ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за ...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Борисов осъзнаваше, че не е вечен. Назначиха Гешев, за да си гарантират безнаказаност

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква конструктивни диспути.
Две години от избора на Иван Гешев за основен прокурор се навършиха през вчерашния ден.

На 24 октомври 2019 година Висшият правосъден съвет (ВСС) избра единствения претендент за поста на основен прокурор Иван Гешев. Последва отвод от държавния глава Радев да подпише указа за назначението му и още един избор във Висш съдебен съвет на 14 ноември 2019 година, като тогава гласовете бяха 20 гласа " за " и 4 " срещу " и в последна сметка указът беше подписан, а Иван Гешев стана основен прокурор.

Докато Висш съдебен съвет избираше Гешев за основен прокурор на 24 октомври 2019 година, Гражданско съдружие “БОЕЦ” се опитваше да организира своя митинг против избора му пред постройката на Висш съдебен съвет..

Мигновено последва, където “БОЕЦ” и жителите въпреки всичко обявиха своята воля. Блокадата на Орлов мост се повтори в доста дни и нощи от лятото на 2020 година, когато “БОЕЦ” желаеха оставката на Бойко Борисов като министър-ръководител, на Иван Гешев като основен прокурор и на Емил Кошлуков като екзекутивен шеф на Българска национална телевизия.

Какво се случи през тези две години след избора на Иван Гешев за основен прокурор, от ФАКТИ разговаряхме с ръководителя на Гражданско съдружие “БОЕЦ” Георги Георгиев. Разговора ни четете в следващите редове:

-Г-н Георгиев, две години от избора на Гешев, когато БОЕЦ не бяхте позволени от Министерство на вътрешните работи до постройката на Висш съдебен съвет, се навършиха през вчерашния ден. Каква е равносметката за тези две години-какво съумя да извърши основният прокурор през тях?

-Този случай има предистория, която мисля, че е съществена. В деня на избора на Гешев се случиха две обстоятелства. Не беше единствено нашият митинг-имаше митинг, имаше и контрапротест на мутрите с дебелите вратове и черните тениски с плакати “Гешев е наслада!”. Това бяха двете обстоятелства.

И към оня миг “БОЕЦ” твърдяхме, а в следствие доказахме, и то по правосъден път, че единственият легален митинг в този ден беше митингът на “БОЕЦ”-деклариран авансово, координиран с Министерство на вътрешните работи и институциите, само че в последна сметка, осуетен по незаконен метод от Столична община и Министерство на вътрешните работи. Те не позволиха свободните жители и “БОЕЦ” да изразят своята свободна воля пред Висш съдебен съвет. Вместо това позволиха т. нар “контрапротест”, проведен от ПИК, който беше, наблягам, потвърдено противозаконен, като доказахме противозаконния темперамент на този " контрапротест " по правосъден ред.

В резултат на това “БОЕЦ” бяхме принудени и аз поведох жителите, с цел да блокираме алегорично Орлов мост. Символично поради символиката на това място, обвързвано със съпротивата против статуквото, против мафията. В същото време това деяние беше и дейно-това беше първата 24-часова обсада на Орлов мост от 1997 година насам. Там се събраха стотици жители и нашият глас беше чут. Тогава бяхме стотици хора, само че през днешния ден съм уверен, че милиони са българите, които схванаха какво съставлява Гешев, които схванаха, че той е изборът на мафията, че той е техен бранител и прислужник.

От дистанцията на времето-в тези две години, всяка наша дума се удостовери с резултатите от неговата работа. Буквално всяка наша дума, всичко, което изговорихме като предизвестие, като наши причини и мотиви против избора на Гешев, беше доказано-точно, каква е неговата дилема, целяща се с назначението му. Избор нямаше, имаше съревнование с един кон, с един-единствен претендент, авансово избран, което не е избор. Това беше назначение по волята на Пеевски и на Борисов на техен наместник в прокуратурата. Задачата на Гешев беше да прикрива осъществените от тях закононарушения и да санкционира тези, които не одобряват мафиотската им власт. И това се потвърди.

-Ако влезем в конкретика, в дейности като неразследването на кюлчетата и на Пеевски ли се състои доказването на тезите на “БОЕЦ”?

-Дори единствено през тези две години “БОЕЦ” имаме няколко десетки импортирани сигнала в прокуратурата против разнообразни властови фигури, в това число за Пеевски, в това число за Борисов, в това число за записите, които изтекоха-с “Братиньо” и т.н, в това число за кюлчетата, за пачките, за къщата в Барселона. Нито един от тези сигнали не получи своето адекватно законово развиване-т.е. да има реално, пълноценно следствие всъщност против лицата, които сме уличили в осъществяване на закононарушения.

Вместо това макар че имаме знакови следствия против подателите на сигналите-против мен да вземем за пример и други сътрудници. Има репресии и гонения против нас, които се показват в разнообразни форми-от запори на сметки, през ревизии на Национална агенция за приходите, назначени от прокуратурата, до правосъдни производства, инспекции. Да не приказваме за големия абсурд с подслушванията, който стана точно по времето на Гешев.

Този абсурд закупи и интернационален темперамент, защото тези подслушвания са обхващали и публицисти, и то публицисти, пълномощници на задгранични, интернационалните медии. Това сътвори Гешев. Единственият резултат от неговата работа е задълбочаването на репресиите и тоталното преобразяване на прокуратурата в една мутренска бригада за осъществяване на поръчките на неговите господари.

-След митингите предишното лято Борисов към този момент не е министър-ръководител. Как си обяснявате обстоятелството, че Иван Гешев макар че към момента е основен прокурор?

-Това беше огромният облог. Борисов по този начин или другояче осъзнаваше, че не е безконечен, че няма постоянно да стои във властта. Каквито и да са, тези хора вършат своите разбори. На тях им беше ясно, че Борисов е пасажер, че той си отпътува, че даже и да изкара мандата си-както се и случи макар митингите месеци наред, той няма да не престава да ръководи постоянно. За да могат да си подсигуряват безотговорност, на тях им трябваше цялостен надзор върху прокуратурата. Този надзор те осъществиха посредством назначението на Гешев, с цел да си обезпечат още седем години безотговорност и седем години продължение на закононарушенията. В момента прокуратурата на Гешев е органът, който крепи властта на мафията.

Това, че Гешев към момента е основен прокурор си го изяснявам първо, с мъчно будещото се гражданско общество в България, с към момента надълбоко насадените боязън и незаинтересованост в българското общество. Това макар че са процеси, които към този момент се обръщат. Виждаме през финалните една-две години, че България към този момент има своето гражданско общество. Този развой на събуждане, на осъзнаване, към този момент е необратим и открива своята мощ. Гешев ще си замине сега, в който задоволително жители осъзнаят своята мощ и заявим безкомпромисно и без отстъпления своята цел по неговото премахване и по връщане на законността и правовия ред в страната. Това следва да се случи.

-, че прокуратурата ще проверява хората, снимали по какъв начин по време на Комисията по правни и конституционни казуси в 46-тото Народно заседание. Днес “БОЕЦ” подадохте сигнал до прокуратурата за сходен случай, като в него фотосите се вършат от народен представител от ГЕРБ. С какви данни разполагате?

-Това е ослепителен образец, въплъщение на ръководството на Гешев. Подадохме сигнал против него в прокуратурата. Това е различен парадокс-подаваме сигнал против Гешев във Върховна касационна прокуратура, а Върховна касационна прокуратура е Гешев. С други думи, подаваме сигнал против Гешев до Гешев. Това е един от образците за тази безотговорност и недостижимост на основния прокурор. Няма по какъв начин той самичък да проверява себе си макар всичките му приказки, че имало механизми в прокуратурата.

След подаването на този, какво се случи-вместо да бъдат разследвани данните, които ние подаваме за спор на ползи и за закононарушения, осъществени от Гешев, прокуратурата стартира да проверява сигналоподателите и тези, които са събрали доказателствата-хората, които са снимали позорния чат на Гешев.

В резултат на това, “БОЕЦ” през днешния ден подадохме още един сигнал за сходен случай, в който макар че имаме директни доказателства за осъществени закононарушения по член 171, алинея 3 от Наказателния кодекс (б.р. “който противозаконно узнае неадресирано до него известие, изпратено по електронен път, или отклони от получатела му такова известие, се санкционира с отнемане от независимост до една година или с санкция от 100 до триста лева”). Имаме народен представител и пиар на ГЕРБ, които са уличени в това, че снимат чужда електронна преписка без разрешение на създателите, на получателите.

Прокуратурата ни уведоми по предходния сигнал-за “Pi ar Sevi Boiko”, че снималите такава преписка подлежат на санкции до една година пандиз и санкция. Да забележим в този момент наистина ли прокуратурата ще проверява депутата и пиара на ГЕРБ или още веднъж, за което мога да се обзаложа, нейните старания ще бъдат насочени против сигналоподателите. Очакваме следващите удари против “БОЕЦ” като резултат от нашата интензивност.

---

С позволението на " БОЕЦ ", публикуваме видеоматериал по отношение на сигнала, подаден от сдружението през днешния ден. Видеоматериалът е оповестен във Фейсбук страницата на " БОЕЦ ":---

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за опис от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Източник: fakti.bg