ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Полша тъне в боклуци от Германия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Всяка година в Полша се изсипват хиляди тонове отпадък от чужбина. По-голямата част от него идва от Германия - постоянно незаконно. А Полша не съумява да се оправи даже със личните си боклуци.

В трапове и ями, по полета и в гори, край пътища и в изоставени остарели хранилища: Полша е задръстена от отпадъци. Тя внася тонове боклуци от чужбина - от Англия, Италия, Австрия. Но най-вече идва от Германия: 70 % от вносния отпадък в Полша идва от западната ѝ съседка.

Сметището на Европа

По данни на Лявата партия, през 2018 година Германия е изнесла към 250 000 тона боклуци в прилежаща Полша. Към тях се прибавят и остаряла хартия и пластмаси, които не се нуждаят от особено позволение за експорт в страните от Европейски Съюз, т.е. става дума за отпадък, който не се записва.

Освен това на операторите в Полша не им е позволено да одобряват или рециклират типовете отпадък, който идва в страната. А това значи, че той постоянно е противозаконен, споделя Беата Меренда от оторизирания орган за отбрана на околната среда в Долна Силезия, който управлява вноса на боклуци, влизащ в страната през Вроцлав.

Играчите в противозаконния бизнес с боклуци знаят по какъв начин да излъжат системата, изяснява Меренда. " Така да вземем за пример те заявяват остаряла пластмаса, а в реалност внасят битови боклуци или бракувани коли ", споделя тя.

Трудно е да се каже какъв брой хиляди тона нерегламентиран отпадък минава границата по този метод. Или пък отпадък с подправено изложение. Меренда показва, че 20-те неочаквани инспекции, направени от нейната организация през 2019 година, са открили 14 случая на незаконен и отявлен импорт на отпадъчни течни вещества, медицински и несортирани битови боклуци.

" Германските компании могат да понижат на половина разноските си за депозиране на боклука, в случай че го изнасят при нас ", твърди Меренда. А в Полша има хора, които одобряват тези боклуци с подготвеност.

Мръсният бизнес с боклуците

Това е рентабилен бизнес и за двете страни, даже и когато нарушават закона, споделя Гжегож Виелгосницки, инженер-еколог в Технологичния университет в Лодз. Той дава следния образец: полска компания предлага на немски оператор да му откупи пластмасови боклуци, които сякаш ще рециклира легално в Полша, откакто си издаде позволение. " В реалност обаче тази компания има само имот земя и може би екскаватор за разтоварване на отпадъците. И нищо друго ", сподели Виелгосницки. " Контролният орган също не ревизира дали въпросната компания разполага със съответното съоръжение и уреди, само че все пак издава разрешението за преработване. След това отпадъците нормално просто се изгарят ", споделя той.

Вместо да употребяват модерни съоръжения за изгаряне на боклуци и технологии, планините от отпадък от време на време се изгарят, с цел да се пестят пари. Голяма част от тези боклуци обаче съдържат нездравословни субстанции и химикали, а това има негативни последствия както за хората, по този начин и за околната среда.

" Ние сме сметището на Европа ", споделя по този мотив Пьотр Барчак от полската екологична организация Zero Waste. Той подлага на критика полското държавно управление, че не прави задоволително, с цел да спре противозаконния бизнес с отпадъците. " Издават се прекалено много разрешителни, а контролът е прекомерно слаб ", споделя той. Затова специалистът приканва за по-строги санкции и по-тясно съдействие сред немските и полските екологични управляващи. " Германските компании би трябвало да наблюдават къде отиват отпадъците им и да се интересуват какво се случва с тях в Полша, вместо да си затварят очите ", прибавя той.

Полша не се оправя даже със личните си боклуци

Полските еколози молят към държавното управление да забрани вноса на боклуци от чужбина, тъй като страната не е в положение да преработва даже личния си отпадък. Полша не разполага с задоволително уреди за преработване и неутрализиране, споделя Барчак, който по начало е сериозен към износа на отпадък. " Тези, които са произвели отпадъците, би трябвало да поемат и отговорността за тяхното неутрализиране, а не да я трансферират към по-бедните страни, където цената за складирането им е по-ниска, както в тази ситуация с Полша ", сподели той.

Екологът обаче се притеснява, че до момента в който цените в Полша са по-ниски, мръсният бизнес с отпадъците ще продължи да процъфтява.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР