ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Юлиана Методиева: Поредният скандал с българската номинация за Оскар 2021 ще ни извади очите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Слушах Тео Ушев по Нова за абсурда с българската номинация за премията Оскар. Боя се, че е прав! Ето за какво. Но преди този момент да кажа, че половината от членовете на филмовата комисия са ми другари, изключително Светла Ганева. Приятел ми е и Асен Владимиров, продуцент на номинирания „ Страх “ и съвсем няма негов филм, който да не одобрявам. Но става дума за огромната картина какво кино се гледа през днешния ден. Днес, а не през време на бежанската рецесия от 2014, за която доста човечно се споделя в номинирания филм.

Това разяснява във " Facebook " Юлияна Методиева.

През 2010 година при мен пристигна Майя Виткова. Имаше проблем със сюжета ѝ „ Виктория “. Тя твърдеше, че продуцентът ѝ пет пари не дава за подготовката на кино лентата, а дотацията отпусната от НФЦ се харчи, времето минава и други неприятни обстоятелства. Тезата ѝ беше, че това мърляво отношение към неповторимия ѝ сценарий/абсурден роман за Тодор Живков и комунистическия маразъм/ се дължи на сексистко отношение към нея.

" Виктория " щеше да бъде първият ѝ филм и трепереше над него като майка, най-сетне сдобила се с бебе. Помогнах както можах и въпреки със забавяне, тя направи филм. По-нататък историята е още по-интересна и все е в същия ключ: дискриминация на полова основа, камуфлирана с естетически усет, критерии и правила на кинаджийския " еснафин ". В интернет е цялостно с обстоятелствата към протеста на Майя Виткова против номинацията за Оскар през 2014. Българската комисия подмина „ Виктория “, който към този момент бе показан в авторитетния фестивал " Сънданс " и получи мощни мнения в американския кино щемпел. В София обаче мислеха друго за нейното изкуство...

Ралица Петрова имаше сходна орис с „ Безбог “. Награди в Карлови Вари, само че вкъщи – нищо. Дори новият ѝ сюжет има проблем с финансирането, макар че е ужасно настоящ. Така или другояче, трудностите към режисьорките и продуцентки Mina Mileva, Vesela Kazakova, Ралица Петрова и Майя Виткова разказват дълговечния уют на българското предразсъдъчно мислене. Аниматорът Теодор Ушев го назова демонстрация на „ сексизъм и систематичен расизъм “, с което сподели, че не би трябвало да се мълчи.

Ще прибавя и абсурда с Мария Бакалова, която играе ужасно в „ Жените в действителност плачат “ на Мина и Весела. Не зная кой не разбра по какъв начин при започване на година Бакалова стана жертва на неприкрит сексизъм по български, както и на тежка мизогинна интерпретация на актьорския ѝ гений във кино лентата " Борат-2 " още веднъж видян от американската кино рецензия и освен.

Поредният скандал с българската номинация за Оскар 2021 ще ни извади очите. Защото „ Жените в действителност плачат “ е нов филм. Нов като чувство, нов като мислене, филм-вик. Светът на огромното кино е оттатък тихите разкази и приличните актьорските осъществявания. Някакси няма по какъв начин да се вършим,че след „ Черните животи имат значение “ всичко е същото. Не е. Цветнокожите имат значение. Животът на дамите имат значение. Филм за този женски живот просто плачеше да бъде изработен. Е, Мина и Весела го направиха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР