ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Фатален ефект в Русия: Трета вълна, а властите са безпомощни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Няма по какъв начин съветските малките екрани непрекъснато да приказват за " чипиране " на хора, за вирус, който бил сякаш фиктивен, и за смъртоносния резултат от западните ваксини, а след това да желаят от руснаците да се ваксинират. И резултатът не закъсня.

Повече от година измина от първите публични ограничавания, които управляващите в Русия постановиха поради епидемията от ковид. Най-строгите ограничения бяха въведени в Москва, само че те непрекъснато бяха отменяни и видоизменяни според от политическата обстановка. Дори и в този момент там повтарят съвсем всички неточности, позволени през 2020 година.

Властите на всички равнища - и федерални, и районни - не престават да работят непоследователно и да настояват, че Русия се оправя с ковид по-добре от всяка друга страна и че страната е победила болестта. Именно тези мантри се повтаряха безкрай през цялата предходна година от всевъзможни пропагандисти и служители.

Половинчати и закъснели ограничения

Властите грижливо заобикалят думата „ карантина “, въвеждайки най-различни половинчати и закъснели ограничавания. Някои от условията на московските управляващи, като да вземем за пример за носене на ръкавици в публичния превоз, наподобяват само и единствено метод за събиране на санкции - Световната здравна организация да вземем за пример не загатва и дума за ръкавици в своите рекомендации за сигурност.

От предходната година насам в Русия е настояща мярката за прилагане на „ неработни дни “. В случая не става дума нито за отпуск, нито за празници, нито за карантина - неразбираемо остава какво тъкмо се крие зад това разбиране. Сега въпросните „ неработни дни “ бяха оповестени и от кмета Сергей Собянин, само че множеството предприятия не престават да си работят, а градските управляващи не оферират никаква помощ на бизнеса.

А какво може да се каже за отношението на властта към жителите в тази обстановка? От една страна на руснаците непрекъснато им се повтаря по какъв начин коронавирусът е надвит, от друга - периодичен се насочат апели към всички да си стоят у дома и да носят маски на публични места.

Тези взаимоизключващи се способи се демонстрират като гротеска: в парка „ Лужники “ има фен-зона за Европейското състезание по футбол, само че в същото време има и санкция за сядане на пейките в парка от 4000 рубли (90 лева). Кметът на Москва ту споделя, че нови ограничавания няма да има, ту внезапно афишира неработни дни. А градските управляващи въобще не бързат да затворят заведенията за хранене и клубовете. Въведени са единствено ограничавания от 23 до 6 ч.

Най-болезнената тематика си остава имунизацията - управляващите по този начин и не могат да убедят руснаците, че тя е нужна. Собянин съумя да завоюва за идеята някои пенсионери посредством отпущането на изключителни карти за отмора, само че това беше всичко. Сега градските управляващи се пробват да примамят хората посредством томболи, в които може да се завоюва автомобил. Предприеманите ограничения наподобяват все по-хаотично и безпомощно.

Криза на доверието

В тази собственоръчно основана рецесия изключително остро се усеща неналичието на доверие към управляващите, която не може да се преодолее нито с положително, нито с неприятно. Няма по какъв начин цяла година да разправяш от телевизионния екран за чипиране на хора, за вирус, който бил сякаш фиктивен и други небивалици, а по-късно да очакваш от руснаците да се ваксинират. Пропагандата, която наблягаше „ ужасните “ странични феномени от вносните ваксини, реализира единствено едно - хората въобще към този момент не желаят да се имунизират.

Даже президентът, който на няколко пъти се изрече в интерес на имунизациите, продължава да се явява на разнообразни места без маска, демонстрирайки цялостно неуважение към ограниченията за сигурност. Затова е мъчно да си представим, че руснаците внезапно ще осъзнаят заплахата от сегашната трета вълна на пандемията, откакто предпочитани се оказват всички други ползи, само че не и отбраната на здравето на жителите.

Освен това предстоят избори, по тази причина битката против ковид още веднъж отстъпва на назад във времето. Имайки поради опита от предходната година, сигурно може да се каже, че Русия ще победи ковид през септември - тъкмо когато Кремъл ще би трябвало да провежда всеобщото гласоподаване в интерес на ръководещата партия.

*Татяна Фелгенгауер е журналистка от радиостанция " Ехото на Москва " и авторка на колонка за Дойче Веле.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР