ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Безобразие: Трябва ли България да даде 80 милиона на Путин за МиГ-29?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Безобразие е България да налива милиони в съветския оръжеен бизнес и на процедура да финансира продължаването на войната в Украйна. Георги Ангелов за настояването на президента Радев българските МиГ-29 да се ремонтират в Русия.

“Моят апел към Министерството на защитата, към държавното управление на Република България е за неотложни ограничения, срочни, тъй че да е ясно ще можем ли да поддържаме МиГ-29 в Руската федерация. Да се направи всичко допустимо това да стане за българските самолети и екипажи. Ако това не е допустимо, можем ли да го създадем с друга съюзна страна. И в случай че това не е допустимо да се търсят междинни решения с друга техника по различен метод, най-малко до 2030 година.”

Това съобщи през вчерашния ден президентът Румен Радев в Букурещ на брифинг с румънския президент Клаус Йоханис. Призивът му към държавното управление пристигна единствено часове откакто Европейската комисия одобри четвърти пакет от наказания против Руската федерация поради военната ѝ инвазия в самостоятелна Украйна, а първата точка в новия пакет гласи: “Пълна възбрана на всевъзможни транзакции с основни съветски държавни предприятия в разнообразни браншове на военно-промишления комплекс на Кремъл”. С други думи, Радев прикани да се направи изключение за глобите на Европейски Съюз против Русия за поддръжката на българските изтребители единствено часове след приемането им. Забрана за военни покупко-продажби в Русия съществуваше и след 2014 година, само че имаше изключения за случаи, свързани с националната сигурност.

В бюджета за 2022 година, който беше признат два дни след началото на войната, са заложени към 80 милиона лв. за ремонт на българските изтребители. Това е и сумата, която може да бъде изхарчена от държавното управление без глоба на Народното събрание. Според депутата от ГЕРБ Христо Гаджев тази сума е трябвало да бъде дадена посредством " ин хаус " поръчка на държавната “Авионамс”, а тя от своя страна да подписа контракти за доставки и услуги с съветската РСК МиГ.

Призивите от ГЕРБ и Демократична България да бъде категорично записано, че тези пари няма се дадат за ремонт в Русия, бяха “шунтирани”, откакто депутатите от “Продължаваме промяната” се въздържаха при гласуването. Трябва да се означи, че това стана преди освобождението на военния министър Стефан Янев, който е счита за кадър на президента.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Защо е нужен ремонт на МиГ-29?

Радев, който беше пълководец на Военновъздушни сили, преди да влезе в политиката предизвести, че летателният запас на моторите на МиГ-29 е стеснен за към година, доставката на първите 8 самолета F-16 закъснява и към този момент отива към 2025 година. А даже и след нея, с тези 8 самолета наряди не можем да носим. “Втори транш, в случай че има подобен, ще е след 2030 година ", съобщи Радев.

България разчита напълно на МиГ-29 за защита на въздушното пространство (еър полисинг – air policing), което е въздушно пространство на НАТО и директно дава отговор за граничното Черно море. На 11 февруари българските Военновъздушни сили бяха подсилени от 4 Eurofighter EF-2000 Typhoon на испанските Военновъздушни сили, а през април и май помощ ще има от два изтребителя F-35 на Нидерландия. Българските Военновъздушни сили настояват, че извършват без проблеми задачата си, само че това очевидно не е по този начин. На 17 февруари времето бе мъгливо и нашата двойка изтребители /МиГ-29/ не можа да излети – излетяха испанските. Бившият министър на защитата Тодор Тагарев, който трябваше да размени Янев, само че бе спънат от Българска социалистическа партия, счита, че поради лимитираната подготовка на българските летци потреблението на МиГ-29 против нападателни дейности на съветската авиация е обвързвано с недопустимо висок риск. Той напомни във Facebook профила си, че МиГ-29 няма съвместима с НАТО система за опознаване „ свой-чужд” и потреблението му “носи риск за интервенцията за отбрана на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съдружници, основана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море”. Тагарев напомня също, че в началото назначеният запас на ракетното въоръжение на МиГ-овете от дълго време е изминал.

Не е ясно какъв брой МиГ-а от притежаваните от България 15 броя (3 са учебни) летят и какъв запас имат. От 2006 до 2020 година за поддръжката им са подписани контракти за 275 млн. лева, както излиза наяве от отговор на парламентарен въпрос на Стефан Янев. Последният рамков контракт за 41,5 млн. евро с съветската РСК МиГ е от 2018 година и планува възобновяване на летателната валидност на 8 самолета, като той е изпълнен през 2021 година. Ако в действителност ресурсът им е още една година, както осведоми Радев, това приказва за тежката им употреба и повдига въпроса дали има смисъл да се дават годишно десетки милиони на тази Русия, която действително изхабява ресурса на самолетите (двойките МиГ на българския еър полисинг изхвърчат, когато бъдат засечени доближаващи се до българското въздушно пространство бойни самолети от изток, т.е. идващи от Русия). Тези самолети обръщат преди границата, а българите се прибират. Такива “инциденти” от време на време има по няколко дневно.

Поддръжката на МиГ се постанова и тъй като контракт за доставка на нови самолети (Ф-16 блок 70 от САЩ) беше подписан едвам през 2019 година от третия кабинет на Бойко Борисов, откакто преди този момент процедурата за избор на нов изтребител беше спирана два пъти.

Само Русия ли може да ремонтира МиГ-29?

Българските Военновъздушни сили, МО, включително Радев в предходната му роля, а явно и в този момент, държат ремонтите да се вършат от РСК МиГ, защото това е компанията производителка и държаща лицензите за ремонтите. Но това не значи, че ремонтите, осъществени от тях, са качествени. Информацията за произшествия с ремонтирани от тях български МиГ-ове обаче е засекретена. Депутатът от Демократична България Мартин Димитров изиска такава от МО, само че отговорът, който получи, беше с гриф “секретно”.

Русия обаче не е единствената страна, която може да поддържа тези самолети. Полша сама поддържа своите осъвременени 32 броя МиГ-29, а подобен потенциал има също и Украйна.

Политическото обръщение

Остава да виси въпросът за какво Радев сложи ремонта на изтребителите в Русия преди всичко в изявлението си, а другите вероятни решения след него и единствено в случай че първото не е допустимо. Посланието, което изпраща, не трансформира клишето за България като съветски " Троянски кон " в Европейски Съюз и НАТО.

“За мен е наложително, изключително след безумната война, която Путин стартира, освен това даже – въпрос на национална сигурност е българските самолети да бъдат поддържани в натовски страни или страни съдружници. Другото ми наподобява извънредно неразумно”, разяснява депутатът от Демократична България Мартин Димитров за Дъждовни води. “Подобен метод сега е безсрамие – България да налива пари в съветския оръжеен комплекс и по този метод да финансира избиването на украинци”, написа и Христо Гаджев от ГЕРБ във Facebook.

А самата концепция, в този миг Русия да ремонтира бойни самолети на страна членка на основния си зложелател НАТО, е просто неуместна.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР