ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кокаин, кафе и хипопотами - пет неща за Колумбия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Колумбия избира в неделя правоприемник на президента Иван Дуке. Страната към момента страда от насилието на въоръжените групировки, които си оспорват наркотрафика, написа Франс прес.

Ако любимецът Густаво Петро, сенатор и някогашен ляв член на ляво паравоенно придвижване, завоюва изборите, той ще стане първия ляв президент на Колумбия.

Вътрешен спор

Колумбия е обхваната от комплицирана вътрешна война от 60-те години на предишния век насам. Пострадалите на спора сред армията, паравоенните и партизанските организации и наркотрафикантите са общо над 9 милиона, над 1 милион от които са убити.

През 2016 година държавното управление и марксистката организация ФАРК подписаха спокойно съглашение, което разреши демобилизирането на 13 000 бунтовници и донесе Нобелова премия за мир на тогавашния държавен глава Хуан Мануел Сантос. От три години обаче насилието още веднъж е във напредък, като управляващите упрекват за него дисиденти от ФАРК, отхвърлили съглашението, геваристката Армия за национално избавление и банди, оспорващи си наркотрафика и приходите от незаконни мини.

Ескобар, хипопотами и кокаин

Името на най-известния наркобарон Пабло Ескобар, началник на картела Меделин, погубен от полицията през 1993 година, остава неразривно обвързвано с Колумбия, за огромно отегчение на жителите ѝ. Феноменът се задълбочава от сериали по Нетфликс, показващи кървавите действия на " наркосите ". В същото време стотина хипопотами, произхождащи от двойка, избягала от частния зоопарк на починалия наркобарон, заплашват локалната околна среда.

Колумбия остава първият и главен производител на кокаина (70 %, или близо 1300 тона), който залива Съединени американски щати и, в по-малка степен, Европа. Колосалните облаги от него проникват в цялата стопанска система и са главен източник на доходи за въоръжени групи, без значение дали с политически или с незаконни цели.

В отговор на неотдавнашната екстрадиция на неговия водач " Отониел " в Съединени американски щати, Кланът на Залива стартира " въоръжена стачка ", парализирала икономическата активност в селските региони в Северна Колумбия, напомня Агенция Франс Прес.

Тежко е да си безпаричен в Колумбия

През 2021 година Брутният вътрешен продукт на Колумбия, четвъртата по мощ стопанска система в Латинска Америка, набъбна с над 10 на 100 след 7-процентно стесняване през 2020 година в резултат на ковид. Това докара до най-тежката криза от половин век. Според Световната банка Колумбия остава една от страните с най-високо неравноправие в света. През предходната година бедността засягаше 39 на 100 от 50-милионното население, като 21 милиона оцеляват със единствено 331 000 песо (73 евро) на месечно.

Неотдавнашен отчет на две организации на Организация на обединените нации, провокирал гнева на държавното управление в Богота, заяви, че през тази година 7,3 милиона колумбийци ще имат потребност от помощи, с цел да се нахранят.

Страната е производител на считаното за най-хубаво кафе арабика, (като разгласи предходната година 9-процентен спад на производството му), както и един от водещите производители на изумруди.

Проблемен комшия

През 2200-километровата, лесна за превъзмогване граница, разделяща Колумбия и Венецуела, минава забележителен трафик. Двете страни прекъснаха дипломатическите си връзки, откакто Богота призна Хуан Гуайдо за и.д. президент на Венецуела.

Колумбия постоянно упреква Каракас, че дава заслон и поддръжка на незаконни колумбийски въоръжени групи. Венецуелските управляващи отхвърлят обвиняванията.

1,8 милиона венецуелци избягаха в Колумбия от икономическата и филантропична рецесия. Това е деликатна тематика в колумбийското общество, където мигрантите са упреквани от време на време, че подклаждат несигурността.

Маркес, Ботеро и Шакира

Един от най-известните колумбийци е майсторът на " магическия натурализъм " Габриел Гарсия Маркес, притежател на Нобелова премия за литература (починал 2014 г.), създател на " 100 години самотност ". Сред международно известните му сънародници са и художникът Фернандо Ботеро и певицата Шакира - една от най-успешните в комерсиален проект латино певици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР