Sportal за спомените му в Партизан, настоящите премеждия и очакванията за мача между България и Сърбия от квалификациите за Евро 2024

Фамозният Валери Божинов даде особено изявление сръбското отклонение на Sportal.bg . В него неуморимата звезда на българския футбол направи ретроспекция за времето, което прекара в източната ни съседка като състезател на белградския Партизан, за връзките му с тогавашните му съотборници, както и за упованията му в идния конфликт сред България и Сърбия в квалификациите за Евро 2024 в Германия.

Къде е и какво прави през днешния ден Валери Божинов ?
Тук съм, играя за моя клуб Витоша (Бистрица). Втора лига. Има положителни условия, добър стадион, млади играчи и няколко по-големи, които би трябвало да им оказваме помощ. Борим се за оцеляване, само че шефът споделя, че в случай че се ще е спасим отлично, а в случай че не не го създадем - нищо неприятно за никого

Следователно няма напън за резултати?
Фокусът е върху младите играчи, да им дадем повече опция да се изявяват, да играят и да се развиват. Защото ние в България имаме проблеми с играчите през последните години. Ние към този момент нямаме това качество като вас в Сърбия. Вашите млади играчи са доста по-добри. Въпреки че не сте в Европейския съюз, те отиват в мощни клубове, а нашите ги няма на никое място. Като образец давам вашата футболна школа, по какъв начин работите и по какъв начин продавате играчи. Браво на всички клубове. И моите Партизан, и Звезда, Войводина, Чукарички... Бих желал да направя нещо сходно тук в България и по тази причина съм тук, с цел да оказа помощ.

Изводът е, че футболът си остава житейско предопределение и след края на спортната кариера?
Отивам на курс за спортни шефове в Италия. Коларов, аз и доста други някогашни играчи сме там. Ще опитам през юни да получа лиценза си за треньор и по-късно постепенно да видя накъде ще ме води пътя. Всички ме питат за какво още играя, само че като нямаш лиценз, би трябвало да правиш нещо. Трябва да присъстваш, някой да те види и да ти даде късмет. Не мога да звъня на клубове и шефове и да се предлагам. Не мога да се наема като състезателен шеф или треньор. Вървя постепенно, не бързам за на никое място, изучавам, виждам, чета, проследявам... Всичко е ново прекарване.

След Серия “А ”, Премиър лийг и доста други елитни рангове, Втора лига в България е прекарване единствено по себе си...
Някой ми споделя " ти си вманиачен да играеш във Втора лига ", само че момчета, аз знам от къде започнах и до къде стигнах като състезател. Не се срамя от това. Нямам проблем с Втора лига, това е опит за вбъдеще.
 Валери Божинов с неочакван дебют в Ловеч Валери Божинов с неочакван дебют в Ловеч
Да се ​​върнем в предишното. Ти игра за Партизан от юни 2015 до февруари 2017 година С какво си спомняш този интервал?
Дойдох в добър миг. По това време Партизан беше първенец, игра в квалификациите за Шампионската лига, имаше топ играчи. Всички направиха положителни кариери, играха на високо равнище. Разбира се, имаше няколко казуса, само че когато пристигна Марко Николич, той свърши страхотна работа. Спечелихме купата, а по-късно направихме и дубъл. Отидох в Китай за зимата и не останах до края на втория сезон, когато беше извоюван дубълът.

През 2017 година Партизан завоюва последната си купа, а от този момент единствено една купа. Как гледаш на това?
Толкова скърбя. Не знам какво да кажа... Не желая да кажа нищо неприятно, Партизан ми даде доста, признателен съм, че играх за подобен клуб. Какво става в този момент, не знам... Явно не е добре. Но не бих желал да приказвам по-подробно. Партизан ми е на сърце, тъй че по-добре да мълча.

Как бихте описали година и половина живот в Белград ?
Знаете ли какво, Италия е в сърцето ми, там започнах кариерата си и играх най-вече. Там станах състезател и човек. Но, почтено казано, на никое място не беше като в Белград. Обичах живота в Белград. Много обичам Сърбия. Беше отлично. И през днешния ден, когато имам време, отивам в Белград, имам доста другари там. Всички ме одобриха добре, от почитателите до всички останали. Никога не съм имал проблеми и с почитателите на Звезда. Изпитах почитание. Когато и да дойда, всички ме помнят, разпознават. Благодарен съм, че играх за подобен популярен клуб и нося черно-бялата фланелка.

Какво изтъквате по-специално, когато говорите за Сърбия ?
Добри хора и сила, която царува. Всичко просто се събра. Имах възприятието, че съм там на 100 години, като че ли съм роден в Сърбия. Единственото, за което скърбя е, че не означих гол в дербито против Звезда. Това си остана фантазия, която в никакъв случай не ми омръзна. Всичко останало беше фантастично. Никога не съм крил, че обичам Сърбия и сръбския народ. Помня този интервал като най-красивия в моята кариера.

Поддържахте ли връзка със съотборниците си от Партизан ?
Чувам и виждам Саша Илич, вратарят Жиле е тук, Саша Лукич. Чувам се и с Неманя Радонич, макар че не сме играли дружно. Да не не помни никого, само че с всички останах в страхотни връзки. Ние сме в контакт постоянно. Когато пристигам в Белград, отивам в Телеоптик да ги посетя, само че от моето потомство не остана никой. Ръководството е същото, щабът също, само че не и футболистите. Саша Илич стана столичанин предишното лято, откакто пое ЦСКА - София. Не ми е елементарно, че той е в ЦСКА - София, тъй като аз обичам Левски. Това е като Партизан и Звезда. Но го обичам и почитам като човек и треньор, искам му всичко най-хубаво.

Да преминем към националния футбол. Сърбия и България са противници в квалификационната група за Европейското състезание. Сърбия е първа, а България е последна без точки. Как коментирате тези резултати?
Няма какво доста да приказваме, Сърбия и Унгария не престават напред, това се знаеше още преди началото. Те са по-добри от другите, в това число и от България. Имаме огромен проблем с качествените играчи, тъй като те не играят на топ равнище. Дори черногорците са по-добри от нас. От години нямаме топ играчи.

Наскоро някогашният сръбски селекционер Младен Кръстаич пое националния тим на България . Как се разяснява работата му?
Тези квалификации са основата да опитате нещо по-нататък. Сега няма качество за повече. Никой не купува български играчи. Не сме в най-силните шампионати. Можете да видите къде играят нашите национали и да заключите всичко сами. Това е истината и това е нашата действителност. Нашите момчета дават максимума, само че нямат качество за повече от това.

От друга страна сръбският народен тим е цялостен с футболисти от топ клубове. Сред тях е Душан Влахович , който играе в Ювентус , вашият някогашен клуб. Как оценявате игрите му?
Когато някой ви заплати 80 млн. евро евро за вас, тогава той чака да вкарвате 70 гола на година. А това не е тъкмо по този начин. Знам, че му е мъчно, само че той е експерт. Имаше проблем с травми, не беше изцяло подготвен. Напоследък не се случваше да работи. Хората чакат от него да вкарва по 2, 3 гола на мач и да взема решение всичко, само че би трябвало да сме наясно, че когато си нападател в Ювентус, не всеки играе за теб. Има и други звезди, всеки би желал да е главен състезател в този тим.

Не е едно и също да играеш за Фиорентина и Юве нтус, би трябвало да го знаеш най-добре...
Във Фиорентина Душан заслужи да се приказва за него със страхотни игри и Ювентус да му заплати толкоз, колкото и той. Никой не е опрял револвер в главата на тези момчета от Ювентус, с цел да го доведат за толкоз пари, той си го заслужи. Също по този начин би трябвало да знаем, че за Юве всеки мач е проблем, в случай че не вкарваш голове. Трудно му е, само че би трябвало да се вдигне, би трябвало му време.

Влахович , Йович , Митрович ... Сърбия ще нападна България с рискови нападатели още на 20 юни. Какво очаквате от този мач?
Всички знаем, че Сърбия е любимец, вие сте доста по-добри от нас. Виждате какви играчи имате. Ние знаем всичко, няма да лъжем. Надявам се селекционерът да повика най-хубавите персони, тези, които го заслужават. Е, в случай че можем да създадем нещо положително. Няма да е елементарно, само че е наслаждение да играя против Сърбия и такива играчи. Сърбия сигурно отива на Европейско състезание.

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР