ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Война без край оставят след себе си САЩ и съюзниците им в Афганистан

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Един месец измина, откогато президентът Джо Байдън разгласи цялостно и абсолютно евакуиране на американските войски от Афганистан до 11-и септември. Тази седмица американците напуснаха и летището в Кандахар. След тях напущат и натовските им съдружници. За този месец се случиха задоволително неща, от които да си проличи наследството, което международната суперсила оставя след себе си след 20 години военни старания: ежедневни кървави атентати, засади и офанзиви и хиляди нови бежанци.

За Съединени американски щати и съдружниците им войната завършва. За афганистанците краят ѝ не се вижда, счита Кейт Кларк - шеф на Afghanistan Analysts Network. Г-жо Кларк, талибаните ускориха офанзивите си в Хелманд, Кандахар и доближиха на 1 час път с кола от Кабул. Дали това е опит да завоюват повече козове на бъдещи договаряния или по-скоро подлагат на тестване афганистанската войска?

„ Можем да спорим за ролята на американските войски в Афганистан през последните 20 години, само че, каквото и да са създали през тези две десетилетия, през последните години те бяха основният възпиращ фактор, поради който талибаните не предприемаха масирани офанзиви против огромните градове. Просто тъй като талибаните са уязвими по отношение на американските въздушни удари. Сега този възпиращ фактор го няма. Още щом президентът Байдън разгласи изтеглянето, бе ясно, че тактиката на талибаните ще се промени.

Откакто през 2019 година започнаха мирните договаряния в Доха с посредничеството на американския делегат Залмай Халилзад, за мен бе ясно, че талибаните залагат на първо място на военната карта. Те се съгласиха да договарят, само че единствено с цел да видят какво ще изкопчат с договаряния. И реализираха много неща - освобождение на талибанските пленници, отдръпването на американците. Начинът, по който американците подходиха към мирния развой, ускори талибаните и отслаби афганистанското държавно управление. “

Мислите ли, че Афганистанската национална войска няма да издържи и ще се срине под натиска на талибаните? „ Не мисля по този начин. Според мен талибаните подценяват афганистанската войска. Да, тя в действителност има съществени проблеми, изключително с корупцията измежду висшите офицери. Да, талибаните са по-сплотени и с по-висок дух. Но въпреки всичко афганистанската войска не е дребна мощ, а и съпротивата измежду афганистанците е по-голяма, в сравнение с талибаните си мислят. През 90-те години те превзеха по-голямата част от страната без пердах. Не мисля, че това ще се случи още веднъж. “

А и към този момент не могат да настояват, че се бият против непознати нашественици... „ От много време към този момент не могат да настояват това. Погледнете кой убива и кой умира в тази война - това е война сред афганистанците най-малко от 2015 година, когато завърши задачата на ИСАФ - Международните стабилизиращи сили в Афганистан. Американците продължиха и по-късно да играят значима роля, само че голямото болшинство от тези, които загиваха, бяха афганистанци. Когато чужденците изоставен дефинитивно Афганистан, в действителност към този момент няма да има опрощение убийствата да не престават. “

Десетки девойки починаха при троен бомбен атентат против учебно заведение в шиитски квартал на Кабул предходната събота. Вчера, макар оповестеното помирение за Рамазан Байрам, взривиха джамия, още веднъж с доста жертви. Не демонстрира ли това, че групировки като „ Ислямска страна “ се ускоряват в гражданската война? Ако се стигне въпреки всичко до мир сред държавното управление на Гани и талибаните, ще разрешат ли тези групировки същински мир?

„ При талибаните йерархията и правилото подчинението са доста строги. Местните командири имат известна независимост за деяние, само че в случай че талибанското управление желае нещо, то се извършва - виждали сме го в предишното. Не бива да изключваме, че атентатът при учебното заведение е бил утвърден от талибанското управление. Сред талибаните има такива, които биха желали да убиват шиити.

Ако причинителите са от групировката „ Ислямска страна “ - да, те не са под контрола на талибаните и враждуват с тях. В същото време обаче би трябвало да се има поради, че талибаните, атакувайки цивилни, основават изискванията, в които тази формация може да оперира.

Така че, даже в случай че групировката „ Ислямска страна “ в действителност стои зад бомбените офанзиви, талибаните си остават главната бунтовническа мощ. И в случай че те сключат трайно помирение, тези бомбени набези или няма да се случват, или причинителите им ще бъдат разкривани много по-лесно. “

Какви са възможностите за мирната конференция, която трябваше да се състои предишния месец в Турция, само че бе отсрочена?

„ Нулеви. Мисля, че възможностите са нулеви. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР