ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Плевнелиев: Промяната може да се случи, ако няма втори мандат на Румен Радев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Популизмът напълно завладя общественото политическо пространство. Промяна в България ще се случи единствено, в случай че няма втори мандат на Румен Радев. Модернизацията на страната е спряна. Доброто име на България в Европейския съюз е сложено под въпрос. За всички тези проблеми можем да посочим като виновен настоящия президент. България би трябвало да направи Национална стратегия за развиване 2030, която да бъде призната с консенсус на КСНС при президента.

Борба с ковид значи имунизация, значи проект, написан по седмици, по месеци, който да е годен за публични групи. Доктори и учители не може да схванат от през днешния ден за на следващия ден, че няма да бъдат позволени до работа.

Членството на районен съд Македония в Европейски Съюз може да стане единствено, в случай че те извършат промени и съблюдават европейските полезности. Спазването на правата на българите, отводът от езика на омразата и спазването на Договора за другарство с България са част от тези европейски полезности.

Тези разсъждения изложи в изявление за БГНЕС Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017 г.).

„ Можем да посочим кои са популистите, хората към този момент го виждат и го усещат. Служебното държавно управление е популистко, трансформира неща от през днешния ден за на следващия ден. То реши да се заиграва с помощите за възрастните хора. Взеха парите от автомагистрала „ Хемус “, с цел да ги разпределят популистки на възрастните хора за изборите. От една страна през днешния ден имаме президент-популист, който пося семето на популизма в България, направи го съвременно, то завладя президентската институция. От друга позиция имате популистки партии, които се борят за властта и има огромен късмет да я вземат “, съобщи президентът.

Според него популистите знаят по какъв начин да се заиграят със страховете на хората. Възходът на популизма е обвързван с миграционни рецесии, терористични офанзиви и бедността. Навсякъде, където има нерешени проблеми в обществото, има два метода за разрешаването им. Единият е популисткият – лицеви опори, обещаваме безумни неща, единствено и единствено да вземем властта. Другият е работещ, резистентен, самодеен метод – по какъв начин да адресираме проблемите на обществото, с цел да дадем работещи решения.

Президентът Плевнелиев съобщи още, че настоящият държавен глава Румен Радев не е дал нито едно такова работещо решение. Според него последният само приказва по какъв начин системата не работела, по какъв начин ръководещите са корумпирани, само че към този момент към година Радев има цялата власт в страната.

„ Веднага може да разделим нещата на две – политици, които идват и споделят – Аз виждам България след 5 или 10 години, в дълготраен проект, цели, обърнати в ясни решения, обърнати в персони. Обратното е това, в което през днешния ден България е изгубена – опълчване, разделяне, заиграване с очакванията на хората, някаква измислена генералска борба, някакви програмирани дейности на хора, които са се възприели като честни и сочат президента като обединител на почтените. Последно това е правено във Ваймарската република “, сподели още Плевнелиев.

Той е безапелационен, че никой не може да се изявява като честен съдник в обществото. Според него гражданският комитет, който е подкрепил проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент на Република България, в действителност е намерил отговор на сериозната обстановка, в която се намираме. Президентът добави, че проф. Герджиков със спокойствието си, с концепциите си, с мъдростта, която излъчва, с институционалната си просвета – да подаде на всеки ръка, а не пестник – е един лъч вяра.
„ Промяна в България ще се случи единствено, в случай че няма втори мандат на Радев. Оттам стартира смяната. Ние видяхме в първия му мандат какво се случи – популизъм, вследствие на който в последната година няма нито една задгранична инвестиция. Нула по статистиката на Българска народна банка. Нещо повече, статистиката на Българска народна банка демонстрира, че задгранични компании продават капитала си на български компании, т.е. те се изнасят. Как няма да се изнесат, когато Президентът на Републиката години наред изяснява по какъв начин страната е мегакорумпирана и се ръководи от мутри и от мафия. По този метод президентът Радев не съблюдава Конституцията на Република България, която го задължава да работи за положителното име на родината и да води външна политика, основана на господство на правото. Върховенството на правото споделя, че не можеш да даваш присъди – без значение дали на основния прокурор, или на министър-председателя, или на законно определения парламент. Единственият, който може да прави това, е правосъдната система. Президентът Радев неведнъж и редовно наруши Конституцията и законите на Република България. Той не заслужава и не трябва да получи втори мандат “, безапелационен е Плевнелиев.
Той дефинира сегашния държавен глава Радев като разединител на нацията – тъй като опълчва хората едни на други. Това не оказва помощ да намерим верните решения, тъй като такива решения се намират, когато всички се обединим. Само дружно можем да се оправим, акцентира Плевнелиев. Според него ни би трябвало сдържан човек, какъвто е проф. Герджиков и ненапълно Лозан Панов. Последният би могъл да бъде опция на Радев.

„ Народът е споделил – „ Рибата се вмирисва откъм главата. “ Дайте да сменим главата. Тогава ще стартира смяната, което значи нов президент, уверен демократ, който да може да лекува раните в обществото от раздялата, от опълчването, от неизпълнените обещания, от раздадените, само че с нищо неподплатени присъди на президента Радев. Считам, че е добре, че към този момент я има тази опция и откровено ще се надявам в останалите седмици хората в действителност да видят популистките дейности и да се сблъскат с тях. Виждате – в енергетиката следим цялостен безпорядък, никакви решения. В битката с ковид още веднъж следим цялостен безпорядък. Дори модернизацията на страната спря. Доброто име на България в Европейския съюз е сложено под въпрос. За всички тези проблеми през днешния ден, ние можем да посочим президента Румен Радев и да кажем – „ Той е отговорен “. Той би трябвало да си понесе наказването. Нека да стартираме начисто “, прикани Плевнелиев.

Държавният глава продължи, че решенията на проблемите могат да бъдат доста обикновени и те се разделят на два типа – работещи и неработещи. Президентът очерта многото неработещи решения, на които се натъкваме всеки ден – битката с пандемията, модернизацията, ръководството на еврофондовете, политическата рецесия. Всеки българин вижда, че през днешния ден живеем в безспорен безпорядък, за който няма опция и проект. Плевнелиев показа, че предходната седмица е имал среща с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е споделил, че страната ни няма проект и посока. Единствената допустима опция съгласно президента било намирането на работещи решения. Ако погледнем към другите европейски страни, ще разберем, че всички те към този момент са намерили такива работещи решения. Милиони човешки животи и стопански системи са били избавени. Плевнелиев попита реторично дали ние сме най-големите специалисти, които ще посеем семето на подозрението в напредъка. Той дефинира президента Радев, неговия министър-председател и неговите министри за главните виновници за тази обстановка.

„ Да, през март 2020 година ние бяхме сюрпризирани. Но дали си спомняме, че тогава имаше Национален действен щаб, който взимаше решения отговорно и пред очите на хората? Дали си спомняме, че тогава имаше добра връзка с хората? Достойни българи като ген. Мутафчийски, като проф. Балтов, бяха изчегъртани, тъй като спасяваха хиляди човешки животи. Те излязоха през март 2020 година намерено пред целия български народ и споделиха – „ Това ще стане. Дайте да вземем тези и тези ограничения “. Къде са тези най-елементарни неща през днешния ден? Успехът е и база на положителната връзка. Днес сме сложени в безредна и невъзможна обстановка от хора, които не схващат какво вършат. А решенията са доста обикновени. Борба с ковид значи имунизация, значи проект, написан по седмици, по месеци, който да е годен за публични групи. Доктори, учители, не може да схванат от през днешния ден за на следващия ден, че няма да бъдат позволени до работа и тази заран българските лекари не могат да лекуват хилядите имащи потребност от лекуване пациенти, а биват принудени да се редят на опашки, тъй като някакъв провален министър, който е антиваксър, се упражнява с живота на българите. Имате и един президент Радев, който не му изиска оставката, т.е. той е директно виновен за протичащото се в страната “, съобщи Плевнелиев.

„ По отношение на енергийната рецесия – когато аз бях президент на България, имахме проект „ България 2020 “. В него имаше ясни цели за българската енергетика. Енергийна диверсификация, либерализация и енергийна успеваемост, от която печелят милионите българи. Имаме национална стратегия за саниране на панелните блокове. Излезе президентът Радев и сподели, че това е доста корумпирана стратегия и я спря. Нещо повече, в новите еврофондове пари за саниране на блокове към този момент няма. Отговорността за това е на Радев. Сега ще се насочат пари към нова нуклеарна централа. Аз не съм срещу. Но постоянно бих избрал санирането и удължение на живота на панелните блокове. В енергетиката постоянно сме имали – проект, посока и цели “, добави президентът.

Парите за бизнеса – 40 милиарда лева – готови, контрактувани, спрени от президента Радев, който сподели, че проектът не работи и би трябвало различен. За една година вицепремиерът Атанас Пеканов не бил приключил нищо, уточни Плевнелиев. С една година забавяне, последни на опашката и непрекъснато обяснявайки по какъв начин Европейската комисия е отговорна за нещо, ние не сме били получили един лев задатък. Плевнелиев акцентира, че точно в тези дейности си проличавал популизмът. Популистите обичали да се заиграват с Европейската комисия. България зависела от производството на въглища, а ние даже не произвеждаме въглища – копаем безусловно тиня, толкоз нискокачествени са нашите въглища, добави той.
Сега някой се заиграва със ориста на 20 хиляди български миньори. Това е президентът Радев, който се пробва да играе като положителния воин, който пази правата на българските миньори, с неприятната Европейска комисия. Това основава дълготраен проблем за България. Първо, Европейската комисия няма да се поддаде на това обикновено упражнение. Трябва да имаме ясна тактика по какъв начин и по кое време ще приключим. Второ, този метод на президента Радев не е почтен към децата на българските миньори, тъй като те би трябвало да знаят, че специалността на бащите им няма бъдеще. Спомнете си един популярен политик – Маргарет Тачър. През 80-те години тя отиде при миньорите и сподели „ Вашата специалност няма бъдеще. Да, страната ще ви помогне, ще ви квалифицираме, ще ви помогнем, само че няма да копаем повече въглища, тъй като по този начин замърсяваме и вашите деца ще страдат “, означи Плевнелиев.

Според него бруталният популизъм, с който сме залети, е същият като в Италия, Унгария и в Бразилия. Популистите не дават дълготрайни работещи решения. Той даде образец с Италия, която е потънала в рецесия, тъй като нито един от проблемите ѝ не е решен.

„ България би трябвало да направи Национална стратегия за развиване 2030. Тя би трябвало да бъде призната на КСНС при президента Радев, по този начин както аз одобрих Националната стратегия за развиване 2020 с цялостен консенсус. Тогава ще подсигуряваме, че което и държавно управление да бъде на власт до 2030 година ще извършва заложените цели “, съобщи президентът Плевнелиев.

Той уточни, че това ще ни обезпечи поддръжката на Европейска комисия и ще получим европейските милиарди.
„ Ще имаме легитимност да ги желаяме, тъй като с консенсус на всички политически партии и общество сме споделили, че през 2030 година желаеме България да реализира това и това “, сподели Плевнелиев.

Приоритетите в Националната стратегия 2030 би трябвало да бъдат съответстващи на задачите за стабилно развиване на планетата до 2030 година, с цел да можем да гледаме света в очите и да можем да осъществим заложените цели на Организация на обединените нации. Тези цели би трябвало да бъдат написани година за година с ясни знаци за триумфа, с цел да знаем година по година къде се намираме.

Той напомни, че към този момент сме правили един път сходно нещо.

„ През 2013 година реализирах цялостен консенсус по националната стратегия за 2020 година От тогава се смениха 7 държавно управление и нито едно не е нарушило Националната стратегия 2020, тъй като Европейска комисия застана зад нея и европейските милиарди бяха обвързани с националния проект за развиване “, сподели президентът Плевнелиев.

Днес българско общество е мощно опълчено, само че през 2013 година не сме били в по-различна обстановка.

„ През 2013 година ние бяхме в сходна обстановка, при която, обаче, служебното държавно управление с вицепремиер Илияна Цанова контракти за месец и половина 15,2 милиарда евро по безусловно законен метод. Българските жители и бизнесът даже не схванаха какъв брой дейно договорихме и вкарахме тази пари в деяние. За месец и половина. Сега се мотаем една година и половина и сме последни. Защо? Защото тогава имахме План 2020. Като държавен глава можех да отида при канцлера Меркел и при всички останали и да кажа: Ние имаме единодушие по народен проект за развиване. А Европейска комисия се гордее тогава, когато страните отидат там с проект за развиване, а не с популистко заиграване с тясно национални проблеми. “, сподели Плевнелиев и прикани всички виновни политически играчи у нас да одобряват сходен проект с небосвод до края на това десетилетие.

По отношение на позицията ни за районен съд Македония Плевнелиев съобщи: „ Прави чест на всички генерации български политици, а и на днешните политици, че съумяват да поддържат този консенсус. Зад този консенсус стои българското общество. Ние сме единни в това, че истината за историята, историческите операции, европейските полезности би трябвало да бъдат в основата на решението и единствено тогава то ще бъде стабилно “.

Единственото, което би трябвало да създадат българските политици е да подобрят връзката с световните сили и Европейската комисия, с цел да може да стане ясно решението.

„ Обръщам се към нашити другари в Скопие – водачите и обществото в районен съд Македония – би трябвало да е ясно. НАТО е геополитика, а Европейски Съюз са полезностите. Именно тъй като НАТО е геополитика България поддържа абсолютно РСМ за участие в този най-силен защитителен съюз на демократични страни. Именно тъй като Европейски Съюз е съюз на полезности България тук е в цялостното си право да уточни проблемите със съблюдаване на европейските полезности и да каже, че само вероятното решение на разногласието сред София и Скопие е решението, което е основано на европейските полезности. Друго решение не може да има “, безапелационен е президентът Плевнелиев.

Той посъветва ръководещите в РСМ да не прибягват до напън и лобиране, тъй като нищо няма да се получи.

„ Ще стане с промени, които потвърждават, че европейските полезности са на въоръжение и се извършват от обществото и ръководещите в РСМ. Европейските полезности са записани в Копенхагенските критерии. Ние имаме проблем точно във връзка с тези полезности. И тук България се явява юрист и бранител на тези европейски полезности. Искаме да помогнем казусът да бъде съзнателен от ръководещите в Скопие. Решенията не са сложни. Вие би трябвало да извършите това, което направиха в Албания. Ако извършите това, няма кой да ви спре по пътя на европейската интеграция “, съобщи Плевнелиев.

Той изброи най-важните неща, които управляващите в Скопие би трябвало да създадат, в случай че в действителност желаят да стартират договаряния за присъединение.

1. Европейска полезност е върховенството на правото, само че Договорът подписан сред държавните управления на България и РСМ не се съблюдава. Това е нарушаване на върховенството на правото. Дайте да съблюдаваме този Договор, другояче няма по какъв начин България да даде зелена светлина.

2. Европейска полезност са правата на всички жители в едно общество. Но през днешния ден към момента българите в РСМ нямат същите права каквито имат сърби, албанци, турци, власи и други Дайте права на тези жители на РСМ, които се дефинират като българи, такива каквито имат сърбите или останалите народности. Дискриминацията не е европейска полезност и няма място в Европейски Съюз.

3. Европейска полезност е отводът от езика на омразата. Ние към момента следим език на омразата на всички места, в това число и в държавните медии на РСМ, в учебниците, с които се образоват младежите. А ние желаеме тъкмо противоположното. Искаме да няма граница за младите, които дружно да вървят на ски в Банско и на ресторант в Охрид. Младите хора няма по какъв начин да бъдат първи другари и братя, в случай че учебниците в РСМ споделят, че българите са татари и фашисти.

Плевнелиев даде за образец Албания, която е направила всичко належащо, с цел да стане член.

„ Те показаха истината за комунистическия режим в своите учебници – и положителното, и неприятното. Отказаха се от идеологиите, които насаждат ненавист. Направиха почтено национално броене и всички групи в обществото го одобриха. Решиха тежките си териториални проблеми с Гърция. Албания през днешния ден е две години напред в своите виновни дейности и промени, демонстрирайки европейски полезности. Никой не може да ги спре “.

Президентът Плевнелиев се обърна към ръководещите и обществото в РСМ:

„ Уважаеми другари и ръководещи в Скопие направете това, което Албания прави и няма кой да ви спре. Вие дължите на децата на РСМ отговорите за историята, за комунистическия режим, за идеологията, учебниците, които да бъдат европейски. Започнете промените. Това ще ви се отплати и освен тъй като няма кой да ви спре, а тъй като вие ще напреднете доста по-бързо в евроинтеграцията. Който се въоръжи с европейските полезности, прогресира бързо напред. Това е нашият съвет към Вас и сме подготвени да ви помогнем “, сподели президентът на България (2012-2017 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР