ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за ...

Коронавирус: Бразилия отдавна е в колапс

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Бразилия отбеляза трагичен рекорд - над 4200 починали от коронавирус за едно денонощие. Инфекционистът Давид Суфиате от Рио де Жанейро се опасява, че мрачните числа могат да нараснат и още.

ДВ: Извън контрол ли е пандемията в Бразилия?

Д. Суфиате: Трудно е да се определи какво означава контрол в контекста на пандемията. Но цялата здравна система е претоварена - от частните клиники до държавните болници. Ситуацията е много сериозна. В болница "Фиокруз" в Рио работим на пълен капацитет от месец - понякога сме дори над него. Към момента нови пациенти постъпват в интензивното отделение само тогава, когато други са изписани или умрат.

ДВ: Възрастните хора вече са ваксинирани. Кои са пациентите, които постъпват в клиниките сега?

Д. Суфиате: В интензивното отделение на болница "Фиокруз", което ръководя, от вчера нямаме нито един пациент над 80 години. Това ясно показва каква роля изпълняват ваксините. В момента засегнати са по-младите. Защото политиците ги насърчават да излязат от къщите си и да се изложат на риск. Последиците са, че и те се разболяват.

ДВ: Коя възрастова група е най-засегната в момента?

Д. Суфиате: Повечето са на възраст между 30 и 70 години. Ако трябва да стесня ограничението, бих посочил 40 до 60-годишните са най-силно засегнати.

ДВ: Вирусът промени ли се?

Д. Суфиате: Ясно е, че има мутации, които са по-заразни. От пациентите в болницата 90 процента имат мутация Р.1. При нея вирусът се е променил и се предава по-лесно. Засега е трудно да се каже дали поради това заболяването протича по-тежко. Тъй като се разболяват повече хора, статистически има и повече хора, които са тежко болни.

ДВ: Какво най-много не достига в интензивните отделения?

Д. Суфиате: Там, където работя, най-големият недостиг е на персонал. Лекарства и уреди не липсват. Но много колеги се отказват да работят в интензивните отделения - не искат да чуят повече за коронавирус. Действително е много драматично.

ДВ: Какво би могло да направи за вас правителството?

Д. Суфиате: Трябва да ваксинират хората! Всички бюджети, както и всяка политическа воля, трябва да се използват за извършване на масови ваксинации. Наскоро 4200 души починаха за един ден. С ваксинациите можем да променим това, което в момента изживяваме в Бразилия.

ДВ: Правителството вече заяви, че няма да има локдаун. Смятате ли, че той е необходим?

Д. Суфиате: В това няма съмнение. Тук, в Бразилия, град Араракуара е добър пример. Там имаше локдаун, в момента има още един и сега те регистрират нула смъртни случаи! Нуждаем се и от достатъчно средства. В крайна сметка не може 700 пациенти ей-така да умрат, защото са в списъка на чакащите за интензивно легло. Просто не смогваме с работата си. Сега, през април 2021 г., 14 месеца след началото на пандемията, отказвам да убеждавам, че локдаунът ще помогне. Той помага и е много ефективен инструмент. Но трябва да повдигна и друг въпрос: как може централното правителство да допусне хората да гладуват? В момента над 20 милиона бразилци живеят под прага на бедността. Това е много тревожно.

ДВ: Разболяват ли се повече бедни хора?

Д. Суфиате: Така е с всички инфекциозни заболявания. Колкото по-добре сте, толкова сте по-сигурни. Богатите хора могат да останат вкъщи, имат достатъчно пари за това. Бедните не могат - трябва да ходят на работа, за да оцелеят.

ДВ: Някои учени очакват дори по-висока смъртност. Вие какво мислите?

Д. Суфиате: Мисля, че трябва да очакваме висока смъртност още два или три месеца. Възможно е да има 5000 или 6000 смъртни случая на ден.

ДВ: В такъв случай всичко може да се срути. Ще настъпи ли колапс?

Д. Суфиате: Не, той няма тепърва да настъпва: колапсът отдавна е тук.

Източник: fakti.bg