ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Протестиращите: Ще останем тук, докато Гешев не се махне

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Ние сме тук още веднъж, тъй като нито махането на Борисов, нито глобите по закона „ Магнитски “ са задоволителни. Няма да е задоволително и единствено Гешев да си отиде. Искаме оставката на Висш съдебен съвет и всички, които го сложиха на този пост. Ние сме тук, поради всички вас “, ми споделя млад мъж, седнал под шатрата в палатковия лагер пред Съдебната палата.

" Обществото да си изиска всичко, които криха от него над 10 години "

Палатките са осем. Те са от най-малките и надали ще устоят мощна стихия. Но към този момент обедното слънце не предвещава нищо такова. Пред стълбите на Съдебната палата няколко индивида събират подписи в поддръжка на палатковия лагер и оставката на основния прокурор Иван Гешев. Има хора от София, Пловдив и от няколко родопски градчета и всички настояват, че са репресирани от прокуратурата по разнообразни мотиви и няма накъде да отстъпват повече. Спира момче с колело, подписва се и ми споделя: „ Време е обществото да изиска всичко, което тези политици и тези прокурори му дължат – правдивост, присъди, ответност, информация за всичко, което криха от нас повече от 10 години – по какъв начин Борисов окупира страната, за какво Гешев не направи нищо за КТБ, записите и шкафчетата с евро на Борисов, за какво Пеевски беше „ огромен донор “ до момента, а през днешния ден е глобен по закона " Магнитски ", кои са обвързваните с него лица. Няма да получим отговори на тези въпроси, в случай че Гешев е основен прокурор. "

Два паралелни свята

В същото време, около палатките минават десетки хора, които не знаят защо е митингът. Спират, четат плакатите и подминават. На булеварда по-надолу мъже и дами пазарят скъпи облекла, хапват бърза закуска и като че ли има две паралелни вселени. Млада жена от палатковия лагер ми споделя, че в случай че жителите не се интересуват от протичащото се в България, каквито и политици да дойдат, няма да могат да трансформират „ модела Борисов “. „ Ние би трябвало да не стопираме да питаме, да се интересуваме, да пожелаваме. “ Страхува се, че евентуално още довечера ще има провокатори, които ще ги нападат, само че протестиращите се надяват, че с новия министър на вътрешните работи „ най-малко полицията няма да бие, както ни биха и обгазяваха на 2-ри септември през нощта, тъй като всички знаем, кой даде заповедите на полицията тогава. " Мъж я добавя: „ Те служителите на реда към този момент, въпреки и безмълвно, са с нас. “

На стол под шатрата седи една от дамите, които предходната седмица влязоха в прокуратурата и ги опровергава: „ Не е тъкмо по този начин, огромна част от тях още се подчиняват на него, тъй като ги е боязън. Нас предходната сряда ни хванаха под мишниците от двете страни и ни изведоха от Съдебната палата, незабавно, откакто митингът на „ Правосъдие за всеки “ завърши. Това са старите способи и по тази причина не им имам вяра още. Но ние ще сме тук, до момента в който Гешев се махне, нищо че в този момент го няма в София. Тук сме и го чакаме. "

Към нас се доближава Методи Лалов, общински консултант от групата на " Демократична България ". Казва, че всичко, което се случва в страната в този момент, е доста значимо. Лично той чака след глобите „ Магнитски “, които легитимираха неща, които знаехме от години, „ хората най-сетне да повярват, че посочените хора в действителност са завзели страната, и то с покровителството на предходното държавно управление. “

" Не сме научили грешките от предишното лято "

Докато си приказваме, двама души стартират да крещят и да се карат. Манол Глишев сочи с пръст човек измежду протестиращите и твърди: „ Този ме напръска преди време с пикантен спрей “. Другият му дава отговор с обиди. Стига се до пердах. Полицаите, които пазят палатковия лагер, бързо се струпват към крещящите, налитащи на пердах мъже. Успяват да ги разтърват, само че напрежението остава. Хората, които минават в близост, са учудени по какъв начин може протестиращите да се карат по подобен метод между тях. Питам същото една от дамите, с която към този момент бях говорила, и тя ми дава отговор: „ Мислех си, че към този момент сме се научили от грешките, които допуснахме на митингите предишното лято. Но очевидно не сме. Не е редно да се случват такива неща. Това уронва престижа на протестиращите. " Тръгвам си, а над София стартират да се събират облаци. Както и от ден на ден хора към новия палатков лагер. Ще вали.

Автор: Николета Атанасова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР