ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво искат Москва и нейните бойци от ОССЕ?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Блокирането на задачата на ОССЕ в Хорливка е идната стъпка на Москва към блокиране на наблюдението на окупираните територии на Украйна.

На 17 октомври 2021 година задачата на ОССЕ в действен отчет оповестява, че членовете на въоръжените формирования не освобождават членовете ѝ от предната патрулна база в Хорливка.

Според отчета въоръжени лица са заключили вратите на хотела, където се намира главната станция на задачата в Хорливка, и са блокирали изхода с кола с атрибути ДНР. Двама мъже в цивилни облекла влязоха в хотела и споделиха на СММ, че им е „ позволено да се движат свободно в хотела и на паркинга зад него, само че не би трябвало да напущат пространствата на хотела, до момента в който не бъде освободен арестуван техен член в региона на Золотое на 13 октомври ".

Предната патрулна база в Хорловка е формалният офис на задачата на ОССЕ, който се употребява със съответните имунитети и привилегии. Ето за какво ограничението на достъпа до и от офиса от бойците на ДНР се преглежда като нарушаване на споразуменията и отговорностите, поети по време на организацията на задачата.

Какво желаят Москва и нейните бойци?

Проруските бойци упорстват за освобождението на Андрей Косяк, който беше арестуван от представители на украинската войска на 13 октомври 2021 година покрай Золотое. Тогава група терористи с ленти на СЦКК, под прикритието да правят работа по разминиране, направиха разузнаване на позициите на украинската войска.

Задържаният е родом от Алчевск, някогашен нарушител, обвинен в осъществяване на съзнателно ликвидиране през 2010 година През 2014 година се причислява към редиците на бандата " Брянка Съюз на съветските социалистически републики ".

Украинската делегация от Тристранната контактна група декларира, че „ съветските въоръжени формирования са прибягнали до методите на интернационалния тероризъм “.

Показателно е, че Москва на практика не слага въпроса за освобождението на своя жител, макар че Косяк е жител на Русия.

Това допуска, че Москва, която стои зад тези дейности, желае още веднъж да показа самопровъзгласилите се „ ДНР “ и „ ЛНР “ като самостоятелни субекти, които не са следени от Руската федерация.

Напълно допустимо е задържането на Косяк да се употребява от Москва за напън върху ОССЕ.
След лятната ротация новият състав на представителите на ОССЕ заема по-обективна позиция от предходната. Това явно не е прелестно на Москва, което беше изключително видимо от резката смяна в тона на съветската делегация в връзката с представителите на ОССЕ.

Напълно допустимо е Косяк да е причина Москва да блокира изцяло наблюдението на окупираните територии на Украйна.

С по-нататъшното безотговорно прекачване на съветски военнослужещи, военна техника и муниции към тези територии за подготовка за ново военно изостряне на обстановката.

Не е изключен и по-мек сюжет - руснаците взеха решение да основат неестествен проблем " за пазарлък " за договарянията на външните министри в Нормандския формат.

Във всеки случай актуалната обстановка е съществено тестване за представителите на ОССЕ. Ако се поддадат на съветския напън, тогава способността им да играят ролята на справедлив медиатор в руско-украинския спор ще стане доста съмнителна.

Майкъл Розенберг, политолог, Съединени американски щати
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР