ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Пътят е един - служебен кабинет на Румен Радев и предсрочни избори

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
ЦИК разгласи поименно мандатите в 45-то Народно заседание. По Конституция президентът на Република България Румен Радев дефинира дата за встъпването в служба на депутатите в новия парламент.

Мандат за сформиране на държавно управление по право получава от Румен Радев партията/коалицията с най-многочислено посланичество в Народно събрание, а точно ГЕРБ. Разбира се, ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов ще предложи кабинет, за който няма да получи изискуемото болшинство от 121 депутати и той няма да бъде признат. Президентът е длъжен от главния закон да даде мандат за съставявне на държавно управление на втората по-големина политическа мощ " ИТН ". Партията на Слави Трифонов ще върне мандата на президента Румен Радев.

Предстои най-интересният миг. По Конституция президентът Румен Радев връчва за трети път мандат за сформиране на кабинет, само че този път изборът на коя партия/коалиция е по негова преценка и убеждение. Нека поразсъждаваме, дали това ще е Българска социалистическа партия, или пък Демократична България?!

Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия, до този миг не е подкрепила публично президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, макар тяхната безапелационна поръчка, че ще изискат подобен от българските жители. Дълбоки са подозренията и опасенията за подмолни игри на Нинова с Движение за права и свободи и ГЕРБ (Борисов), още повече като се има поради, че за своите решения като ръководител на Столетницата тя не се поучава толкоз с Българска социалистическа партия, колкото с Институт " РЕГО " (НПО) на Калоян Методиев - някогашен секретар при президента Румен Радев (който не се позлва с доверие в Президентската институция), както и с Валерия Велева, известна с околните си връзки с Ахмед Доган и Бойко Борисов.

Калоян Методиев стартира политическата си криера от структурите на Съюз на демократичните сили, част от които се вливат след това в Движение за права и свободи. Примери за това са Христо Бисеров, Лютви Местан, Йордан Цонев и други. Политическат кариера на Корнелия Нинова също започва от редиците на Съюз на демократичните сили и по-точно - по време на държавното управление на Иван Костов.

При тези обстоятелства и условия може да бъде направено обоснованото съмнение, че в случай че Българска социалистическа партия получи мандат за сформиране на държавно управление от Румен Радев, е допустимо Корнелия Нинова да се опита да сформира кабинет, получавайки поддръжката на Движение за права и свободи, както и на част от депутатите от новосформираната и към този момент разпаднала се коалиция " Изправи се! Мутри вън! ".

Президентът Румен Радев, обаче, може да реши да връчи мандата за сформиране на представилата се с доста положителни резултати бутикова коалиция " Демократична България " (ДБ). Много евентуално е Демократична България да върне мандата на президента Румен Радев - за съставяне от президента на длъжностен кабинет и установяване на дата за нови избори за народни представители.

Не е изключено, обаче, мандатоносителят Демократична България да изиска поддръжката на " Изправи се! Мутри вън! ", " ИТН " и други парламентарно показани детайли и да получим краткотрайно държавно управление с сложени и оповестени съответни цели за осъществяване, което да подаде оставка в средата на летния сезон. Дали този възможен ход ще донесе позитиви за президента Румен Радев, или ще отблъсне част от електората на Българска социалистическа партия, от който се нуждае в президентската конкуренция - е въпрос на точни преценки, познаване на публичните настройки и настроения, както и на аритметика.

При всички условия пътят е един и води към длъжностен кабинет на президента Румен Радев и предварителни парламентарни избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР