ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за ...

Отнесеният от вихъра Изборен кодекс

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Колкото повече Корнелия Нинова тръби за честни избори, толкова по-настоятелен става въпроса "защо"? За всички е ясно, че БСП не е алтернатива. Самите негови членове го знаят. Комунистите се преименуваха на социалисти, но те са от котилото на "марксизма". Марксизма е в основата на тяхното мислене.

Не е дошъл момента за отговорността на Номенклатурата за разграбването на държавата, или е много късно. Кой все още гласува за тях обаче? Избирателите им мечтаят за времето през което момичетата ходеха с плитки, а момчетата с фуражки. Това време няма да се върне. Социализъм няма никъде по света, освен в книгите с червени корици. Дори френските социалисти, които служеха за пример на българските, са на изчезване. В момента те търсят трескаво ново име на партията, защото думата "социализъм" е старомодна и изпразнена от смисъл.

Групата на БСП в парламента е далеч от дългосрочни планове. Те искат да си останат в парламента. Да продължават да получават депутатски заплати и да се возят на Мерцедеси. "Честни избори" за тях означава - нищо да не се променя. ГЕРБ да получават и да разпределят парите от Европа, а те "социалистите" да казват, че всичко виждат. И нищо повече. Докога така ще продължава България? Без равносметка на свършеното до сега? Без носене на отговорност за икономическото бедствие? Корупцията? За обезлюдяването и липсата на визия за бъдещето? Как да разбираме искането за "честни избори"? Ако случайно има промяна те ще са "нечестни", а без промяна - честни? Тази "съкратена процедура" прескача слепешката отговорността за действащият от 30 години - изборен кодекс. Без него, много вероятно БКП/БСП нямаше отдавна да е в парламента.

Не питайте за ГЕРБ! Управляващата партия е производно на "кодекса" създаден от БКП. Ролята на опозицията е фатална, защото тя е формална, а не реална. БСП не може и не е алтернатива, а пречка за промяната, защото по изброените по-горе причини, тя се бори за статуквото. Двете парламентарни сили са свързани с общини и предприятия. От тях те набират подписи и "е-ге-не-та", без които участието в изборите е невъзможно.

ДПС работи по същата схема. От партията за "Права и свободи" зависи хляба на българските турци. А в нея има и етнически българи! Да, ДПС дава тази възможност, на българи ненаситни за пари и търсещи имунитет. Местата обаче са ограничени и на тях са седнали тежкотоварни предприемачи. В частност един, или както се казва - "две хубави очи, особено едното".

Подобна е картинката и с "фалшивите" македонци от Русе. Те също се охраниха внушително благодарение на годините прекарани във властта, но първоначалната им уж етническа база се стопи. Нито македонците от Пирин, още по-малко тези от Скопие не искат да чуят за тях. Какво им остава за да продължат да подпират лавката на парламента? Изхода е само един - да се гушнат с Бойко. Това е политическата българска действителност, резултат на изборния кодекс създаден от БКП/БСП. Той доведе на власт лакоми и бездарни хора. Качественият подбор на българската нация е застрашен.

Кодексът съдържа и един финансов капан, за който никой от участниците в изборите не обелва дума. Държавата раздава предварително пари на калпак на всяка партия и сдружение изявили желание за участие. В резултат на тази парична стръв, в последните избори участваха 72 партии. Платени са членовете на секции, застъпници и наблюдатели.

Паричното "насърчаване" било израз на "демокрация". В сравнение с България, във Франция няма раздаване на пари. Секциите се формират на доброволни начала и участието е израз на гражданско съзнание. В политическата надпревара се започва със собствени средства. Държавата връща парите изразходвани от кандидатите, при условие, че спечелят повече от 4%. Кой може да твърди, че българската демокрация е в пъти по-добра от френската, понеже в България има между 70 и 100 партии, а във Франция между 5 и 6?! Че за кмет на София се кандидатират 70 претенденти, а за кмет на Париж само 5?! Това е капана, в който влизат извънпарламентарните "опозиционни мишлета". Раздробяването на недоволните от властта в десетки партии и движения, "увековечава" престоя на ГЕРБ и "партньорите" в парламента!

Има ли изход от този омагьосан кръг? Винаги има, но колкото повече колелото на живота се върти, толкова по-трудно ще става. Преди всичко този покварен кодекс трябва да бъде разобличен и предизборните партийните субсидии - премахнати. България няма Валенса, няма Хавел. Все пак има милиони млади българи, които ползват чужди езици. Владеят фейсбук и интернет. Те знаят, че не са по-малко способни от германци и французи. Остава само да се хванат за ръка и да го докажат.

Източник: fakti.bg