ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ивайло Нойзи Цветков: Ще участвам в изборите само с гласа си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дъждовни води: Обещах да не разясняваме " фейкове ", по тази причина ще попитам по-общо: ще участвате ли по някакъв метод на идващите парламентарни избори?

Ив. Цветков: Ще вземам участие единствено по един метод - като гласоподавам. А по отношение на " фейковете " - за какво да не ги разясняваме: нито е имало предложение от ГЕРБ или друга партия, нито диалог, нито нищо и това е добре да се знае, с цел да приключим тематиката. Впрочем, след броени дни, когато излязат всички листи, ще стане ясно от единствено себе си и мнозина би трябвало " за изненада да се обесят ", както пее моят другар Хазарта. Но от тази дребна медийна стихия в чаша вода е добре да извлечем заключения и те са свързани хем с подправените вести, хем с лековерието, хем с бързия опит за обществен линч във Facebook, в множеството случаи дело на хора с форма на хистрионно личностно разстройство и сякаш демократични възгледи. Между другото, " цифровото безчовечие " (по Марк Хелприн) унищожава самата тъкан на обществения ни живот - а в случаи като този подкрепено от медии, които правят един тип грях, като работят с и по клюки. Признавам, че намирам и нещо занимателно във всичко това - фен съм на абсурдизма от дребен. Иначе съм си същият, нищо не може да ме извади от естественото ми положение на атараксия. Все по този начин имам вяра на Камю и неговия прочит на Сизиф - самата битка, самият ентусиазъм към върховете е задоволителен, с цел да извърши човешкото сърце. Трябва да си представяме Сизиф благополучен, тъй като смисълът на живота (ни учи Камю) е в усилието и процеса, а не в крайния резултат. Тук мога да повикам на помощ и Казандзакис от " Христос още веднъж разпнат " - " стигни докъдето можеш ".

Дъждовни води: Според Вас ще могат ли тези избори да излъчат устойчиво болшинство или следва парламентарна рецесия?

Ив. Цветков: Не съм социолог, а и не работя вещател - аз съм елементарен културен антрополог и не разбирам за какво постоянно по медиите ме наскърбяват на " публицист ". За тези избори " работим " с прекалено много променливи и незнайни величини - да вземем за пример каква би била интензивността поради пандемията. Сигурен съм само, че отново няма да се сбъдне моята християндемократическа, персоналистка " ерхардова " фантазия, или най-малко първата стъпка към нея - в това число тъй като и тези избори няма да бъдат конфликт на хрумвания, а на мазни битки - медийни и всевъзможни.

Дъждовни води: Кой ще е идващият избавител или към този момент се отърсихме от това библейско очакване на избавител?

Ив. Цветков: Предполагам, че става дума за Слави Трифонов, у който не намирам нищо библейско. Опасявам се, че там има потребност от доста повече политическа експертиза - без да недооценявам моя съученик Тошко Йорданов и другите сценаристи дружно с Иво Сиромахов, с който също сме съученици и другари. " ИТН " сега са малко като прословутия " чайник на Ръсел ", т.е. тежестта на доказването вид " какво е това " като че ли пада върху останалите, а не върху самия Слави. И това наподобява на нелоша тактика, в случай че е въображаемо.

Дъждовни води: Как Ви наподобяват позициите на " градската десница "? Все още ли е десница и остана ли си градска, или съумя с акцията край " Росенец " да напусне жълтите павета?

Ив. Цветков: Аз бях един от първите двайсетина съзаклятници при започване на 2016-а, които се събраха да основат политически това така наречен градско-дясно, което след известни родилни страдания се трансформира в " Демократична България ". Те наподобяват все по този начин правилни на превъзходните хрумвания, към които се обединихме още тогава - изключително за правосъдната промяна, електронното ръководство и така нататък, само че като че ли априорно нямат нужната критическа маса, с цел да ги осъществят - заради висококонтекстуалната колективистична просвета, програмирана в българския мисловен програмен продукт, и още някои неща. Дано някой ден да се окаже, че бъркам.

Дъждовни води: Загубата на Тръмп, митингите в Русия, натискът върху Борисов - в коментар за Дъждовни води Евгений Дайнов съобщи, че популистите са в оттегляне. Споделяте ли мнението му?

Ив. Цветков: Това са 100 тематики. Ще кажа най-общо по този начин: образован, нетръмпистки десен консерватизъм, ерхардов метод в стопанската система плюс семейство, религия, самостоятелни права, норма и най-много рацио - отвън популистките патриотарски заклинания. Но като стоик от епиктетов порядък не съм оптимист, изключително с люшването към нов демократичен авторитаризъм, който търси реванш след Тръмп. Тук има още една заплаха, с изключение на така наречен политическа уместност (т.е. социална толерантност, както се пробвам да го преведа, която доближава невероятни низини в непомерния си императив) - всички да бъдем някак идиотски положителни, нещо като княз Мишкин на екстази.

Дъждовни води: Пандемията безспорно докара до промени в политическите и публични връзки. Какво направи тя, съгласно Вас, катализира ли някои процеси или сътвори нови явления?

Ив. Цветков: Пандемията, по моему, като че ли официализира тревогата - или оня боязън, разказан от Киркегор и Юнг, или пък гръцкото " анхо " на досократиците. Да поясня - тревогата е по-смазваща от страха. Поради нещо доста просто - страхът има обект, а тревогата - не. Тя е дълготрайно положение, а не съответен уплах, и в този момент форсмажорът някак я трансформира в онтологична. В стопански смисъл прекариатът ще нараства, а в социокултурен - залезът на експертизата и авторството на учения човек изобщо ще се форсира, в това число и поради упоменатото цифрово безчовечие, което подменя обстоятелствата с персоналните отзиви на умствено епилирани хора и всевъзможни там просташки тъпотии. Въобще - ще е занимателно. Аз обичам декаданса, обичам камъка на Сизиф да се търкулва назад и доста държа да няма " happy ending ".

Ивайло Цветков е правист, мъдрец, културен антрополог, лекар по връзки в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Автор: Александър Детев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР