ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Беларуси влизат във войната, за да освободят Украйна и себе си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Единият е ресторантьор, който е напуснал Беларус, когато научил, че ще бъде задържан поради рецензии против президента Александър Лукашенко. Вторият е бил изправен пред избора да разобличи свои съидейници опозиционни деятели или да бъде вкаран в пандиза. Третият е сигурен, че брат му е бил погубен от силите за сигурност на страната.

Това, което ги сплотява, е решимостта им да се съпротивляват против Лукашенко, като се бият против съветските сили в Украйна.

Има беларуси измежду хората, които откликнаха на апела на украинския президент Володимир Зеленски към непознати бойци да дойдат в Украйна и да се причислят към Международния легион за териториална защита на Украйна. Предвид високите залози на спора, който мнозина възприемат като конфликт на цивилизации, в който свободата се опълчва на диктатурата, доброволци се появиха.

Беларусите, които смятат украинците за приятелски народ, са изключително чувствителни към тези
залози. В началото на войната съветските войски използваха територията на Беларус, с цел да влязат в Украйна и Лукашенко обществено поддържа дългогодишния си съдружник, съветския президент Владимир Путин, като го назова собствен „ по-голям брат “. Русия, от своя страна, наля милиарди долари за подсилване на стопанската система на Лукашенко, която е от руски вид и е следена от страната, под формата на евтина сила и заеми.

Беларуските доброволци имат вяра, че отслабването на Путин ще се отрази и на Лукашенко, който е на власт от 1994 година насам и че това ще сътвори опция за свалянето на репресивния му режим и за демократична смяна в страната, чието население е близо 10 милиона души.

Базата на доста беларуси е Полша, страна, която се намира на източния фланг на НАТО и граничи с Беларус и Украйна. Тя се трансформира в парадайс за продемократичните беларуски дисиденти, преди да се трансформира в подобен и за бежанците от войната в Украйна.

Някои от бойците към този момент са в Полша, а други единствено минават оттова директно по пътя си към Украйна.

„ Разбираме, че пътят до свободен Беларус е дълъг и че този път стартира в Украйна “, споделя Вадим Прокопиев, 50-годишен предприемач, който е имал заведения за хранене в Минск. Той напуснал страната, откакто до него достигнал слухът, че ще бъде задържан, тъй като обществено е упрекнал държавното управление, че не прави задоволително за дребните бизнеси.

„ Когато войната в Украйна в последна сметка свърши, нашата война занапред ще стартира. Невъзможно е да се освободи Беларус, без да бъдат изтласкани фашистките войски на Путин от Украйна “, сподели той.

Прокопиев оглавява отделение, наречено „ Пахония “, което през последните дни образова доброволци. Асошиейтед прес го интервюира, до момента в който той организираше образование, което включваше пукотевица с револвер и други оръжия по остарели коли в симулация на военни сюжети. Подготовката се ръководеше от някогашен полски служител на реда, който в този момент е частен инструктор по пукотевица.

Прокопиев желае неговите хора да добият значим военен опит и се надява, че някой ден в близко бъдеще ще се появи опция за демократична смяна в Беларус. Той сподели обаче, че за това ще е належащо бойците като него да са готови, а членовете на беларуското общество - да се извърнат против Лукашенко.

През 2020 година в страната избухнаха митинги против изборите, които съгласно доста хора са били фалшифицирани. Демонстрациите бяха потушени с брутални репресии, което е предиздвикало Прокопиев да осъзнае, че в Беларус не би била допустима „ кадифена гражданска война “.

„ Властта може да бъде отнета от Лукашенко единствено посредством принуждение “, сподели той.

В събота група мъже от различен отряд, „ Кастус Калиноуски “, се събраха във Варшава в Беларуския дом, където са насъбрани огромни купчини със спални чували, постелки и друго съоръжение, предопределено да стигне до Украйна. Те седнаха и започнаха да си приказват, похапвайки шоколад и пиейки кафе, в очакване по-късно денем да бъдат изпратени в Украйна. Повечето не желаеха да дават изявленията, тъй като се притесняваха за сигурността си – своята и тази на фамилиите си в Беларус.

Поделението, което публично е част от украинския Международен легион, носи името на водача на антируско въстание от 19 век, който в Беларус е считан за народен воин.

Един от бойците, които се съгласиха да опишат за претекстовете си, бе 19-годишният Алес, който живее в Украйна от предходната година. Той напуснал Беларус, откакто службата за сигурност на страната, която към момента се назовава Комитет за Държавна сигурност (на СССР), го е задържала и го е принудила да разобличи във видеозапис членовете на група за опозиция против Лукашенко. Казано му е било, че в случай че не се подчини, ще бъде задържан.

Облечен в черно от главата до петите, той призна, че е бил раздразнителен, когато се е насочил към Украйна. Той споделя, че в никакъв случай не е прекосявал през военно образование, само че че щял се научи да води война, щом дойде в Украйна. Все още обаче не знае за какъв брой време и къде ще бъде изпратен.

Той сподели, че не отива да се бие единствено в помощ на Украйна, само че и че желае да направи Беларус самостоятелен. Алес съобщи, че за него е значимо хората да схванат, че народът на Беларус е доста друг от държавното управление на Лукашенко.

Това е рискова задача и няколко доброволци от „ Константи Калиновски “ към този момент са починали.

Въпреки това битката в Украйна може да се окаже по-малко рискова от това да се опитваш да се съпротивляваш против Лукашенко вкъщи, където доста деятели са по пандизите, където изискванията са тежки.

Организатор на доброволците от „ Кастус Калиноуски “ е 24-годишният Павел Кухта, който към този момент е воювал в украинския район Донбас през 2016 година, потърпевш е от изгаряния и съвсем не чува с едното си ухо. Той разказа поделението като батальон, което значи, че в него би трябвало да има стотици бойци, само че не показа точния им брой.

Кухта сподели, че през 2020 година неговият полубрат Никита Квирцов е бил открит обесен в гориста околност край Минск. Полицията е установила, че няма доказателства за закононарушение, само че Кухта споделя, че той и останалите членове на фамилията му са сигурни, че е бил погубен, тъй като се е включил към митингите против Лукашенко.

Той обаче настоявя, че поддръжката му за Украйна във войната не е стимулирана от блян към възмездие, а единствено от желанието за битка за демократична смяна.

„ Ако Путин бъде надвит, Лукашенко също ще бъде надвит “, споделя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР