ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Цанко Донков пред ФАКТИ: Асфалтът е излят върху локва

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ По принцип Районната администрация би трябвало да дава отговор за реализирането на надзор върху ремонтните действия или подобрителните действия на територията на нашия регион. Така е в безусловно всеки един регион в София, допускам и в останалите градове. В случая обаче подобен надзор липсва “.

Това сподели Цанко Донков пред ФАКТИ . Случаят, за който става дума е „ изливането и полагането на асфалт по време на дъжд и във очевидно цялостната с вода яма “ на улица „ Плиска “, в столичния квартал „ Лагера “, регион „ Красно село “. Именно за това алармираха консуматори в обществените мрежи на 12 януари тази година.

Цанко Донков е гражданин на столичния регион „ Красно село “ и създател на гражданската самодейност „ Район Красно село - разпоредителност и решения за бъдещето “, която показва себе си като „ група за навреме осведомление и активизиране на жителите по настоящи въпроси “, касаещи регион „ Красно село “. Районът включва кварталите „ Хиподрума “, „ Бели брези “, „ Лагера “, „ Славия “, „ Бъкстон “, „ Красно село “, „ Крива река “, „ Борово “.

След като вижда видеоклипа с полагането на асфалта на 12 януари, Донков написа към Районната администрация в регион „ Красно село “.

„ Проблемите тук са два. Първо, от Районната администрация извадиха документи, с които демонстрират, че те авансово са известени за този ремонт – т.е. Районната администрация е съгласувала ремонтната активност с компанията. Въпреки че от Районната администрация са знаели за този ремонт, по отношение на показаните от нея документи, те не са осъществили този надзор.

Тогава всички виждаха какво е времето - беше извънредно студено. Аз направих и в допълнение изследване измежду инженери. Тяхното експертно мнение е, че асфалтова настилка – каквато и да е тя, не се поставя при под 4 °C, а тогава времето беше много под 4 градуса. Освен това може да се види ясно от клипчето, че асфалтът е излят върху вода, върху локва, която локва не е дребна. Можете да видите какъв брой голяма е площта на покрития асфалт, можете да си вършиме изводи.

Проблемът тук идва и въпреки това – защото Районната администрация разчита напълно на сигнали от жители, се следи едно извънредно закъснение в отговорите по сигналите на жители. Тези сигнали те подават по каналния ред, който Районната администрация изисква от нас. Тъй като това клипче се случва тук и в този момент – по време на нашия диалог нагледно казано, и след 5 минути машините ще си тръгнат, аз известявам – като основател на групата „ Район Красно село - разпоредителност и решения за бъдещето “ съм поел уговорката да известявам способените институции за избрани действия, в тази ситуация аз уведомих Районната администрация по Facebook. Те автоматизирано получават уведомление, че има някакъв сигнал някъде и действително в случай че разполагат с нужния екип, те незабавно могат да го видят и на секундата да изпратят проверяващ човек, способен в строителната активност, а той да установи, че асфалтът се поставя върху вода при неподходящи метеорологични условия “, описа Донков пред ФАКТИ.

На въпроса за какво в съответния случай Донков не се свързал с Районната администрация по формалните канали за връзка, той отговори: „ Ставаше въпрос за проблем, който би трябвало да бъде тестван и спрян тук и в този момент. Това не е сигнал, който търпи човек да върви до администрацията или търпи човек да тръгне да написа писма по имейл “.

Отговорът на локалната власт пристигна от името на кмета на регион „ Красно село” Росина Станиславова. „ Хората са прави да недоволстват. Възложител на този ремонт не е Районната администрация, а е „ Софийска вода”. Към днешна дата този обект не е приключен. Ремонтните действия би трябвало да приключат на 28 януари. От „ Софийска вода” получихме отговор, че те са положили недодялан асфалт, до момента в който спре дъждът, с цел да не стои кално”, сподели пред NOVA тя. „ На пътното платно е положена краткотрайна настилка, която цели запечатване на основата и обезпечаване на проходимост на улицата”, сподели още Станиславова в обява на своя Facebook профил.

„ Не съм специалист и не изисквам за това, само че казусът е забележим. Ще последва ремонт, който ще е не след дълго време, тъй като положеният асфалт е излят върху локва, върху вода и по този метод той става неспособен като основа на бъдещия асфалт, който ще бъде положен. Това, което разбрах от инженерите, с които имах диалог е, че е редно, когато се желае да няма тиня, по която да минават жителите на тази улица, се поставя трошляк. Този трошляк по-късно би трябвало да бъде препълнен със съответните машини и изгладен. Чакълът няма да стане неспособен и няма да стане причина за последващи поправки. Проблемът, който съществува на територията на регион „ Красно село “ с неприятната пътна инфраструктура е точно заради неналичието на така наречен основа под асфалта. Тоест асфалтът няма здрава основа, която да го държи постоянен. Поради тази причина се появяват всички дупки и кръпки по улиците на нашия регион “, сподели още жителят на регион „ Красно село” Цанко Донков.

По мотив самодейността „ Район Красно село - разпоредителност и решения за бъдещето “, която Донков основава, той сподели: „ Инициативата съставлява една Facebook общественост. В момента се случват редица усъвършенствания, като едно от последните усъвършенствания, които групата съумя да реализира, с помощта на положителното съдействие на другите институции в нашия град, това е новата мека настилката за игра за децата, които играят на една детска площадка в квартал „ Кривата река “. Това е напълно гражданска инициативна група, която комуникира с другите институции, в това число и Районната администрация. В групата се разгласяват доста сигнали. На база на тези сигнали, Районната администрация реагира, след което получавам фотография с получения резултат “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР