Фактите и доказателствата са нещо изключително упорито, каквито и да

...
Фактите и доказателствата са нещо изключително упорито, каквито и да
Коментари Харесай

Лов на вещици

Фактите и доказателствата са нещо извънредно настойчиво, каквито и да са нашите стремежи, склонности или диктат на нашата пристрастеност, те не са в положение да подменят тяхната същина.

Джон Адамс

Проф. Ивайло Груев,
учител по политология в Университета в Отава, Канада

Така нареченият шпионски скандал, агонизиращият заключителен акомпанимент на серия от процеси, бе охарактеризиран като невиждан " лов на вещици ", емблематичен с плашещия нексус от фрапираща некоментентност, липса на обикновена правна просвета и логичност. За сметка на това обаче преливащ от притеснителен по своите размери интелектуален недостиг, граничещ, да си го кажем напряко - с прям дебилизъм, припомняйки си " лексиката " на проф. Иво Христов.

На конференцията на прокуратурата (в коридорите на вътрешното министерство - това с намек за разделянето на правосъдната и изпълнителна власт!) на българския народ му се даде да разбере " новата формулировка на разузнавач ". Според основния прокурор на републиката господин Цацаров тя блуждае в региона на възгледите, желанията, вижданията, аспирациите, очакванията, или идеалния реалм, както би споделил Хегел.

Това, без подозрение, е, единствено по себе си, революционен акт в актуалната юриспруденция.

Следователно, съгласно основния прокурор всеки жител, който не споделя политиката на държавното управление по отношение на външните геополитически цели, де факто се трансформира в евентуален зложелател на страната и без самият той да осъзнава в... разузнавач. Тук се сблъскваме с един нищожен, даже не и юридически, а обикновен онтологичен проблем, в който дори мойте 18-годишни първокурсници биха прозрели глупостта на сходно изказване. Свободата на възгледите, на разнообразни отзиви, на разнообразни хрумвания е основополагащ, фундаментален принцип на всяка парламентарна народна власт.

Не е наложително основният прокурор да е осведомен с текстовете на Джон Стюард Милс или Алексис де Токвил, само че като правист се допуска да познава Конституцията на България, където правилата на свободата на възгледите, на разнообразни отзиви, на свободата на словото и на сдруженията са освен съществени политически права на всички български жители, само че на първо място - основополагащи правни гаранции за всеки режим, определящ се като либерално-демократичен. Тяхното редовно ерозиране и унищожаване е еднакво на авторитаризъм, тирания и тоталитаризъм.

Това ли бе посланието на основния прокурор?

Сюрреалността на тази конференция неизбежно ме принуждава да повторя тривиални, безусловно азбучни аксиоми, които се преподават в прогимназията, само че за жалост днешният политически дискурс, наподобява, изисква тяхното повтаряне.

" Party " - партия, на латински значи част, частичност, разделяне, засяга се политическата сцена, или както е фешън тези дни - политическият плурализъм, т.е. непрестанният конфликт на хрумвания, на диалогичност, на конфронтиращи се визии, тактики, един непрестанен динамичен абстрактен калейдоскоп, целящ продобиване на публичното мнение.

Разни партии, всякакви политики, в това число и всякакви геополитики. Това е освен тяхно конституционно право, само че и обвързване към техните гласоподаватели. В този случай външната политика, както и геополитиката, не са универсална аксиома или закон - както закона на гравитацията да вземем за пример, с един-единствен център (центърът на земята), а таман противоположното. Става дума за разнообразни, даже в някои случаи полярни, взаимноизключващи се геополитически визии.

Впрочем има дума за това -

тя се назовава народна власт

Как бихме окачествили Брекзит, " за " и " срещу " участието в Европейския съюз? За информация на прокуратурата, същото е и с проблема НАТО. От компактно " в НАТО " до просто " Вън от НАТО ".

Да не се не помни, че в този случай отричането от политически плурализъм ни връща в баналната еднотоналност на тоталитаризма. Доколкото ми е известно, никой не си разрешава лукса да подлага на критика режима в Пхенян (Северна Корея), нейното управление или геополитическа ориентировка.

Г-н Цацаров осъзнава ли какво приказва? Британският премиер-министър Борис Джонсон и той ли влиза в категорията... разузнавач?

Ако приемем аргумента на българската прокуратура, то паметникът на френския президент Шарл де Гол би бил отстранен от Плас де Клеменсо, защото през 1966 година извади Франция от НАТО, закривайки всички бази на алианса на френска територия. Нима водачът на Националния Фронт Марин льо Пен също би трябвало да е в пандиза поради геополитическата " разкол " да повтори образеца на Де Гол за излизане от НАТО, откакто бъде определена за президент?

Но да се върнем на така наречен лов на вещици - привикването и арестуването на знакови интелектуалци: публицисти, социолози, професори по философия, с нелепото " съмнение " за шпионаж е колкото невиждано, толкоз и неуместно, смущаващо с съмнението за една групова " политическа деменция ", покосила българския политически хайлайф. Досега ни бе известно, че шпионинът издава държавни секрети, в този момент научаваме, че и идейни планове, тиражирани в медийното пространство, обсъждани на университетски конгреси, както и оповестени в книги, към този момент се класифицират като шпионска активност!

Изглежда, че ние сме единствената страна в света с

медийна шпионска гласност

Все отново, кому бе необходим тъкмо подобен скандал? Да си напомним остарялата римска сентенция Gui Bono? " В чия изгода? "...

Да се върнем на " лова на вещици ". Добре прочут исторически факт е, че в него не попадат нито вещици, нито черна магия и прочие.

За сметка на това има тривиална пазарна стопанска система...

Вероятно читателят би задал въпроса за какво единствено вещици, т.е. за какво единствено дами, са били преследвани, белким не е имало мъже-магове, отдадени на тайните на магьосничеството, или това е само приоритет на нежния пол? Съвсем в резюме - няколко линии. Преди да бъдат изгорени сред XV и XVII в. 40 000 до 80 000 в Европа (Германия, Франция, Холандия), както и в Новия Свят (Нова Англия, Кънектикът и Масачузетс), доста от тези дами са били знахарки, акушерки или това, което през днешния ден се назовава медицински сестри. Т.е. така наречен здравен бранш е бил напълно доминиран от дами. За разлика от това лекарската специалност, претърпяла своя взрив след Просвещението, е доминирана напълно от мъже.

Съществува голям конфликт на ползи сред доходоносния бизнес и израждането и развъждането на деца. Конкурентът взема решение този проблем по един сполучлив, само че извънредно жесток метод - задоволителен е единствено един сигнал в съмнение за магьосничество, с цел да те води неизбежно до кладата. Обвинението единствено по себе си е към този момент доказателство. Така теренът е разчистен - резултатът: първата жена (Елизабет Андерсон), придобива право да практикува лекарската специалност през... 1849 година

Но да се върнем на тематиката - връзката на " лова на вещици " с русофилството? Защо са преследвани точно русофили, а необичайно подценени са идентичните по своите действия " Америка за България ", " Отворено общество ", както и многочислените Неправителствени организации, обилно спонсорирани от Джордж Сорос?

Този скандал би трябвало да се преглежда в подтекста на изказването на Министерството на външните работи от 3 септември т.г.,

целящо за следващ път да разочарова Москва

от един непредвидим, некоректен политически, само че най-много стопански сътрудник, изключително след " размразяването " на енергийните планове " Турски поток " и АЕЦ " Белене ". Да напомним, че точно съветският Росатом бе определен за стратегически сътрудник за този план.

Все отново не може да се отхвърли " елегантността " на този скандал. Този път към този момент не е належащо българската страна да приключи плановете (както това стана с " Южен поток " ), задачата е самата съветска страна да се откаже да влага във всевъзможни енергийни планове в България.

Действително вид за Балкански газов хъб е вероятен, само че с едно малко конкретизиране - вместо на ниска цена съветски газ, по него най-вероятно ще тече полутечен газ, докаран от верния български геополитически сътрудник - Съединени американски щати.

Завършвам с изявлението на ръководителя на придвижване " Русофили ", към този момент обвинявания в шпионаж Николай Малинов пред 16-ия народен събор " Приятели на Русия ": " Беше доста значимо някой да скапе имиджа на България в Русия, да го скапе дотам, че Русия да реагира остро на всичко, което се случва и взаимните стопански планове, а точно построяването на газопровода " Турски поток " през територията на България и АЕЦ " Белене ", в последна сметка да се провалят ".

Както се споделя, нищо персонално - просто бизнес.

Но да не забравяме позитивното в този скандал - въпреки всичко няма клади, въпреки че след 31 декември (когато подаването на съветски газ от Украйна до България може да бъде преустановено) това може да се окаже проблем...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР