ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Олимпиада по време на пандемия: какъв е смисълът

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Японското държавно управление ще усети недоволството на хората поради провежданата в Токио Олимпиада. Мнозина се питат какъв е смисълът от тези игри тъкмо в този момент – по време на пандемия. Коментар на Патрик Велтер от ФАЦ:

През 1940-а година Олимпийските игри в Токио не се състояха. След нападението против Китай мнозина в чужбина не одобряваха Япония като хазаин. И през 1938-а година Токио се отхвърли поради личните си ползи. Пропуснатите игри, както бяха наречени, припомнят за едно неособено славно минало и в Япония заобикалят да ги загатват.

Олимпийските игри от 1964-а година в Токио стават първите в Азия и връщат демократизирана Япония в кръга на интернационално приетите страни. От прецизните измервания на достиженията по стадионите до високоскоростния трен „ Шикансен “ Япония показва най-модерна техника и трансформира столицата в същински съвременен мегаполис. През1964-а година Токио разрешава на света да предвкуси това, което след това бива наречено „ азиатският век “.

Игри без искра

С каква ли значителност ще се снабдят сегашните Олимпийски игри, отпаднали преди година поради пандемията? Те се възприемаха като знак и като подтик, т.е. една втора 1964-а. Правителството искаше да покаже на света, че Япония се е справила с десетилетията на дефлация и с възобновяване след ужасяващото земетресение и наводняване от 2011-а година, макар нуклеарната развалина във Фукушима. Но от тези проекти не остана доста – нито в стопански, нито в човешки проект. Стотиците хиляди посетители и туристи със съответните покупателни качества по този начин и няма да изпълнят улиците на столицата. Без фенове и при строги ограничения против ковид игрите занапред са изгубили блясъка си – още преди първите спортисти да са почнали да се борят за медали.

Сигурно има задоволително суперлативи, които към момента биха могли да стоплят сърцата на японските политици. Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах похвали игрите като най-добре квалифицираните за всички времена. Токио ще стане първият азиатски град, в който олимпийски игри се организират за повторно, а и те ще бъдат първите, които са били отсрочени. Също по този начин са първите, които се провеждат посред пандемия.

Премерен риск, само че страховете остават

Тези върхове звучат много причудливо. И не могат да прикрият това, че Япония и уредниците на игрите са поели един обмислен риск. Интензивният надзор, тестванията и имунизациите на множеството участници в олимпийските игри би трябвало да попречат интернационалното спортно събитие да се трансформира в неуспех в битката с ковид. Но рискът и страховете на популацията остават.

Много японци се задават въпроса за смисъла на игрите – за какво би трябвало да се вършат. Заради спортистите, гласи общоприетият отговор. Обаче всичко това става на фона на разпространяването на Делта разновидността и на забавянето на имунизациите в Япония. Дали не е поради финансите на МОК и за рекламните доходи на американските малките екрани? Или пък е за стимулиране на локалната стопанска система? Импулсът, който би могъл да се получи посредством строителството на нови игрища и хотели е отминал, а без фенове и туристи няма по какъв начин да се навакса. Да не е за феновете, които няма по какъв начин да дойдат на стадионите? Или като знак, че човечеството дружно може да се пребори с вируса? От слагането на тези въпроси следва, че отговорите им не са позитивни.

Успешните игри наподобяват иначе

Японското държавно управление и МОК постановиха провеждането на Олимпийските игри в Токио без да се вслушат в грижите на жителите. А това вреди на имиджа на олимпийското придвижване в Япония повече, в сравнение с би навредила анулацията на игрите поради ковид. През есента в Япония предстоят парламентарни избори. И държавното управление сигурно ще усети недоволството заради игрите, без значение дали те ще станат фактор за увеличение на болестите или не. Но опозицията е слаба и позициите на министър-председателя Йошихиде Суга още не наподобяват застрашени.

Успешните олимпийски игри допускат включване и на популацията, което да се въодушевява от спектакъла. А в рамките не волята игрите да се спасят непременно макар ковид, това остана на по-заден проект. Ще има потребност от доста зрелищни триумфи на японските спортисти, с цел да се навакса този пропуск.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР