Фалшивите новини нямат спиране и за пореден път показаха деструктивната

...
Фалшивите новини нямат спиране и за пореден път показаха деструктивната
Коментари Харесай

Фалшивите новини – изкривената истина, в която мнозина вярват

Фалшивите вести нямат прекъсване и за следващ път демонстрираха деструктивната си мощ. През последните няколко дни една такава обиколи обществената мрежа Facebook и събра хиляди мнения и реакции. Под фотография на старинна улица с изваден калдъръм във Велико Търново се мъдри текстът: „ Старинната част на Велико Търново. Маха се 200 годишен калдъръм с цел да се усвоят европейски пари за асфалт! Споделяйте! “
Именно по този апел са се подвели хиляди хора, събирайки гнева на други хиляди. И в тази обстановка никой от споделилите не се замисля, че става част от най-елементарна операция. Ден по-късно под някои от изявленията се прокрадват мненията на живеещи на въпросната улица, които разкриват истината. А тя е, че старинната настилка е извадена, с цел да бъде ремонтиран водопровода и калдъръмът да бъде преподреден, а не премахнат с асфалт. Повечето от тях даже изричат задоволството си от ремонта, защото улиците са били в плачевно положение.
Елементарна инспекция в общината във Велико Търново демонстрира, че точно това е истината - става дума просто за ремонт, а не за изтриване на културно завещание. Според информацията, представена от водещи издания, всяка от улиците с каменна настилка е разкопавана за замяна на старите, изгнили и ръждясали водопроводи, които са на възраст сред 50 и 60 години. След привършване на дейностите калдъръмът се пренарежда още веднъж, инсталира се енергоспестяващо улично осветяване, пожарни кранове и парапети. Общата инвестиция единствено във водопроводите, които ще бъдат с обща дължина 8 километра, е над 4 милиона лв. и е обезпечена от държавното управление. А в главния ремонт на 38-е улици, тротоари, площадни пространства и други детайли на инфраструктурата, се влагат 8 милиона лв. по Оперативна програма „ Региони в напредък “.
Въпреки оповестението на формалната информация, злото към този момент е сторено. До доста от споделилите тази подправена вест, истината няма да доближи - те към този момент са излели гнева си и са увлекли свои близки и другари в тази откровена неистина. Повечето от тях даже не са се замислили над това, че са станали част от проекта на избрани хора за основаване на съответни настроения в обществото. Само от една от страниците във Facebook се вижда, че въпросната обява е споделена над 2 500 пъти. Много от споделилите я дефинират " замяната на калдъръма с асфалт " като нелепост, несръчност, безумие и други сходни прилагателни. И никой от тях даже не се е замислил истина ли е това.
Подобни случаи в последно време са всекидневие и са дело освен на страници във Facebook. В Пловдив преди футболното дерби на града духовете бяха разбунени от изявление на притежателя на Локомотив Пловдив Христо Крушарски пред народен състезателен всекидневник. Още същия ден стана ясно, че такова изявление в никакъв случай не е давано пред въпросния вестник, като това бе доказано от клуба.
И до момента в който в тези случаи подправената вест е по-трудна за различаване, в други тя постоянно звучи даже смехотворно. Нерядко в обществените мрежи се появяват уеб сайтове със странни имена, които настояват, че да вземем за пример министър-председателят е аварирал тежко, известна певица е починала или някой министър намерено е обидил народа. Дори тогава обаче, когато операцията е явна, се намират хора, които да я споделят. Бърз обзор по профилите им демонстрира, че в доста от случаите те са образовани и интелигентни, което наподобява меко казано необичайно.
Всичко това демонстрира красноречиво, че подправените вести имат голяма мощ. Те принудиха даже компании като Google и Facebook да стартират същинска война против тях, само че от двата колоса признаха, че тази борба е сложна и в доста от случаите обречена на крах. Точно тук е мястото да се уточни, че както при множеството проблеми, решението зависи от самите консуматори, които постоянно неумишлено стават част от лавинообразното разпространяване на сходно наличие. Потребителите би трябвало да осъзнаят отговорността, която поемат посредством шерването на наличие. Те би трябвало да са бдителни и преди всичко да ревизират кой в действителност им сервира новината. Въпреки че и реномирани медии в доста редки случаи могат да позволен неточност, при тях разпространяването на подправени вести е доста по-малко евентуално, в сравнение с от един блог със необичайно име да вземем за пример. Друг добър метод за разпознаването на лъжлива информация е това дали тя участва в други медии. Ако някой попадне на публикация, оповестена в чужд блог, а информацията не е тиражирана на никое място другаде, това е знак, че новината може би е подправена. Потребителят би трябвало да има поради и това, че самият Facebook постоянно му демонстрира наличие, което дава отговор на неговите възгледи. Именно това е и една от евентуалните аргументи от време на време хората да се подвеждат - те постоянно бъркат това, в което имат вяра, с действителността и шерването на такава вест просто укрепва убежденията им.
" Може би си мислите, че информацията е мощ. Грешите, шерването на информация е мощ " - това гласи една от крилатите реплики на Винтън Сърф, един от бащите на интернет. Днес, с помощта на обществените мрежи, сходно шерване се е трансформирало в всекидневие за милиарди хора по света. И точно от тях най-вече зависи по какъв начин ще употребяват тази мощ.

Автор: Елин Андреев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР