Фалшив зъб с цианкалий или кутия цигари със скрит фотоапарат

...
Фалшив зъб с цианкалий или кутия цигари със скрит фотоапарат
Коментари Харесай

Продават на търг копие на българския чадър, с който е убит Георги Марков

Фалшив зъб с цианкалий или кутия цигари със прикрит фотоапарат - джаджите, употребявани от съветските секрети служби отиват на търг в Бевърли хилс в края на седмицата, съобщи Франс прес. Сред звездните лотове попада и копие на " българския чадър ", употребен за убийството на българския отстъпник Георги Марков в Лондон през 1978 година Той е оценен на 3000-5000 $.

Тези механически устройства като че ли са взети от филмите за Джеймс Бонд. Както демонстрират лотовете, предлагани от тръжната къща " Джулиънс окшънс " дребните фотокамери били обичаните джаджи на шпионите от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) по време на Студената война.

Те били вмъквани под дърво и камък - в облеклата, в дамските чанти, в катарамите, в четките за обувки или във вратовръзките, добавя Българска телеграфна агенция.

Друга класика в инструментариума на тайния сътрудник са били микрофоните, които били замаскирани в пепелници, писалки или в порцеланови чинии.

От аукционната къща споделят, че техниците, измайсторили джаджите, са били същински пионери в региона на миниатюризацията.

По-голямата част от предметите ще търсят покупател на 13 февруари в Бевърли хилс и онлайн.Те са принадлежали на същински шпиони и са пристигнали в Съединени американски щати след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Зъбът, съдържащ цианкалий и предопределен за самоубийството на хванат сътрудник, е с първична оценка 800-1200 $.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР