ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за ...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

Ще живеем ли с пандемията или няма да живеем?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква конструктивни диспути.
Възпрепятстването на хората да работят от пръв взор е възмутително. Недоволството е логично. Опитвам се десетки пъти да го обясня. Условията на пандемия го налагат, по този начин както е належащо рязането на крайник или ръка при положение на гангрена. Тази мъчителна акция би трябвало да бъде обяснена на обществото ясно и търпеливо с нужната педагогика. Очевидно е, че в България това не бе подхванато, по метода по който Зеленият документ бе натрапен в Европа. Въпреки обясненията не всички ще се примирят с рестриктивните мерки. Скандинавските страни по-просто, южняците по-мъчно.

Във Франция 1500 медицински сестри, санитари и няколко лекари излязоха в неплатена отпуска по насила, макар крайната нужда от медицински личен състав. Десетки други специалности пострадаха от строгите ограничения. Само имунизирани учители, сервитьори, пожарникари и държавни чиновници остават на работа. На всички граници се изисква Санитарния пропуск-Зелен документ. Президентските избори са единствено след няколко месеца, все пак Еманюел Макрон предизвести, че по всяка възможност срока на Сертификата ще бъде продължен с шест месеца.

Като претендент за преизбиране на президентския пост, той ще изгуби сигурно гласовете на всички недоволни от ограниченията французи. Макрон макар че знае, повече от 70% от тях утвърждават строгата здравна политика, тъй като няма за в този момент друго ефикасно средство за битка с разпространяването на болестта, с изключение на имунизациите. Резултатите от тази политика оправдават взетите ограничения. Докато в България бройката на жертви доближава 200 смъртни случаи на денонощие, във Франция жертвите са приблизително 35 за 24 часа. Много ясно, че не е единствено пандемията отговорна за нещастието което спохожда стотици български фамилии.

Окаяното положение на лечебните заведения, неналичието на систематична профилактика, всеобщата корупция, политическата безнаказаност, без да се изключи недоверието на редовите българи към системата като цяло. Може ли въпреки всичко да се откри излаз от рецесията? Да се спре лавината от гибел, без да се желае оставката на министъра на опазването на здравето?

Оставка която сред другото няма да взе решение нищо. Излишно е да се търси намесата на някакви европейски институции в отбрана на " Правата на индивида " под претекст, че " Зеления документ " е дискриминационен. Европейската комисия излезе с безапелационна позиция, че използването на " насилствени ограничения " като тези, които пречат на естествения живот на европейските жители, не са ДИСКРИМИНАЦИОННИ тъй като се взимат в името на здравето на обществото.

Какво остава да се направи с цел да се спре здравната злополука?

Най-същественото. Да бъде разбрано от всички-краят на пандемията не се съзира. Следователно по силата на обстоятелствата ще живеем с нея, най-малко прочуто време. Да носим маски и да си мием ръцете не е задоволително. Няма друго избавление с изключение на имунизациите. Пак добре, че ги има!

Източник: fakti.bg