ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Най-голямото бягство от Русия от 1917 насам

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В нощта против 4 март съветският проверяващ публицист Андрей Лошак по този начин и не съумява да заспи - както в действителност всяка нощ от началото на съветската инвазия в Украйна. Проверявайки каналите, които следи в Телеграм, измежду многочислените известия за продължаващите зверства той открива и информация, че скоро в Русия може да бъде въведено военно състояние, което ще направи напускането на страната невероятно. Така решението, което е обмислял седмици наред, дефинитивно се избистря - би трябвало да напусне Русия, освен това незабавно. Още на същия ден Лошак се качва на аероплан за Тбилиси.

" Съвестта не ни разрешава да бъдем част от тази навалица "

Там са към този момент и сътрудниците му от самостоятелното радио " Ехото на Москва " и от опозиционната телевизия " Дожд ", които бяха блокирани в Русия. " Озовах се измежду сътрудници. Човек има чувството, че цялата колегия е емигрирала ", споделя журналистът. Точни цифри няма, само че към този момент е ясно - в седмиците от началото на войната Русия претърпява най-голямото бягство на хора от Октомврийската гражданска война насам. Предполага се, че няколкостотин хиляди души към този момент са напуснали страната, а съгласно някои източници емигриралите са даже повече от милион.

Почти невероятно е да се откри точният им брой, защото най-популярните дестинации за бягащите са Грузия и Армения, където от руснаците не се изисква виза за влизане в страната. А и напълно дребен брой от емигриралите афишират обществено, че напущат Русия. " Това е най-голямото приключване на мозъци в новата история ", споделя Андрей Лошак. Учени, IT експерти, публицисти, блогъри, режисьори, писатели, фешън дизайнери, архитекти, хора от сферата на културата - всички те обръщат тил на родината си, откакто тя се изправи против целия свят.

Звездата Алла Пугачова да вземем за пример към този момент гради нов живот в Израел - дружно със брачна половинка си Максим Галкин, който е прочут ефирен водещ. Там е и Иван Ургант, който също е известен водещ. Актрисата Рената Литвинова и певицата Земфира са в Париж, където е бил видян и режисьорът Кирил Серебренников. Писателката Людмила Улицка дава изявленията от жилището си в Берлин, прима балерината на Болшой спектакъл Олга Смирнова си откри нова работа в Амстердам, а YouTube влогърът Юрий Дуд се реалокира в Истанбул.

Но Русия напущат освен известни персони със съответните финансови благоприятни условия. Повечето бягащи са културни дейци от междинната класа, които вършат огромна крачка напред в незнайното единствено с един куфар и малко пари в брой. " Никой от нас не напуща, тъй като търси по-добър живот на открито ", споделя Андрей Лошак. " Всички ние загубихме животите си. Бих го нарекъл морална емиграция. Съвестта просто не ни разрешава да се превърнем в част от тълпата, която крещи " Зиг Хайл ". "

Според самостоятелния център " Левада " проевропейски настроените руснаци, които осъждат войната в Украйна, са най-малко 20% от популацията на Русия. Само малко от тях обаче могат да си разрешат да изоставен страната. " Да напуснеш Русия в този момент не е нито смела постъпка, нито единствената морално допустима позиция ", споделя известната литературна критичка Галина Юзефович, която е отпътувала със фамилията си за Турция. " Това е просто привилегия ", прибавя тя. Според Юзефович тези, които напущат Русия, не са най-хубавите от всички, а просто " тези, които могат да си го разрешат ".

" Всичко загуби смисъл, задачата на живота ми се провали "

" Руската просвета, която познавахме, престана да съществува на 24 февруари ", декларира на собствен ред Антон Долин, прочут съветски кинокритик, журналист и държавник. Долин в никакъв случай не е желал да напусне Русия, само че единствено седмица след началото на войната той бяга от страната и дружно със фамилията си отпътува за Латвия. " Гледам на бягството си като на персонално проваляне. Всичко, което съм правил три десетилетия, цялото ми опълчване на властимащите - в този момент всичко загуби смисъл. Мисията на живота ми - да слага Русия на картата като европейска страна - като че ли се провали. "

Въпреки всичко Долин се надява, че " тежката болест на Русия е лечима ". И че един ден той ще може да се върне в родината си. Поне в кратковременен проект обаче завръщането наподобява невероятно: съветският президент Владимир Путин дефинира напусналите страната като " предатели на нацията " и ги разгласи за врагове на страната. " Много добре знам, че не съм предателка ", споделя известната съветска актриса Чулпан Хаматова, която още в първите дни на войната отпътува с трите си дъщери за Латвия. Всичко, което желае, е " този мрак да го няма ", войната да спре. Но кой е в положение да спре тази жестока война? " Владимир Владимирович Путин. Президентът на Руската федерация ", споделя актрисата.

Автор: Анастасия Буцко
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР