Фалшиви профили в социалните мрежи и блогове от името на

...
Фалшиви профили в социалните мрежи и блогове от името на
Коментари Харесай

Платени писачи на фалшиви новини са помагали на Дилма Русеф да стане президент

Фалшиви профили в обществените мрежи и блогове от името на несъществуващи хора са били употребявани в помощ на кандидатурата на Дилма Русеф за президент на Бразилия през 2010 година, демонстрира следствие на Би Би Си. Днес както тя, по този начин и нейната Работническа партия отхвърлят да са знаели за тази интервенция.

Става дума за известни в обществената мрежа Orkut тогава имена като 56-годишния блогър Армандо Сантяго от дребното градче Покош дъ Калдаш, който подлагаше на критика опозицията за разпространение на " подправени имейли против Дилма Русеф, които аз оборвам един по един тук, доколкото мога ". Оказва се, че Армандо е една от измислените персони, поддържани в Orkut и в " Туитър " от четирима души, получавали всеки месец по 1400 $, с цел да пишат текстовете за блога му. И това не е единственият случай за поддържане на подправени профили.

Би Би Си беседва с трима от групата, поддържаща " Армандо ", съгласно които са били наети от компания за политически маркетинг в Сао Паулу. Задачата им била да опровергават сякаш разпространение подправени вести за Дилма и да атакуват главния ѝ конкурент - Жозе Силва от социал-демократическата партия. След това изявленията били тиражирани през най-малко 130 подправени профила в " Туитър ". Един от тях е на " Жулиана Миранда ", само че на фотографията в действителност е блогър от финландия.

Същото се повтаря и в акцията за преизбирането на Дилма през 2014 година, когато компания от Рио де Жанейро заплаща на към 40 души от цяла Бразилия да основават и зареждат хиляди подправени профила, като тази " услуга " се продава на политиците.

Много е мъчно да се реши през днешния ден какъв е бил резултатът от сходни акции. Русеф бе подложена на импийчмънт за манипулиране на бюджетни данни и бе отстранена от поста през 2016 година През октомври 2018 година предстоят постоянни президентски избори.

Интервюираните от бразилската секция на Би Би Си разказват по какъв начин са създавали подправени вести, като да вземем за пример тази, че Жозе Сера поддържа абортите и във Ватикана обсъждали да го анатемосати и изключат от църквата. За да няма по какъв начин да се ревизира достоверността, се вмъквали изрази като " източници от Ватикана, поискали анонимност ".

" Кой и по какъв начин би могъл да ревизира нещо сходно?, пита през днешния ден един от създателите.

Участниците в плана наричали подправените си профили " екто ", редуциране от ектоплазма. Шефовете им ги инструктирали измислените персони да са с друг демографски профил, обучение генезис, специалности и даже жанр на писане, с цел да наподобяват достоверни и да достигатдо най-различни обществени прослойки. Така се появили домакини, служащи и индианци, създаващи чувството, че кандидатката на левицата е подкрепяна от необятен кръг в обществото.

През 2010 година не са били употребявани ботове, а всичко е било писано и въвеждано ръчно. Снимките на измисленит еличности са взимани от уеб сайтове отвън Бразилия, доста постоянно - от платформи за запознанства и за предпочитане симпатични или атрактивни дами, с цел да притеглят мъжете.

Компанията шеф е Ahead Marketing, която отхвърля да разяснява доли е била наета от акцията на Дилма Русеф през 2010 година, тъй като си имала вътрешни правила за дискретност. Би Би Си не разполага с документи за заплащания от щаба на Русеф, само че организацията е получила по същото време 70 000 $ от съдружника ѝ и един от координаторите на акцията ѝ Фернандо Пиментел.

" Навремето мислех, че вършим нещо доста значимо, че блогът е за мониторивг на неприятната публицистика. Днес мисля по друг метод ", споделя един от подъдржалите профила на " Армандо ". Негов сътрудник добавя:, Трудно мога да обясня какво сторих през 2010 година Не беше публицистика, беше нещо друго, нещо, което може да е доста рисково ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР