ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ваксинацията: защо България е последна в ЕС?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Изостава ли България с имунизациите? Най-добрият отговор на този въпрос се крие в данните от прилежащите страни. И Сърбия, и Гърция, и Румъния очевидно се оправят по-добре. Защо?

Похвално е упорството, с което ръководещите в България и лицата, оторизирани да ръководят пандемията от COVID-19, повтарят по какъв начин имунизацията върви по проект. Единственият проблем бил, че има закъснение на доставките - затруднение, което стои и пред останалите страни, освен пред България.

Защо България е толкоз мудна?

Всъщност, властта не лъже. Ваксинацията в действителност върви по проект - по техния Национален проект, в който няма сложени периоди. Преди броени дни министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов изясни неналичието на ваксини с аргумента, че доставките били неравномерни. Странно по какъв начин тогава останалите страни извършват задачите си съгласно периодите в проекта си, единствено България не съумява. Към 24 януари данните демонстрират, че за последното денонощие са били имунизирани 18 души, с което общият брой на ваксинираните е стигнал 26 119. От тях 4610 са получили по две дози.

Добре или зле се оправят отговорниците за пандемията в България? Най-добрият отговор са данните за хода на имунизацията в останалите европейски страни - и то не от Старата Европа, а от тези, които са най-близо до нас, съседите ни на Балканите. Така преценката до каква степен ефикасна е българската организация се взема на база забележими резултати.

Ваксинацията против Ковид-19 стартира на 27 декември 2020 - както в България, по този начин и в доста европейски страни, в това число и балканските. В Хърватия, чието население е към 4,08 милиона души, имунизираните към този момент надвишават 50 000, като една десета от тях живеят в регионите, които бяха разтърсени от мощното земетресение в края на декември.

Когато на 8 януари Гърция разгласи, че възнамерява да усили броя на имунизираните за ден от 5000 на 8000, в страната към този момент бяха ваксинирани 35 000 души. Населението на Гърция е малко по-голямо от това на България - към 11 милиона души.

Само за един ден - на 5 януари, в Румъния бяха имунизирани 11 912 индивида. Румънските управляващи възнамеряват да имунизират по 20 000 души дневно - като в първата фаза имунизират медиците, само че и работещите в обществени домове, какъвто е и проектът на България. Целта на Румъния е да завърши с този стадий до края на януари. Впрочем, даже и в Литва, където популацията е не повече от 2,8 милиона, имунизираните все още 66 144 са над два пъти повече от ваксинираните в България.

За оптимизма и задачите

Целта на Гърция е до края на януари да са ваксинирани 85 000 души, а до края на март - 2 милиона. В България задачите не са по този начин оптимистични. Няма да сгрешим, в случай че кажем, че цели в реалност няма. Дори за крайния период на процеса има разминавания в… оптимизма. На 22 януари здравният министър заяви на депутатите, че до края на годината ще бъдат имунизирани 2 милиона българи. Два дни по-късно, по БНР проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, съобщи, че " оптимистичният вид е да имаме към 1.5 - 2 милиона имунизирани до края на август ".

Миналата седмица проф. Костадин Ангелов даде обещание " скоро " да стане ясно къде и в кои кабинети ще се прави имунизацията. За съпоставяне: в прилежаща Румъния към този момент знаят, че вторият стадий на имунизацията ще се реализира в 930 центъра, като ще останат отворени и някои от тези 376, работещи в първа фаза.

Проблемът с неритмичните доставки на имунизациите не визира единствено България. Но неспособността за координирани дейности, ясно систематизиране на труд и отговорности и неналичието на ефикасен мениджмънт наподобява, че са български синдром.

" Държавата ще търси и други разновидности и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефикасна и безвредна и приета от регулацията в Европа. Разбира се, включително и съветска, и китайска ", заяви проф. Кантарджиев. Досега това е направила единствено Унгария, която единствена в Европейски Съюз утвърди съветската ваксина " Спутник V ", а следва да позволи и китайската на Sinopharm. Сега разбираме, че България може да се окаже втората след Унгария. Но в случай че в действителност българските управляващи считат да го създадат, какво пречи да се осъществя и в този момент? Има мнение на Европейската комисия, че обособените страни в Европейски Съюз могат да внасят и други ваксини, само че нямат право да ги популяризират отвън границите си, в случай че не са утвърдени от Европейската организация по медикаментите. В изискванията на пандемия да не се окажат и имунизациите геополитика, като газа и петрола?

Едва 353 имунизирани на 100 000

На срещата на Европейския съвет предишния петък, провела се онлайн, министър председателят Бойко Борисов уверил, че в България имунизацията върви по " най-разумния и уравновесен, верен метод, като в това число се подсигурява, че получилите първата доза от имунизацията жители, ще получат и втората доза ". Но статистиката може да разобличи всеки, бил той и Борисов. Ежедневно обновената база данни на Еuronews демонстрира по какъв начин върви имунизацията в Европа. Със своите 353 имунизирани на 100 000 население нали се сещате коя страна е на последно място в Европейски Съюз и даже след Сърбия...
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР