ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Да се отървем от Гешев и Цацаров е заслужена справедливост

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Забравихте какво е правдивост, нали? След години ръководство на режим, за който правдивост бе синоним на обир, неистини и операции, е мъчно да повярваме на класическите дефиниции. Животът, евентуално с наша помощ и интервенция, ни остави да се давим и оцеляваме, приспособявайки се се към средата, каквато ни сервира властта. И започнахме да мечтаем за справедливостта като отмъщение, за какво не и като възмездие за претърпените неволи, ограничавания, обири и опростачване.

Днес Сотир Цацаров, някогашен основен прокурор и към момента началник на КПКОНПИ, подал оставката си в Народното събрание. Подава я, само че счита, че това е незаслужено, тъй като му бил оказван напън от премиера Петков и вътрешния министър Рашков. Цацаров счита това за неправда. Болшинството жители обаче считат, че е извънредно незаслужено той да продължава да е на този пост. А за заслужено одобряват той да бъде разследван и съден за много съмнителни случаи и кавги, в които бе забъркано името му. ЦУМгейт, погрома против КТБ, аферата „ Костинброд “, предаването на турски граждани-опозиционери на режима на Ердоган и прочие

Казаното дотук се отнася и за основния прокурор Иан Гешев. Той счита, че е определен законно, че си прави работата и даже, че е постигнал знаменателни триумфи. Точно противоположното считат към 90 на 100 от интервюираните българи през последните две години. И желаят да се въздаде правдивост, като Гешев бъде отхвърлен от поста, бъде разследван, а значително му пожелават скорошна среща с бай Ставри…

Справедливостта е един от най-висшите правила на взаимните връзки сред хората. Категория на морално, правно и социално-политическо схващане. Свързана е с исторически изменящи се хрумвания за неотменни права на индивида. Терминът „ правдивост “ има две разнообразни смисли, които от време на време предизвикват комплициране. На първо място е належащо да се открои " процесуалното " правораздаване. В този смисъл справедливостта се отнася до резултата или решението, реализирано посредством вярно работещ механизъм за администриране на закона. Във втория смисъл, справедливостта дава отговор на критерии или набор от полезности, които се смятат за по-високи от тези, които са въплътени в закона. При всички случаи обаче става дума за баланс. Правото да има господство, само че то да е съобразено с публичните упования.

Трудна работа. Но върховен пилотаж в политиката и ръководството.

У нас подобен баланс е меко казано позабравен.

Справедливостта в закона въплъщава концепцията за подобаващ баланс: обективен развой, който реализира, наред с други неща, верен баланс сред способността на подсъдимия да потвърди непорочност и способността на обвиняването да потвърди виновност.

Нито Цацаров, нито Гешев имат даже алегорично придържане към това предписание. И двамата управляват закона, съгласно свои и на избрани кръгове цели. Което е тъпчене на концепцията за неотменните права на жителя. Още от времето на Великата харта на свободите, призната в Англия през 1215 година и известна като Магна харта. В нея се подсигуряват правата на хората, без значение дали принадлежат към аристокрацията или елементарното поданство. 800 години по-късно, при ръководството на Борисов, прокуратурата, командвана от Цацаров и Гешев загърби тези възприети от света свещени правила. За да възцарят тираничен модел, имитация на сталинизма от 30-те години на м.в. И това не е по никакъв начин пресилено.

За страдание, както споделя Чарлз Буковски, болшинството хора стартират да крещят против несправедливостта чак тогава, когато са наранени персонално.

Сотир Цацаров и Иван Гешев знаят, че тези, които ги пазят, го вършат поради обвързаности и зависимости. Моралните категории обаче тях не ги интересуват.

Ще изминем този път. Те ще се съпротивляват на изнесените обстоятелства, ще ги отхвърлят с обикновеното: това е политически напън. Като че ли те са правили нещо друго през годините във властта. Друго не могат и да си показват, тъй като силата им е родена от опциите за репресиране и експанзия. На тях тази доминация им се е полагала и от кое място накъде някой няма да е склонен с това.

Лорд Актън, английски политик от XIX век век, твърдял, че всяка власт развращава, а безспорната власт развращава безусловно. Американски психолози по-късно потвърждават истинността на този извод: Човек, оказал се във властта, престава да слуша другите и губи способността да прави оценка себе си извън.

Себичните хора с власт постоянно злоупотребяват с нея.

За всяка власт би трябвало да има противопоставяне, надзор и отчетност, с цел да действа тя съгласно законите и разпоредбите.

Главният прокурор Гешев ще си тръгне напълно скоро и няма да има тържествени фанфари. Ще бъде заставен да го направи. Възможно е даже Движение за права и свободи да го убедят, пробвайки се да понижат политическите вреди за самото придвижване и отбелязването на алена точка в актива си.

Според Тома Аквински справедливостта е съществена добродетел, противоположна на алчността. Мисля, че е прав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР