ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Г-7: колко важна е тази група?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Кои са Г-7?

" Групата на седемте " включва Германия, Франция, Англия, Италия, Япония, Канада и Съединени американски щати. Между 1998 и 2014 година Русия също беше член на групата, която тогава се наричаше Г-8. След анексията на Крим обаче Москва беше изключена.

Когато е основана в средата на 70-те години на 20 век, Г-7 е групата на най-големите стопански системи в света. Днес те се разказват като " стопански мощните демокрации в света ", както канцлерът Олаф Шолц ги назова неотдавна. Общност на полезностите, чиито членове са ангажирани със свободата и човешките права, демокрацията и върховенството на закона, както и с просперитета и устойчивото развиване.

Г-7 не е интернационална организация, а неофициален конгрес. На него не могат да се вземат правно обвързващи решения. Вместо това се реализира единодушие по общи позиции и начинания в разнообразни области на политиката. Резултатите се записват в общи заявления от международните водачи - така наречен официални съобщения.

Какви са тематиките на тези срещи?

Докато първоначално държавните и държавните ръководители са обсъждали единствено финансови и стопански въпроси в стеснен кръг, през днешния ден в дневния ред са включени съвсем всички значими за света въпроси. През последните години главните тематики са световната стопанска система, външната политика и политиката на сигурност, развиването и миграцията, както и климатичните промени.

Съдържанието на срещите на върха се дефинира от домакина. Германия ръководи Г-7 тази година. Срещата на върха ще се организира в замъка Елмау в Южна Бавария под мотото " Прогрес за обективен свят ". Първоначално битката с климатичните промени и ускоряването на световния енергиен преход трябваше да бъдат главните тематики. Заради войната на Русия в Украйна обаче климатът остана до известна степен на назад във времето в дневния ред. Канцлерът Шолц е поканил украинския президент Володимир Зеленски също да се включи в срещата с видеовръзка.

Колко постоянно се срещат Г-7?

Форумът, който стартира като годишни срещи на Г-7 в дребен състав, се е трансформирал в непрекъснато съдействие на висше държавно и министерско ниво. Представителите на седемте непрестанно координират националните позиции в интервала преди срещите и подсигуряват, че допустимо минимум въпроси ще би трябвало да бъдат изяснявани по време на срещата на върха.

Европейската комисия има статут на наблюдаващ, а най-важните представители на Европейски Съюз също вземат участие в срещите на върха на Г-7. От няколко години насам страни с бързо разрастващи се стопански системи и разрастващи се страни също са поканени като посетители. През 2022 година ще вземат участие Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка.

Защо има рецензии против Г-7?

Населението на страните от Г-7 съставлява единствено към 10% от международното население, само че генерира към 45% от международния брутен народен приход. Г-7 е клуб на изключително богатите страни. Дори и да не могат да реализират единодушие за сключване на обвързващи резолюции, техните взаимно дефинирани позиции по този начин или другояче имат доста сериозна политическа тежест. Срещите на върха на Г-7 неведнъж проправят пътя за междудържавни начинания и съглашения.

Критиката е, че ползите на страните, участващи на форума, преобладават и най-много, че се обръща прекомерно малко внимание на световния Юг. Неправителствените организации постоянно упорстват Г-7 да се бори по-активно с аргументите за глада и да дава повече средства за тази цел. През 2015 година Г-7 си сложи за цел до 2030 година 500 милиона души да спрат да гладуват.

Колко коства една такава среща?

Тазгодишната среща на Г-7 ще се организира в замъка Елмау в Бавария. Когато Германия последно председателстваше Г-7 през 2015 година срещата се организира на същото място. Разходите единствено за сигурността се пресмятат на 180 милиона евро. Разноските се покриват от федералното държавно управление и локалните управляващи в Бавария.

Автор: Сабине Кинкарц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР