ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Николай Слатински: Мутри-нищожества борят пандемията от коронавирус

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Николай Слатински във " Facebook "

Главният вирусолог бил споделил, че ще имаме до 2-3 седмици пик и след това шапка на сопа, вирусът ще се спихне и стихне!
Умът ми не го побира по какъв начин един образован човек като него може да изтърси (по пернишки – да изплеска) такова нещо, такава потрисаща нелепост!
Може би той брои седмиците до изборите?
В кой свят живее той, в каква действителност?
Или в действителност с каквито се събереш, подобен ставаш?

Не, не върша аналогии с историята, и дума не може да става за директно историческо сходство...
Но в един филм (игрален) – „ Присъда в Нюрнберг “, Бърт Ланкастър е на подсъдимата пейка като водещ правист на Третия Райх. Той произнася слово, в което сочи своите сънародници-нацисти, изправени пред съда, и споделя – този е подобен, оня е онакъв и дава унищожителни характерности за техния честен образ, за низостта и поквареността им, изрично говорещи за тяхната виновност. Но, споделя героят на Ланкастър, най-лошият и най-виновният съм аз, тъй като знаех каква сган са те, а бях с тях, бях привързан с тях, бях един от тях. Затова моята виновност е най-голяма.

Нека всеки знае и помни – не е значимо ти да си бил най-лошият, най-корумпираният, най-арогантният, най-безпринципният или най-безхаберният! Но в случай че си бил с неприятните, корумпираните, арогантните, безпринципните или безхаберните и си знаел, че те са такива, обвързал си се с тях, то ти в действителност си се трансформирал точно в подобен – в най-, най-, най- …

Те са го правили и са били от този долен вид тъй като нямат правила, нравственос, добродетелност, обучение, образование. Те се несъзнателни и безсъзнателни неприятни хора. Но ти напълно умишлено си бил част от тях…
Днешното ковидно време също прокарва разграничителни черти. Даже точно то прокарва най-разделителните линии. Защото коронавирус ни демонстрира какъв брой е къс животът и какъв брой е нежно здравето. Защото врагът е незабележим, той ни кара да се опасяваме, да се боим, да се тормозим, да се тревожим. Защото ни дебне и желае да унищожи последните останки от нашата отговорност, от нашата взаимност, от нашата общественост, от нашата съвест.
Ковид ни демонстрира в действителност кой какъв е и за какво подобен е.

Именно по тази причина властта побърза да имунизира себе си с най-хубавите досега на нейното имунизиране ваксини. Именно по тази причина властта даде старт на социалдарвинизма при имунизирането, с цел да останат отвън неговия обхват най-уязвимите, най-слабите, най-болните и най-нуждаещи се хора…
До 2-3 седмици най-вероятно няма да е пик, а растеж, плевел растеж. Предния път имаше 8 седмици на растеж – от края на октомври доникъде на декември. Да, те могат и да се нарекат пик. Ако може да бъде пик нещо с продължителност от 8 седмици…

Сега се отварят учебните заведения, заведенията за хранене, всичко, всичко. Сега от ден на ден хора не съблюдават ограниченията, а най-обичайното по малкия екран са министър председател, министри, водещи депутата да вървят измежду народа без маски.
Тепърва ще има растеж, растеж, растеж. И това не е разправяне на страшни смехории и смешни страшки за герои без опашки. А настояща и позволяваща вземането на правилни решения за самостоятелно, групово, общностно и публично намаляващо риска от заразяване и гибел държание.

Мой другар, чиято жена е лекарка, споделя, че във водещите софийски лечебни заведения сега има най-много по 5-6 свободни кревати в ковид-отделенията. Че вирусът протича по-тежко и визира и децата, те към този момент не го карат безсимптомно. Че това, което беше преди 2-3 месеца ще бъде нещо безобидно пред това, което може да бъде след 2-3 седмици. Каквото и да ни разправя основния, с опрощение, вирусолог.
На „ персонални “ доктор от недодялан областен град ми написа, че притежателят на тяхната болница, мутра, както го назовава той, гледа единствено едно – да печели от ковида, за него хората са нищо, той превърта едни пари, с цел да бъдат те изпрани за партията на властта. Демонстративно парадира, че е човек на знаете-кой-държи-България-във-властовата-си-десница.

И, продължава, този доктор, това не е необичайно. Партията на знаете-кой последователно подмени в администрацията експертите със свои хора, подмени и сполучливите бизнеси със свои предприемачи, а те всички са от един обичай – арогантни, корумпирани, безсърдечни, некомпетентни. За тях парАта е всичко и тя би трябвало да се превърти и изпере, с цел да се облажат те и тези над тях, и тези над тези над тях.
Лека-полека този вид същества, този нрав се настаниха на всички места.

Този нрав от всичко прави пари и за нищо не желае да носи отговорност. Затова и се позволяват толкоз рискови неточности във връзка с пандемията. Защото за тези същества значимото е не на народа да му е добре, а на тях да им е доста добре. В редица от частните лечебни заведения от горната страна стои точно сходен вид, който въпросният доктор назовава мутра. Не тъй като върви с бухалка, а тъй като подобен му е манталитетът.
Това е ужасно, ми написа лекарят. Защото тези същества към този момент са на всички места, те се възпроизвеждат, те са пример и пример какъв би трябвало да станеш, с цел да си един от тях и ти да се наместиш на хранилката.

И даже това, продължава той, не е най-страшното! А тъй като този вид, този нрав към този момент се просмуква отгоре-надолу в обществото. И върви развой на изродяване на обществото, на изродяване на хората. Дори тези, които не ръководят процеси, не въртят пари, те стават същите – еднокнижни, безпринципни, невъзпитани, нападателни, безсърдечни към другите хора.

Ковид ни сподели в какво започваме да се трансформираме. И, споделя лекарят, не желая да бъда неприятен оракул, не желая да звуча теологично, само че коронавирус в България ще изиграе ролята на Божие наказване за това, в което се трансформираме. Не може от горната страна на обществото да са изплували такава мръсен и проклетия, а от вътрешната страна то да си остане чисто и положително.

Много тежко е да чета такива писма. То те и писма не са. Те са стон за България. Винаги запитвам създателя на сходно писмо – за какво не го напишеш, с цел да го прочетат всички? Отговорът е еднакъв – тъй като съм никой, тъй като пребивавам в отмъстително обграждане в нашия, ръководен от властови дерибеи град, тъй като желая да го каже някой, който хората чуват, тъй като все се притеснявам, че аз съм прекомерно песимист и злонамерената власт ще ме омаскари и ще накара хората да гледат кой го споделя, а не да чуват какво той им споделя.
Не знам какво да кажа на човек като този доктор. Виждам го, че е почтен, усещам, че го боли за България.
Мисля си за какво е по този начин – за какво толкоз доста хора ги боли за България, а в обществото не се ражда болежка за България, която да породи предпочитание за смяна?

Мнозина от нас ни боли като гледаме какви нищожества (проф. Иван Илчев) ръководят България, само че всеки си остава уединено с тази болежка, тя му е персонална, самостоятелна, съкровена, интимна болежка. Но не може от тази самостоятелна болежка да се породи общ ентусиазъм, обща активност, общ тласък, общо придвижване за изцеление на България. От това България още повече се разболява. Няма нищо по-разболяващо от болката, която никой не желае да лекува.

* Заглавието е на ФАКТИ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР