ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Росен Миленов за ФАКТИ: Изключително опасно е службите за сигурност да са фабрики за компромати

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Не по-маловажно от подслушването е това, че информацията, която от 30 години се събира в ДАНС, по отношение на осъществена незаконна активност от политически лица, ръководители на държавните органи и лица, които имат извънредно огромно икономическо въздействие, не получава законоустановения път, а точно да влезе в съда и надлежно направилите закононарушение да понесат отговорност. Вместо това информацията се употребява за компромат, посредством който можеш да дадеш линия на държание на всеки министър, министър председател, магистрат, с цел да задоволява ползите - главно стопански, на някакви неофициални групи “.

Това сподели пред ФАКТИ Росен Миленов, някогашен чиновник на службите за сигурност и цивилен деятел. Свързахме се с него, с цел да приказваме по отношение на вчерашния протест-обсада на постройката на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) против подслушването в страната, който беше проведен точно от Миленов. Малко по-рано през днешния ден пък беше обявено, че служебният министър председател Стефан Янев ще предложи шефът на ДАНС да бъде освободен от поста си.

Росен Миленов уточни, че ДАНС се употребява за „ политически и стопански шантаж “. „ Затова всички политици са доста страхливи – тъй като за всеки един от тях може да излезе по нещо. Това е извънредно рисково, тъй като когато отиваме и даваме нашия глас – т.е. нашето доверие, на някого, този същият някой авансово е овладян през своите засечени незаконни действия обратно във времето, без значение дали е бил на други постове преди този момент или е контактувал с престъпни лица като жител. Когато приказваме за политици, става въпрос главно за контакти с престъпни предприемачи. Това е извънредно рисково за демокрацията и националната сигурност, тъй като с тези компромати тези лица на следващия ден могат да бъдат държани и от непознати служби “.

На въпроса дали това е по-големият проблем в службите – не самото подслушване, а методът, по който информацията се употребява, Миленов отговори: „ Точно по този начин. Подслушването е средството, а вредоносният резултат е в противозаконното запазване на тези компрометиращи данни, които след това се употребяват, с цел да се въздейства върху цялата държавна власт. Влияе се по подобен метод, че властта да не работи за интереса на обществото, а за ползите на стопански групи или на непознати организации и страни “.

„ При СРС-тата всичко е доста релативно още в самото съображение. Напълно допустимо е да изфабрикуваш донос от жителя Х и да започнеш използване на СРС към несъмнено лице. Съдът е този, който е оторизиран да позволи всяко едно използване на СРС, тъй като със СРС-тата се лимитират съществени конституционни права – правото на персонален живот и правото на персонална цялост на кореспонденцията и жилището. Съдът е поръчител, че тези права ще бъдат основателно нарушени. Когато обаче съдът не може да ревизира основанията в претекстовете на настояването за СРС – тъй като по какъв начин съдът ще потвърди, че това, което му е написал служителят от ДАНС, ГДБОП, полицията или прокурорът, фактически се е случило. Тук се губят всички гаранции, че СРС-тата се ползват единствено към тези, които фактически правят закононарушение. Всеки български жител, без значение дали е взел участие в незаконна активност или не, може да бъде с безпричинно нарушени конституционни права “, изясни Миленов.

Случая с информация за подслушване на политици, той разяснява по този начин: „ Това не е спирало в никакъв случай – подслушването на опозиционно настроени политици. Друг е въпросът дали се е водело подслушване по отношение на техните телефони, дали по отношение на техните придвижвания е имало видеонаблюдение или пък са били прихванати доста близки до тях лица, които са били подслушвани. Когато този непосредствен кръг от хора приказва с бъдещия народен представител или министър председател, цялата информация, която желае да знае оня, който е поръчал подслушването, идва като резултат. Един човек – било то за професионални, било то за персонални задължения, приказва с даден кръг от хора. Когато качиш тези хора „ на надзор “, разбираш какво мисли, какво приказва, както възнамерява, какво прави този човек “.

Именно с подслушването на близки до политиците Миленов изясни и неналичието на данни за подслушване на политици, за която заяви през вчерашния ден Специализираният углавен съд. „ Не е нужно съответното политическо лице да бъде „ на надзор “. Достатъчно е да следиш неговия непосредствен кръг от хора. Как Специализираният съд да каже, че е подслушвано лицето, като фактически самото лице не е подслушвано. Това лице обаче по през целия ден приказва с тези подслушвани хора. Дали ще подслушват него или тези, с които комуникира – има ли значение? Не, няма. Информацията е налична, чуваш желанията му, чуваш в случай че каже нещо, което го уличава, можеш да схванеш и за срещите му, които искаш да документираш – да вземем за пример срещи с хора от престъпния бизнес. Така Специализираният углавен съд се измъква. Това е една постоянно прилагана процедура – да не подслушваш директно оня, който има някакво огромно публично място и може по-късно да провокира скандал “, сподели Росен Миленов.

Относно настояванията на вчерашния митинг, той сподели: „ Самият вицепремиер и министър на вътрешните работи сподели, че в ДАНС се унищожават материали. Унищожаването на материали е закононарушение. Когато има закононарушение, проверяващите органи би трябвало да се самосезират. Прокуратурата я оставяме настрани, тя бездейства и е ясно за какво. Разследващ орган обаче са и проверяващите служители на реда в Министерство на вътрешните работи – над 1000 души. Те могат да правят процесуално-следствените дейности, с цел да документират закононарушението, което се прави в ДАНС – т.е. унищожаването на материали, които са резултат от използването на СРС. Унищожаването на тези материали е знаете ли какво – тяхното изнасяне. Към кого – към оня, който е бил на върха и е назначавал всички тези ръководители на службите за сигурност. Този човек е Бойко Борисов. Как да сме сигурни на следващия ден, че Борисов не държи компрометиращи данни за новите политически лица? Именно по тази причина първото ни искане е проверяващите служители на реда да влязат при случай на необходимост и да стартират процесуално-следствените дейности. За това не се желае позволение от Прокуратурата “.

„ Подслушването е извънредно рисково с оглед резултатa. Нарушават безпричинно нечии права поради порочния механизъм, че съдът няма по какъв начин да откри дали претекстът в настояването за потребление на СРС почива на действителни обстоятелства. Когато съдът не може да ревизира какви са данните за съпричастност на лицето към незаконна активност, поради които към него би трябвало да бъде прилагано СРС, с цел да се потвърди тази незаконна активност, тогава ние към този момент нямаме никаква гаранция, че към всеки български жител няма да бъде ориентирано безпричинно използване на СРС-та “, сподели още Миленов.

„ Изключително рисково е, когато приказваме за народна власт, за правова страна, да се нарушава персоналното право на живот и на цялост на кореспонденцията без съображение. Това е тип държавен рекет, насила “, безапелационен беше Росен Миленов.

„ Вниманието на жителите би трябвало да се насочи към тези извънредно огромни проблеми в службите. Изключително рисково е службите за сигурност да са заводи за компромати, посредством които да се изкривява цялото държавно ръководство, тъй че да работи за ползите на стопански групи, на политико-олигархични кланове, само че не в полза на народа. Затова 30 години нещата не се получават и имаме замяна, само че не и смяна “, приключи Миленов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР