ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

След вота: това са трите варианта за съставяне на правителство

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Възраждане " удвои резултата си, само че не се трансформира в партията на протестния избор. Има Такъв Народ бяха осъдени от гласоподавателите, а Движение за права и свободи не може да излезе от изолацията. Какво още се случи на тези избори? Анализ на Веселин Стойнев:

Резултатът от изборите беше предвидим още от 47-ия парламент, заради което те се потвърдиха като безсмислени. Още тогава българите не желаеха нов избор, а социолозите до последните часове на 2 октомври отчитаха, че болшинството желае на първо място ръководство, даже с цената на съществени взаимни отстъпки. Не тъй като едните не жадуваха да унищожават антикорупционния модел, а другите - да възстановят остарялото статукво. А тъй като на никого не му стигат силите уверено да надделее. За това си даваха сметка и огромна част от гласоподавателите от двете страни на вододела. А инфлацията и геополитическата рецесия даже извадиха пред скоба на всички останали разделения желанието за постоянно устойчиво ръководство.

Какво не схванаха партиите

Това беше най-сериозната алена лампичка, която множеството партии не регистрираха. Тя изяснява и ниската изборна интензивност, и наказателния избор за „ ИТН “ – единствено за година и половина от първа политическа мощ тя изпадна под 4-процентната преграда.

ГЕРБ и Движение за права и свободи не регистрираха, че сваляйки благодарение на Има Такъв Народ държавното управление на Кирил Петков тласкат страната към избори, в които „ Продължаваме промяната “, даже да бъде победена, няма да се стопи съдбовно. А Политическа партия, вместо в 47-ото Народно заседание да поведе ръководство с втория или третия мандат, хазартно се хвърли да завоюва безапелационна победа на нов ексклузивен избор, като в самоувереността си даже отхвърли предизборна коалиция с „ Демократична България “. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев се оказа електорален донор даже за „ Възраждане “, а в преливането на гласоподаватели сред нея и най-близката ѝ Демократична България, последната излезе на плюс, връщайки си към 15 000 гласа от ноември. Въпреки че Демократична България е единствената от обединенията на някогашната ръководеща коалиция, която не губи, растежът ѝ е неудовлетворителен.

„ Възраждане “, въпреки да удвои резултата си, не реализира заплашителни размери и не се трансформира в партията на протестния избор. А макар безспорния си триумф, Движение за права и свободи не може да излезе от изолацията и да се брандира като евроатлантическа партия с емблематичния и за света по глобите „ Магнитски “ Делян Пеевски.

Първи шахматен ход на Политическа партия след изборите

Мандатоносителят ГЕРБ мъчно може да сформира постоянен кабинет, даже Бойко Борисов да не е министър председател и просто „ да даде “ своите депутати за едно програмно, експертно, евроатлантическо държавно управление с небосвод – колкото изкара, най-много до локалния избор идната есен. Особено откакто Политическа партия изигра първи шахматния си ход но Има Такъв Народ – изрично в съпротива, без съвещания с довчерашните си съдружни сътрудници и с отменяне даже на опцията за общ парламентарен съюз с Демократична България, с цел да вземат първия мандат за кабинет.

Категоричната поръчка на Политическа партия да са съпротива, която сама по себе си е изцяло законна, в сегашната парламентарна настройка предрешава ориста на 48-ия парламент. Не тъй като е изключено да бъде формирано държавно управление с мандата на ГЕРБ, а тъй като единствената цел на всички парламентарни партии ще бъде по какъв начин да се нареждат по-добре за нов избор. ГЕРБ ще бъде принудена най-малкото да се преструва, че откровено прави всичко допустимо да сформира държавно управление. Защото най-важното за всяка от седемте парламентарни партии ще бъде да не се окаже отговорна или съвиновна, че отново отиваме на избори.

Особено мъчно ще е за Демократична България, която се нарежда като партията на разсъдъка и на разговора по националните цели. С предварителната позиция на Политическа партия тя е вкарана в тунела на подозрението дали не е колаборационист на ГЕРБ, даже в случай че единствено в съпротива постанова своите условия за отпор на съветската експанзия, правосъдна промяна и неинфлационна икономическа политика. Отделно, че Политическа партия избутва напълно вдясно тази коалиция от демократична, консервативна и зелена партия. Българска социалистическа партия, мощно подяждана от „ Възраждане “, също е притисната от Политическа партия, която упорито се пробва да отнеме на социалистите изконните им тематики като тази за пенсиите.

Изгледите за държавно управление

Избори незабавно при всички положения обаче няма да има, тъй като другояче съвсем всички ще се окажат отговорни за тях. Засега се откриват няколко благоприятни условия за ръководство.

Първата е ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “ да сформират коалиция благодарение на още няколко недостигащи им депутати от „ Възраждане “, или да сформират кабинет на малцинството, подкрепян с плаващ кворум. Втората е някои партии да ни изненадат с политическо творчество и да надскочат разграничителната вадичка, възползвайки се от външнополитическата динамичност към войната в Украйна или от незнаен до момента мащаб на стопански закани у нас. Третата е Народното събрание да работи най-малко до Нова година, да одобри бюджета за 2023 година, препоръчан от служебния кабинет, както и някои други незабавни закони, като те бъдат гласувани с разнообразни тематични болшинства.

И през пролетта още веднъж да се отиде хазартно на избори. На които да имаме още от същото, само че с още по-ниска изборна интензивност, или сериозен превес за силите на смяната или на остарялото статукво, или пък мощен углавен избор, който да изстреля „ Възраждане “ до втора или даже първа политическа мощ. А за какво да не се появи и нова групировка отдолу под шинела на президента, отпред със служебни министри но Кирил Петков и Асен Василев, само че този път напълно вляво? Например с Атанас Пеканов и Крум Зарков, която нова групировка да стъпи върху мъката на Българска социалистическа партия и да подреже Политическа партия?

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР