ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ЕС срещу Гугъл, Фейсбук и сие

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Те употребяват персоналните ни данни, с цел да натрупат облаги. И са надалеч от сантименталната визия за някакъв неограничен, либерален интернет. Европейска комисия ги назова " злодеи " в мрежата и в този момент ги взема на прицел – Google, Facebook и сие.

Ние, потребителите на интернет, сме привикнали, че по-голямата част от услугите са безвъзмездни. Мнозина не знаят, че в действителност плащаме, въпреки и не с пари, а с нашите данни. Интернет концерните, които Европейска комисия разпознава като „ злодеи “ в мрежата, употребяват данните, с цел да ни засипват с реклами, артикули, другари, информации. Става дума за облага, а не за независимост на мненията или за сантименталната визия за безграничния либерален интернет.

За Амазон, Google, Facebook и сие интернет е запас, механизъм за произвеждане, канал за дистрибуция. Това самó по себе си не е сериозно – сериозно става едвам тогава, когато компаниите употребяват своята пазарна мощност, с цел да злоупотребяват с безпроблемния си достъп до данните на своите клиенти. Именно в тази сфера Европейски Съюз желае да приложи своите нови цифрови закони. И това е добре.

Предстои тежка борба

Ако планът стане закон, Европейска комисия ще се трансформира в доста мощен контролен орган, който ще нападна ядрото на бизнес моделите, прилагани за момента най-много от американските интернет компании. Ако в бъдеще Google и останалите ще би трябвало да разкриват по какъв начин логаритмите им сканират всекиго от нас и го доставят със артикули или информации, то това ще бъде същински удар за платформите. Ако Google и другите в бъдеще бъдат лишени от правото да пробутват с преимущество личните си услуги и артикули, ще се лишат от опцията си за фантастични облаги.

Европейски Съюз би трябвало да е наясно, че концерните, чиято икономическа мощност е по-голяма от тази на някои по-малки европейски страни, няма да се примирят с това. Неизбежно следва продължителна законодателна процедура с неподозирани лобистки борби, с цел да може възприеманият като офанзива опит на Европейска комисия да бъде отбит или най-малко омекотен. Досега регулаторите в Европейски Съюз се опитваха да лимитират мощта на концерните и техния монопол със съществени санкции. Но това не оказа помощ. Те си плащаха санкциите с лекост, конкуренцията продължаваше да се потъпква, а този бизнес модел съвсем не се промени.

Долу привилегиите!

Сега Европейски Съюз се цели в особените привилегии, на които се радват интернет платформите по отношение на действителния свят. Досега те не носеха отговорност за популяризираните от тях фотоси, видео или текстове. При класическите медии е друго – те носят правна отговорност. В бъдеще Facebook, Туитър и сие ще бъдат принудени да смъкват от мрежата най-малко изявленията с терористично наличие. Ако има повече контрол и повече надзор, това ще даде резултат, само че същинската привилегия остава ненакърнена. А би трябвало и така наречен „ обществени “ медии да бъдат третирани с всички права и отговорности като това, което са в действителност: медийни компании, гонещи облага.

Интернет търговците, като Амазон или eBay, които позволяват на уеб страниците си продажбата на фалшифицирани или незадоволително сигурни артикули, би трябвало да носят отговорност. Крайно време е това да се направи, откакто всеки магазин, без значение къде се намира в Европейски Съюз, дава отговор за стоките, които продава.

Това е гражданска война

Европейски Съюз желае да се опита да принуди интернет компаниите да трансформират своя бизнес модел и да се откажат от привилегиите си. Тази цифрова гражданска война би трябвало да настъпи. Но тя не трябва да изяде децата си. По-малките и по-новите интернет компании би трябвало да имат късмет да излязат на пазара и да показват своите артикули и услуги посредством търсачките. Европа не е остров в световната мрежа. Затова Европейска комисия би трябвало да има поради и по какъв начин са контролирани интернет компаниите в Съединени американски щати, Азия и другаде. Към това се прибавя и въпросът за справедливото данъчно облагане на тези компании, който продължава да не е решен.

Плановете на Европейски Съюз най-сетне да се заеме с цифровата стопанска система са верни. Валидните през днешния ден правила са отпреди 20 години, когато нямаше нито Facebook, нито смарт телефони. Бъдещото законодателство би трябвало да бъде по-бързо и по-динамично. В противоположен случай може да стане по този начин, че новите компании, чиито бизнес модели са основани в доста по-голяма степен на изкуствения разсъдък, и които създават артикули, които през днешния ден въобще не можем да си представим, бързо ще надскочат Европейски Съюз. Или ще преминат в Даркнет – изцяло нерегулираното пазарно пространство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР