ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ с човешко лице е въпрос на време

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
''ГЕРБ с човешко лице'' е въпрос на време, щом Горанов и Харизанов редят листите на ГЕРБ за изборите. Старите муцуни ще се заменят с млади, високообразовани и надалеч по-медийно грамотни претенденти за власт. Разбирайте, че новите лица на ГЕРБ ще могат да употребяват Facebook, Туитър и Инстаграм и няма да бъдат Даникириловци. Няма да сричат като Караянчева и евентуално ще могат да се облекат почти добре, ще приказват добър британски и няма да провокират насмешки и подбив като няколко генерации министри на туризма от ГЕРБ. Дотук добре, само че какво от това?

Колкото и този ход да наподобява скърпен с бели конци, опозицията не трябва да подценява притегателната мощ на подмладения и обновен ГЕРБ. Да не забравяме, че ГЕРБ са мощни в неща като санирането, а това е тъкмо такова, единствено че този път се санира не жилищен блок, а цяла партия. Ще се изяснява, че това е рестартът, който Борисов даде обещание преди месеци, най-накрая се дава път на младите, те са бъдещето, те ще ни извадят от рецесията и така нататък Заемащият длъжността министър председател също евентуално ще бъде втален и подмладен, а Борисов ще вземе функционалността на почетен ръководител, по образеца на съдружния си сътрудник Доган.

Защо обаче всичко това е бутафория и не трябва да имаме вяра на обещанията на ГЕРБ-комсомолци? Една змия и 100 пъти да си смени кожата, остава змия. Така е и с ГЕРБ. Най-малкият проблем на ГЕРБ са фрагментите му. Не ме разбирайте неправилно. Министрите на ГЕРБ в действителност са неуместни некадърници, само че в случай че ще и цялостен отряд стипендианти от Харвард да докарат да ни ръководи, философията на партията си остава непроменена. А философията на ГЕРБ се състои от два елементарни, само че ефикасни постулата.

Първият принцип е тоталното отнемане на страната и нейната администрация, бизнеса, медиите, културата и изобщо всеки бранш от живота в България посредством назначението на ''наши хора'' на основни позиции. Обикновено тези хора, по-често наричани калинки, са тотално неподготвени и неквалифицирани за поста, което ги прави страхливи, послушни и лесни за надзор.

Вторият принцип е клиентелизмът. Посредством търговия с власт, сделки, фондове, а когато е нужно и посредством репресивния уред на страната в лицето на прокуратурата се основават редица престъпни зависимости на национално и локално равнище. Тези зависимости подсигуряват, че властта на партията-държава ще продължи да се мултиплицира, тъй като източник на престиж към този момент не е мандатът, даден от жителите, а произтича от обслужването на към този момент контрактуваните зависимости и сделки.

Както и да си сменят фасадата, ГЕРБ няма да спрат да ползват горните два постулата. Това би трябвало да бъде обяснено ясно на жителите преди изборите, с цел да не се подведат от лъскавата, по-млада и по-образована опаковка. Колкото и да се пробва, ПР-ът не може да замести промените и съответната политика. 10 години опит демонстрира тъкмо това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР