ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

„Нова Македония“: Десетте живота на Зоран Заев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ако се твърди, че котката има девет живота, тогава може да се каже, че Зоран Заев има 10 живота. В политическата си кариера той е оживял най-малко 10 пъти в моменти, когато всички са считали, че с него е свършено и е политически негоден.

Последното събитие, съглашението на лидерската среща с ВМРО-ДПМНЕ за отсрочване на преброяването и по-нататъшно взаимно явяване в Парламента, сподели, че както и да го обърнете, както и да го хвърлите, каквото и да му извършите, Заев постоянно ще падне на краката си и в никакъв случай на главата си с последствия за статута му на първия, все по-неприкосновен държател на страната Република Северна Македония, кръстена по негова воля и с негова помощ, написа Панде Колемишевски в скопския вестник ”Нова Македония” в материал, показан от Агенция " Фокус " без редакторска интервенция.

От времето на кметуването му в Струмица, когато той се опасяваше да не бъде отведен в пандиза поради аферата „ Глобал “, до през днешния ден, може да се каже, че когато става въпрос за Заев значи да се преглежда феномен, който доста партии и жителите въобще не могат да го обяснят. Нито могат да го заловен в клопките, които той постоянно си слага, от време на време евентуално умишлено и съзнателно.

Той е водач на Социалдемократическия съюз от осем години, четири на държавното управление, през което време е бил на ръба на пропастта няколко пъти, само че постоянно е намирал силата, методите или креативните решения да скочи, с цел да не се провали. Когато след подписването на съглашението с Гърция, което промени името на страната, след референдума за него, болшинството жители смятаха, че той няма да може да завоюва нови избори, той посредством разнообразни комбинации завоюва и образува още веднъж държавно управление.

Същото мнение беше публикувано по време на изменението на Конституцията и провъзгласяването на албанския като втори формален език. Неговото пагубно изявление с българската осведомителна организация БГНЕС, в което той написа апокалиптичен сюжет за ориста и бъдещето на своя народ, провокира мощна стихия, само че скоро утихна, забравено, архивирано като неприятен ден, а не някакво желание.

Не го порази нито един скандал с огромни суми пари, включващ името му. Нито „ Международен съюз, нито Боки 13, нито Фрозина Ременски, нито чантата „ Louis Vuitton “ с милиони евро, фактори, от които косата на някой по-малко резистентен, по-би побеляла.

И не на последно място, съвсем като бръмчаща оса, той преодоля бягствата на Никола Груевски и Сашо Миялков. Въпреки че и в първия, и във втория случай, изключително във втория, неговият стол висеше във въздуха, той постепенно си пристигна на мястото, заслужава да се означи, че във всяка демократична страна след подобен завършек държавният глава би подал оставка без съмнение. Ако е за негово положително и за положителното на неговата партия, никакво съглашение със Заев не е надалеч, невероятно, което се оказа казусът с осемте " предатели " на ВМРО-ДПМНЕ, по отношение на гласуването за промяната на името.

Дадените отстъпки, оправдаването на всички, които се отзоваха, е единствено едно от свидетелствата, че министър председателят е най-големият политически търговец, който Македония е имала. Вероятно му липсва време да настигне тези от развитото балканско и европейско съревнование. По отношение на тях той скача на място.

Закалявайки се в Струмица, преодолявайки скопските талази, той вкара македонския транспортен съд в морето на НАТО. Трябваше да отплава към Европейски Съюз, само че там ненадейно бе посрещнат от новата Берлинска стена, немско-френските укрепления и българското „ братско “ несъгласие. Той видя, че изкачването до европейските върхове не е толкоз елементарно, колкото изкачването на Струмишките кули на императора, макар че има вяра, че няма разлика. Но макар че е паднал няколко пъти и е нокаутиран от приятелите си Борисов, Каракачанов и Захариева, другарството не е предадено или продадено, той към момента се надява да получи добра цена за продуктите, които е подготвен да продаде.

Последните съглашения с ВМРО-ДПМНЕ и обичайните с ДСИ единствено удостоверяват тази дарба. Стилът на другарство със системата - споделих, не споделих, отхвърлих се, през вчерашния ден едно, на следващия ден друго, предизвиква разбирането, че изговорената дума не е яйце, което да се счупи, тъй че някой да се тревожи за това. С насрочването и анулацията на преброяването, датите за идване на ваксини против Сovid-19 фрапантно прекатурнаха пирамидата на истината.

На сутринта в безоблачен пролетен ден това, което беше истина, се трансформира в неистина, това, което се смяташе за неистина, се трансформира в истина. От позиция, че непременно би трябвало да има броене, преброяването не може да всяка цена за сметка здравето на жителите. Жертвите, които са били подведени и обезверено са защитили едната или другата позиция, също не се броят.

Ослепителна акробатика, умела еквилибристика може да се назова тройното салто, направено от Зоран Заев посредством съглашението с водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, на който той даде трохи, с цел да резервира дебелия резен и по-голямата част от тортата.

Трудно е да се повярва, че ВМРО-ДПМНЕ ще стане клон или филиал на СДСМ, само че посредством това съглашение стартира мечтаният развой на обезличаване на партията, която се смяташе за най-националната, най-македонската и най-мощната. Сега в Народното събрание на Македония тяхната парламентарна група ще има гласа на кашляща мечка, Заев ще бъде лъвът, който суверенно ще ръководи тази савана.

Мицковски му обезпечи дълготраен мандат, което не е толкоз неприятно, защото ВМРО-ДПМНЕ се оказа некадърен да приключи подхванатите дейности. Всяка от гръмотевичните им закани за събаряне на държавното управление в последна сметка се трансформира в тънка бликам, единствено за лабораторна приложимост. Но въпреки това, за Мицковски има оправдания и смекчаващи виновността условия за такава жертва, в случай че има логичност в мнението, че сякаш му е дадено нещо на четири очи, което той не може да откаже.

Тази логичност придобива плътност и мощ, в случай че анализаторите са прави в изказванията си, че новосформираната Македонска национална коалиция посредством СДСМ минимизира ролята на ДСИ и озапти набралите скорост локомотиви - Артан Груби и Буяр Османи. С такава кройка, новата парламентарна униформа може да провокира задоволство у множеството македонци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР