ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да ни помогне

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Днес стартира работата си Eврoпeйcкaтa прокурaтурa, която беше основана, с цел да проверява злоупотреби cъc cpeдcтвo oт eвpoпeйcкaя бюджeт - измaми, кoрупция и трaнcгрaнични oпeрaции зa изтoчвaнe нa ДДC. В момента в европейската прокуратура вземат участие 22 страни-членки на Европейски Съюз, измежду които и България. Одобрени бяха четирима делегирани прокурори от българска страна.

По време на конференция по-рано през днешния ден ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши означи задачите на новата институция. „ Нaшaтa цeл ca икoнoмичecкaтa и финaнcoвaтa прecтъпнocт - нaй-гoлямaтa зaплaхa зa вcякo дeмoкрaтичнo oбщecтвo, пoдцeнявaнa, нeдocтaтъчнo cъoбщaвaнa, чecтo дoри пooщрявaнa в пoлзa нa oргaнизирaни прecтъпни групи, кoитo рaбoтят зa пoдмянa нa зaкoннaтa влacт “, сподели тя и изясни, че чака ръководената от нея институция да работи пo хиляди cлучaи гoдишнo.

За да приказваме за Европейската прокуратура, упованията към нея и може ли работата ѝ да докара до основна смяна у нас, от ФАКТИ се свързахме с юрист Михаил Екимджиев.

Разговорът стартира с високите упованията към новата институция. На въпроса дали съгласно него Европейската прокуратура, ще оправдае публичните упования, юрист Екимджиев отговори: „ В общоприет проект публичните упования са преекспонирани. Европейският съюз не е като Съветския съюз, с цел да пристигна със своите танкове и да оправя нашите бакии, да разчиства нашите авгиеви обори. На този умерено скептичен декор има и някои положителни вести. Ако ми бяхте задали този въпрос преди два месеца – т.е. преди изборите и преди назначението на служебното държавно управление, щях да кажа, че Европейската прокуратура няма да направи нищо или съвсем нищо, тъй като следствието на злоупотреби с европейски средства – което е точно нейната материя, зависи в решаваща степен от българската прокуратура и българските проверяващи органи, измежду които са и проверяващите служители на реда “.

„ Виждаме обаче, че след назначението на служебното държавно управление стартира проверка и откриване на повсеместните безобразия на някогашните ръководещи в областта на стопанската система и банковото дело. Във всички случаи в тези сфери ще се стигне до констатации за престъпно разпределение и асимилиране на европейски средства. Ако службите, инспекторатите към съответните министерства – на стопанската система и районното развиване, банковите надзори, проверяващите служители на реда, които са подчинени на Бойко Рашков, подадат надеждни сигнали до Европейската прокуратура, към този момент ще бъде доста по-трудно на нашите делегирани прокурори - тези, които са утвърдени от Лаура Кьовеши и съставляват Европейската прокуратура в България, да не създадат нищо или с лека ръка да заметат следите на закононарушенията “.

„ Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, само че би могла да помогне за този катарзис на осветление на тези безобразия, които са се случвали през последните години. Би могла да ни помогне ние сами да сложим завършек на този властнически сатрапски режим, несъответстващ с претенциите ни за европеидност и за правност на страната ни “, безапелационен беше юрист Екимджиев.

Относно самосезирането на Европейската прокуратура, той сподели: „ Няма причина Европейската прокуратура да не може да се самосезира по проверими изявления в надеждни медии. Тоест тя не е длъжна да работи по подправени вести, само че и без да е особено сезирана, факт е, че всеки български жител може да я сезира – даже на уеб страницата ѝ са дадени инструкции на какъв адрес и в какъв формат да бъдат сигналите. След като сигнал може да подаде всеки и не е категорично написано, че Европейската прокуратура не работи по анонимни сигнали, за какво да не може да се самосезира, само че дублирам - по надеждни, проверими сигнали в медии, които са потвърдили своя професионализъм по обективност “.

В края на диалога юрист Екимджиев разяснява бъдещата работа на делегираните прокурори от България и това има ли заплаха от „ отпор “ от тяхна страна. „ Не ги познавам персонално. Факт е, че те бяха излъчени от тази Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет, т.е. те са клонинги на Гешев. От друга страна, четирима от тях въпреки всичко бяха пропуснати през филтъра на Лаура Кьовеши. От трета страна, при изменящата се конюнктура, в която за всеки рационален човек е ясно, че краят на Бойко Борисов и Гешев е неминуем, може пък някой от тях да премине през спонтанна професионална и етична реинкарнация и да стартира да си прави работата в сходство с публичните упования, а не със задачата, за която е подложен там. Вероятно има метод те бързо да бъдат отстранени, в случай че се окаже, че избират да показват преданост към чорбаджиите си, а не към правилата на правовата страна и закона “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР