ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

От Берлин с любов - кого ухажват тайните служби

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Снимки на благи животинчета, вицове, дребни ребуси и доста разгласи за работа. Защо тайните служби като Централно разузнавателно управление на САЩ, ФБР, Разузнавателна служба на ФРГ или Сикрет Сървис все по-активно участват в обществените мрежи?

Тайните служби преоткриват света на младите. По образеца на другите приложения за запознанства в интернет, Централно разузнавателно управление на САЩ и сие ухажват евентуални нови сътрудници в Туитър, Инстаграм, Ютюб и Facebook.

" От Берлин с обич " - с тази отпратка към заглавието на прочут шпионски разказ немското външно разузнаване Разузнавателна служба на ФРГ дебютира предходната седмица на платформата Инстаграм. А английското софтуерно разузнаване GCQH още през 2016 година поздрави света с известното измежду програмистите „ Hallo World “.

Службата за отбрана на конституцията - т.е. немското контраразузнаване - дебютира преди 3 години в Туитър с една подигравка, издържана в типичния жанр на чиновническия комизъм. Двама сътрудници с меки шапки разменят реплики: „ И ти ли си тук? “ - „ Да, само че не казвай никому. “ А Централно разузнавателно управление на САЩ пусна първия си туит още през 2014 година: „ Централно разузнавателно управление на САЩ нито отхвърля, нито удостоверява, че това е първият му туит. “

Защо тайните служби се заиграват със обществените мрежи?

„ Нашата основна цел е да представим Разузнавателна служба на ФРГ като съвременен шеф, който предлага вълнуващи кариерни благоприятни условия и по този начин да събудим интереса на подрастващи гении “, изясняват от службата в изявление за Дойче Веле. С тази цел Разузнавателна служба на ФРГ поддържа канали в Инстаграм и Ютюб, а преди малко започва и огромна акция в Туитър, посредством която желае да вербува хакери за съдействие с Разузнавателна служба на ФРГ.

Централно разузнавателно управление на САЩ пък се показва в обществените медии откъм човешката си страна. Шпионите от Ленгли пуснаха в Инстаграм и Туитър цяла поредност „ Хората на Централно разузнавателно управление на САЩ “, в която показват свои чиновници. Централна роля в поредицата играят модерните тематики като „ джендър “ и „ разнообразие “, а това докара до бурни полемики.

Една от показаните сътруднички, персона от латиноамерикански генезис, която не принадлежи към нито един от двата съществени пола, изкара от кожата му някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео, който по времето на Доналд Тръмп беше и външен министър. Помпео писа в Туитър: „ В Централно разузнавателно управление на САЩ са събрани необикновено надарени патриоти, които служат на Америка. Благодарение на тях Централно разузнавателно управление на САЩ е най-хубавата шпионска работа в света. (…) Не можем да си позволим да сложим под опасност нашата национална сигурност, като обслужваме някакъв демократичен и политкоректен дневен ред. “ На същата струна засвири и сенаторът-републиканец Тед Круз, които саркастично попита дали въпросната небинарна сътрудничка е в положение да уплаши някой китайски болшевик, ирански аятолах или пък Ким Чен Ун.

Присъствието на немското разузнаване Разузнавателна служба на ФРГ в обществените мрежи надали ще провокира сходни полемики. Новото отношение по тематиките „ джендър “ и „ разнообразие “, което следим при английските и американските секрети служби, към момента няма отклик в Берлин. А шефът на Разузнавателна служба на ФРГ Бруно Кал го споделя в прав текст: „ Няма да водим политически полемики в Инстаграм. Ние присъстваме там само като шеф “. С други думи: търсим личен състав, а не обсъждаме своята работа.

Личната връзка е значима

Други секрети служби обаче не сортират средствата в желанието си да открият персонална връзка със своите почитатели в обществените мрежи. По мотив „ Международния ден на кучето “ службата за персонална защита на американския президент „ Сикрет Сървис “ поздрави своите клиенти с поредност от кичозни кучешки фотоси. В други случаи обаче тайните служби въобще не свирят на трогателната струна. По мотив 5-годишнината от умъртвяването на Осама Бин Ладен Централно разузнавателно управление на САЩ разгласява цялото видео от интервенцията против терориста в Пакистан.

Подобни изявления от Разузнавателна служба на ФРГ разясняват по този начин: „ Една загадка работа не може обществено да бъбри за своите интервенции, секрети информации и способи “. С други думи: дано никой не чака, че ще открие в мрежата сензационни секрети интервенции на немските служби. И въпреки всичко, такива има. Д-р Бодо Хехелкамер, завеждащ историческия отдел на Разузнавателна служба на ФРГ, постоянно разгласява в Туитър разнообразни обстоятелства от историята на немските секрети служби.

В каналите на тайните служби в обществените мрежи постоянно могат да се открият любопитни неща. Особено известни там са математически загадки и интерактивни тренировки на интелекта. Кеймбриджкият професор Кристофър Андрю, един от бащите на шпионската историография във Англия, споделя по този мотив, че тайните служби просто копират тактиката за набиране на фрагменти на огромните софтуерни компании. Когато някой реши избрана мистерия, нищо чудно след това да го поканят на изявление в отдела за разкодиране.

„ Това, което следим, е реклама на тайните служби в обществените мрежи “, споделя професор Андрю. През 2022 година, дружно с лондонската изследователка доктор Даниела Рихтерова, той ще разгласява цяла книга за наличието на тайните служби в обществените мрежи. В изявление за Дойче Веле Рихтерова формулира по този начин задачите, които тайните служби преследват в обществените мрежи: „ Те желаят да обяснят своята задача и да легитимират съществуването си. Те желаят да показват триумфите си и най-много - да набират нов личен състав “.

Скромна известност в мрежата

Спорен е въпросът обаче дали тази тактика дава плодове. Рихтерова споделя, че когато предходната година словашките секрети служби се появили в обществените мрежи, броят на претендентите за работа в тях повишен със 77%. Противоречива е картината и на почитателите на шпионските канали. Американските ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ имат надлежно 3,3 и 3,2 милиона почитатели в Туитър, до момента в който немското контраразузнаване може да се похвали единствено с 28 000 фена в Ютюб, а почитателите на Разузнавателна служба на ФРГ са едвам 1130.

Във форумите в интернет, където се събират IT-експерти, кадровите старания на тайните служби неведнъж се натъкват на насмешки и наказание. В един подобен немски конгрес против Разузнавателна служба на ФРГ се насочва обвиняването, че просто отклонява вниманието от същинските проблеми: „ гадните игрички “ на остарели нацисти, всеобщото следене и заканите за сигурността.

Тепърва ще търсим отговор и на различен въпрос: дали пък тайните служби не употребяват за своите си цели дебатите, които сами провокират в обществените мрежи? Сравнително ясно е обаче, че тяхната работа надали става по-ефикасна и транспарантна единствено с помощта на изявления с усмихнати котенца (БНД), домашни животни (Сикрет Сървис), честитки за Свети Валентин (ЦРУ) или скечове на Монти Пайтън (британските МИ-5 и МИ-6).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР