ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Колко е дебела пачката на депутата, на премиера и на президента…

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В миналия парламент имаше депутати, които напуснаха парламентарните си групи и станаха самостоятелни. Някои от тях витиевато обясниха аргументите си, а други ги показаха непосредствено. И имено за това непосредствено се хващаме. Бе казано, че депутатите получават една сума, която е 2/3 от заплатата, която се води „ безотчетна “, само че тя по този начин и не стига до тях, а средствата се употребяват от партията. Защо е така…

Апропо, не знам в някоя компания на чиновниците да се заплащат безотчетни средства, само че при родните депутати е по този начин.

Какво съставляват тези „ безотчетни средства “

Става въпрос за средства, за които парламентарните групи, всяка сама за себе си, дефинират метода на разпределението, отчитането и контрола. Тези средства могат да се употребяват за възнаграждение на сътрудници, съвещания, експертизи, пространства и други действия, свързани с работата на народните представители, в това число и в изборните им региони. Тези средства се разпределят от парламентарната група и не са наложителна част от прихода на депутатите. Те се превеждат по банков път, а националният представител и групите би трябвало да разгласят в интернет страниците си информация за разходването. С повишаването на депутатската заплата тези пари също се усилват и в този момент доближават 3203 лв. на месец.
С други думи, харченето на тези пари може да се оправдае по хиляди способи. Те може да са натежали в джоба на депутати или да са останали в парламентарната група. Въпрос на позиция и вътрешно решение.

Пачката, пардон, заплатата на депутата…

Основната депутатска заплата се пресмята съгласно междинната работна заплата у нас за финален месец на надлежно тримесечие. Към момента данните са отнесени към първото тримесечие, тъй като новите данни – за второто тримесечие, се чака Националният статистически институт да ги разгласи в средата на август. Та да се върнем на парите на депутатите. Те се разписват против 3 междинни работни за финален месец на тримесечие, само че единствено в публичния бранш.

И малко сметки

През март междинната работна заплата в публичния бранш у нас е била 1618 лв.. Това значи, че главната работна заплата на депутата става 4854 лв..

И по този начин стартира забавното и горницата

Депутатите получават пари и за всяко присъединяване в съвещанията на парламентарни комисии. Така присъединяване в една непрекъсната комисия обезпечава в допълнение заплащане от 15% върху главната депутатска заплата. Повечето от народните представители не вземат участие в една, а в две комисии. Така надбавката им набъбва до 30% - примерно още едни 1452,20 лв..

Допълнителни пари има и за присъединяване във краткотрайните парламентарни комисии. Членовете им вземат добавка от 5% месечно за интервала, в който те действат.

Председателите на парламентарните групи в Народно събрание и ръководителите на парламентарните комисии получават надбавка върху главната депутатска заплата от 35 %. Това са 1698,90 лв.. Зам.-председателите на Народното събрание получават бонус в размер на 45% от главната депутатска заплата (2184,30 лева.), а ръководителят на Народно събрание - 55% повече (2669,70 лева).

Всеки депутат с докторат получава
бонус от 10% върху заплатата – 485,40 лв..

Депутатите получават и по 1% в допълнение за всяка година трудов стаж. Така депутат, който е работил в продължение на 20 години, би получил по 97,08 лв. за всяка година, или 1941,60 лв..

Депутатите могат да получават " спомагателни хонорари при осъществяване на предпочитани за страната задания в размер до 25 на 100 от главното месечно заплащане ". Това са още 1213 лв., само че рядко се заплащат.

Премиер и президент

Заплатата на премиера е 55% повече от депутатската – 7523 лв.. Прибавя се и по 1% от тази сума – 75 лева, за всяка година трудов стаж.

Президентската заплата се образува от депутатската заплата, умножена по две - 9168. Трудовият стаж обаче има по-голяма тежест – 1,6% от тази сума, или 146 лева за всяка година.
Точна сума на заплатата на родния народен представител няма да обявим, тъй като тя варира. Но несъмнено не е зле да си народен представител.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР