ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Le Monde: Отношенията САЩ - Русия са обречени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Историята на руско-американските връзки при Доналд Тръмп е на първо място история за отчаяние, толкоз остри и мощни, колкото и очакванията, които неговата акция за победа през 2016 година повдигна в Москва “, написа колумнистът на френското издание Le Monde Беноа Виткин, представен от " Фокус ". В допълнение към други „ нежни думи “, отправени към Путин, журналистът пита дали Тръмп не е възнамерявал да вземем за пример да признае анексията на Крим.

Година по-късно обаче президентът Тръмп позволи доставката на противотанкови ракети Javelin за Украйна - „ стратегическа и алегорична стъпка “, която администрацията на Обама отхвърли да предприеме, напомня създателят на публикацията. По негово мнение четири години президентство на Тръмп означиха „ обратен тласък “ в двустранните връзки. Политиката на наказания, въведена от Барак Обама, единствено се ускори, а описът с аргументи за налагане на ограничавания се разшири: Украйна, Либия, интервенция на Русия в американската предизборна акция, хакерски атаки, шпионаж, газопровода „ Северен поток 2 “ - Москва преброи 46 законодателни акта, признати от Съединени американски щати с задачата за въвеждане на нови или разширение на съществуващите наказания против Русия. Освен това при започване на 2020 година Вашингтон пренебрегва съветското предложение за среща на върха на петимата членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

На 7 октомври тази година самият Владимир Путин означи в телевизионно изявление, че желанията, за които президентът Тръмп приказва по-рано, не са изцяло осъществени. Според съветския президент това значително се дължи на „ прочут двупартиен консенсус “ и силата на инерция в администрацията.

Искрен или не, този опит да „ оправдае “ Тръмп приказва доста за очакванията, които не престават да се разпореждат върху личността му, написа наблюдаващият. „ Все още имаме вяра на Тръмп “, обобщава някогашният посланик Владимир Фролов. Според него е явно, че настоящият президент към момента се възприема като „ коз “. „ Той обича Путин и не го крие, елементарно е да бъде манипулиран по време на персонални срещи и се присмива на демокрацията, правата на индивида и сходни дреболии “, изяснява „ коментатор, чието мнение се слуша в Москва “.

Както напомня създателят на публикацията, без значение дали става въпрос за „ последствията от съветската интервенционна акция “ или разкритие на хонорари „ за главите на американските военни в Афганистан “, Доналд Тръмп систематично прави избор в интерес на умиротворяването и избягването на спорове. Освен това през май 2017 година той показа скрито израелско разузнаване с съветския външен министър без единодушието на еврейската страна. Тръмп също съумя да назначи Китай за „ изверг “ за интервала на предизборната акция.

На първо място обаче Москва съумя да се възползва от „ объркването и вакуума “, основани по време на президентството на Тръмп през последните четири години, сигурен е Виткин. Оттеглянето на Съединени американски щати от международната сцена, отслабването на многостранните връзки и връзките с европейците осигуриха на Русия въздействие, най-малко съразмерно на това на американците, без значение дали в Близкия изток, Африка или на Балканите. Този повратен миг е изключително видим в Сирия, където отстъплението на Барак Обама през 2013 година е сменено с отхвърли на Доналд Тръмп да поддържа кюрдските сили в северната част на страната. „ От 2007 година след речта в Мюнхен, в която съветският президент осъди едностранния метод на Съединени американски щати, Кремъл изиска своето място на масата на великите сили и през днешния ден той заема преобладаваща позиция в доста въпроси “, декларира журналистът.

Идването - или по-скоро завръщането - на власт на Джо Байдън, възприеман като правоприемник на идеята на Обама, чиито години на ръководство бяха цялостни с взаимна неприязън, в противен случай, е изпълнено с риск от подсилване на трансатлантическия съюз към общата цел за ограничение на съветските упоритости, счита наблюдаващият. Освен това изказванията на Байдън от 2011 година, че Путин не би трябвало да се връща на президентския пост, остават незаличимо леке и персонална засегнатост за съветския водач, сигурен е журналистът.

Демократичният претендент обаче има най-малко едно преимущество: предсказуемостта е качество, високо ценено от съветските елити, написа Виткин. „ Той би трябвало да заеме по-конструктивна позиция (от Тръмп) в дебата за контрола на оръжията “, сподели Андрей Кортунов, началник на Руския съвет по интернационалните въпроси.

Сякаш предвиждайки подобен сюжет, Москва неотдавна сподели изключително помирителна позиция, с цел да реализира едногодишно удължение на контракта START III, който завършва през февруари 2021 година, отбелязва създателят. За тази цел Русия се съгласи с изискването на администрацията на Тръмп да „ замрази “ броя на нуклеарните бойни глави.

При такива условия е мъчно да се дефинира очевиден любимец на Москва, написа наблюдаващият. Както написа политологът Татяна Становская, даже някои от съветските чиновници по сигурността могат да гледат на успеха на Байдън позитивно, защото последващото напрежение в руско-американските връзки може единствено да ускори тяхната „ тежест и надзор над съветското общество “. Както журналистът напомня, самият Путин побърза да помогне на Байдън, твърдейки, че не вижда „ нищо незаконно “ в украинските каузи на сина му Хънтър Байдън, които постоянно се осъждат в лагера на Тръмп.

Извън тези въпроси обаче съветските ръководещи кръгове остават надълбоко уверени, че двустранните връзки са обречени на по-нататъшно утежняване, написа наблюдаващият. Както специалистът Дмитрий Суслов, учител във Висшето учебно заведение по стопанска система, обобщава във в. „ Комерсант “, „ за първи път от 30 години насам вероятността за смяна в администрацията на Съединени американски щати не провокира никакви позитивни упования в Москва “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР