ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Коронавирус: Бразилия отдавна е в колапс

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бразилия означи драматичен връх - над 4200 умряли от ковид за едно денонощие. Инфекционистът Давид Суфиате от Рио де Жанейро се притеснява, че мрачните цифри могат да набъбнат и още.

Дъждовни води: Извън надзор ли е пандемията в Бразилия?

Д. Суфиате: Трудно е да се дефинира какво значи надзор в подтекста на пандемията. Но цялата здравна система е претрупана - от частните клиники до държавните лечебни заведения. Ситуацията е доста сериозна. В болница " Фиокруз " в Рио работим на цялостен потенциал от месец - от време на време сме даже над него. Към момента нови пациенти постъпват в интензивното поделение единствено тогава, когато други са изписани или умрат.

Дъждовни води: Възрастните хора към този момент са имунизирани. Кои са пациентите, които постъпват в клиниките в този момент?

Д. Суфиате: В интензивното поделение на болница " Фиокруз ", което управлявам, от през вчерашния ден нямаме нито един пациент над 80 години. Това ясно демонстрира каква роля извършват имунизациите. В момента наранени са по-младите. Защото политиците ги предизвикват да излязат от къщите си и да се изложат на риск. Последиците са, че и те се разболяват.

Дъждовни води: Коя възрастова група е най-засегната сега?

Д. Суфиате: Повечето са на възраст сред 30 и 70 години. Ако би трябвало да стесня ограничаването, бих показал 40 до 60-годишните са най-силно наранени.

Дъждовни води: Вирусът промени ли се?

Д. Суфиате: Ясно е, че има разновидности, които са по-заразни. От пациентите в болничното заведение 90 % имат разновидност Р.1. При нея вирусът се е трансформирал и се предава по-лесно. Засега е мъчно да се каже дали заради това болестта протича по-тежко. Тъй като се разболяват повече хора, статистически има и повече хора, които са тежко заболели.

Дъждовни води: Какво най-вече не доближава в интензивните отделения?

Д. Суфиате: Там, където работя, най-големият дефицит е на личен състав. Лекарства и уреди не липсват. Но доста сътрудници се отхвърлят да работят в интензивните отделения - не желаят да чуят повече за ковид. Действително е доста трагично.

Дъждовни води: Какво би могло да направи за вас държавното управление?

Д. Суфиате: Трябва да имунизират хората! Всички бюджети, както и всяка политическа воля, би трябвало да се употребяват за осъществяване на всеобщи имунизации. Наскоро 4200 души починаха за един ден. С имунизациите можем да променим това, което сега изживяваме в Бразилия.

Дъждовни води: Правителството към този момент съобщи, че няма да има локдаун. Смятате ли, че той е нужен?

Д. Суфиате: В това няма подозрение. Тук, в Бразилия, град Араракуара е добър образец. Там имаше локдаун, сега има още един и в този момент те записват нула смъртни случаи! Нуждаем се и от задоволително средства. В последна сметка не може 700 пациенти ей-така да умрат, тъй като са в листата на чакащите за интензивно легло. Просто не смогваме с работата си. Сега, през април 2021 година, 14 месеца след началото на пандемията, отхвърлям да увещавам, че локдаунът ще помогне. Той оказва помощ и е доста ефикасен инструмент. Но би трябвало да повдигна и различен въпрос: по какъв начин може централното държавно управление да допусне хората да гладуват? В момента над 20 милиона бразилци живеят под прага на бедността. Това е доста обезпокоително.

Дъждовни води: Разболяват ли се повече небогати хора?

Д. Суфиате: Така е с всички инфекциозни болести. Колкото по-добре сте, толкоз сте по-сигурни. Богатите хора могат да останат у дома, имат задоволително пари за това. Бедните не могат - би трябвало да вървят на работа, с цел да оцелеят.

Дъждовни води: Някои учени чакат даже по-висока смъртност. Вие какво мислите?

Д. Суфиате: Мисля, че би трябвало да чакаме висока смъртност още два или три месеца. Възможно е да има 5000 или 6000 смъртни случая дневно.

Дъждовни води: В подобен случай всичко може да се срути. Ще настъпи ли колапс?

Д. Суфиате: Не, той няма занапред да настава: колапсът от дълго време е тук.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР